Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Internet via glasvezel

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Internet via glasvezel

  CDA: uitblijven glasvezelnetwerk zet Maastricht op achterstand  Glasvezelkabel. Foto ANP

  MAASTRICHT - Als Maastricht niet snel een begin maakt met het aanleggen van een glasvezelnetwerk, loopt de stad de kans de boot te missen en dreigt Maastricht op grote achterstand te raken. Dat concluderen de Maastrichtse CDA’ers Josephine Dols en Nol Beckers in een brief met schriftelijke vragen aan het college van B en W.
  Volgens de beide fractieleden is een open glasvezelnetwerk essentieel voor de economische en maatschappelijke ontwikkelingen in de stad. Ze vinden dat de besluitvorming die op dit moment gaande is en al meer dan een jaar duurt veel te traag verloopt. Op veel plaatsen in Limburg wordt al hard gewerkt om de voorziening – waarmee internetten mogelijk is ‘met de snelheid van het licht’ – gerealiseerd te krijgen, zo stellen zij in de brief. ,,CDA Maastricht constateert dat Maastricht op grote achterstand komt te staan, nu men in een meerderheid van de Limburgse gemeenten bezig is met de aanleg van glasvezel. Ook in onze stad is een onderzoek opgestart naar de aanleg van zo’n netwerk. De resultaten daarvan laten al meer dan een jaar op zich wachten”, aldus Dols en Beckers.
  Een voorbeeld van een gemeente die wél de noodzaak van snelle communicatie inziet, is volgens hen Meerssen, waar het bedrijf Reggefiber binnenkort daadwerkelijk aan de slag gaat met de aanleg van het ‘toekomstbestendige’ netwerk.
  Volgens de CDA-fractieleden is voor iedereen duidelijk welke grote voordelen een glasvezelnetwerk heeft. ,,Alleen Maastricht blijft nog hangen in de techniek van de vorige eeuw”, concluderen ze.
  Glasvezel heeft als voordeel dat het veel grotere hoeveelheden data aankan, omdat het met lichtsignalen werkt en langere afstanden overbrugt zonder verlies van kwaliteit en snelheid, ook als er veel mensen tegelijkertijd op internet zitten. Het belang ervan neemt toe naarmate meer mensen gebruik gaan maken van grote digitale bestanden, zoals YouTube-filmpjes en fotoalbums.
  Volgens de CDA'ers is uit onderzoek gebleken dat de aanwezigheid van glasvezel breedband voor mensen van doorslaggevend belang is om zich ergens te vestigen. ,,De aanleg van een open glasvezelnetwerk bevordert de lokale economie en is van groot belang voor inwoners, bedrijfsleven, onderwijs en gezondheidszorg. Het is noodzakelijk dat er een open glasvezelnetwerk komt, dit om concurrentie te bevorderen, gebruik te maken van nieuwe mogelijkheden en in de toekomst”, aldus de CDA’ers.
  Zij willen onder meer de vraag beantwoord zien of het college ,,op de één of andere manier” bezig is met het verkrijgen van een open glasvezelnetwerk gefinancierd door private partijen.”maastrichtdichtbij.nl

 • #2
  van wie is het glasvezel netwerk

  Ik begrijp wel dat Maastricht "achterblijft" met betrekking tot de snelle internet Highway via glasvezel, maar ik begrijp niet waarom er plots een politieke lobby is.

  Het netwerk is toch (in overeenstemming met de gemeente Maastricht en alle overeengekomen voorwaarden) een publieke investering van een netwerkbeheerder en providers.

  Had men Kabel Maastricht niet verkocht destijds, tja dan had ik mij inderdaad wel enigszins kunnen voorstellen dat de volksvertegenwoordigers in Maastricht zich nu opwerpen om de gemeenteraad te adviseren tot actie over te gaan en de achterstand willen inhalen.

  Eigen Geld waarover je een stemrecht hebt of geld van derden?

  Maar daar het een PUUR Commercieel netwerk is, wat heeft die politieke lobby daar dan mee van doen? ***

  1)
  Is die wens de achterstand in te halen ook gedocumenteerd door een overweldigende aanvraag van de CDA stemmers aan de CDA politici in Maastricht?
  Of
  2)
  Is dat een algemene wens (is dat representatief geënquêteerd)
  Of
  3)
  Is dat om het investeringsklimaat zodanig vooraf te bewerken via die lobbyisten opdat de Commerciëlen van wie het netwerk is, lagere kosten hebben bij het aanleggen ervan.
  4)
  zijn die politici van het CDA futuristen die de voorspoed en economisch bloei kunnen voorspellen?

  En Maastricht weer ten dele opdraait voor de kosten uit een of ander potje of als risico dragende zakelijke partij.

  Vraag en aanbod bepaalde voorheen eenduidig het investeren van het bedrijfsleven.
  Nu lijkt het toch er op dat men enkel nog risico-dragende investeerders wil vinden die bij foutieve winst voorspelling mee in het bootje zitten en de kosten dragen.
  De grote speculatieve gegevenheden van onze huidige sociaal economische maatschappij.

  Is Maastricht dan ook een Holding / Bedrijf geworden als aandeelhouder welke dat weloverwogen doet als risico drager en belegger?

  Weloverwogen deelname van Maastricht in het spel om een investeringsklimaat te scheppen dat voorspoed beloofd is extreem lastig.
  Gemeenten die aan alles en nog wat willen deelnemen zonder de financiële middelen te hebben is de laatste 5 jaar meermaals een "fiasco" gebleken.

  Ziggo (opkoper van @Home en voorheen Kabel Maastricht) is ook al in vreemde handen over (liberty Global) hoe meer Global hoe weiniger ter verantwoording te roepen.

  Vraag het eens aan zo'n commercieel Netwerk Provider als bedrijf of zij met reserves werken om moeilijke tijden te overbruggen EN hoe vaak die foutieve winst voorspellingen afgewenteld worden op de consument door het eenzijdig verhogen van de abonnement kosten.

  Als die bedrijven geen reserves hebben en daarmee die bedrijven negatieve cijfers draaien zal iemand de lopende kosten moeten bijpassen.
  Maastricht of de Consument?

  Hopelijk hebben Dols en Beckers dat Geld op hun spaarrekening als ze dergelijke voorstellen doen en zijn mede in de verantwoordelijkheid.

  HA

  m.a.w.
  schreeuwen alle Maastrichtenaren om glasvezel en kunnen ze het betalen?

  iets te oud voor re-educatie
  iets te jong voor afschrijving
  m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

  Opmerking


  • #3
   Ik zelf zou het er wel voor over hebben. Maar ik denk dat er weinig animo voor zal zijn door particulieren vanwege de hoge maandelijkse kosten.

   Opmerking


   • #4
    Goed nieuws
    KPN kondigt aan dat ze (zoals ook haar dochter xs4all) geen extra kosten meer voor glasvezel abonnementen in rekening zal brengen (bron KPN)
    eigenlijk logisch

    maar
    Slecht nieuws
    Het zal wel nog wat tijd kosten voor U glasvezel in de meterkast heeft!
    Het kan in uw straat of ergens in de wijk liggen maar je moet het tot in je meterkast hebben om er gebruik van te kunnen maken.

    der wordt toch veel gegraven de komende jaren
    iets te oud voor re-educatie
    iets te jong voor afschrijving
    m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst

    Opmerking

    Bezig...
    X