Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

"Hotel" Lichtenberg

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • "Hotel" Lichtenberg

    Onder verwijzing naar http://forum.mestreechonline.nl/showpost.php?p=186700&postcount=18 en vervolgberichten het onderstaande.

    Wat is de motivatie van Natuurmonumenten ter realisering van deze recent bekend gemaakte "plannen"?

    Structurele subsidie voor herbestemming voorziet in behoefte.

    Bron : http://www.cultureelerfgoed.nl/

    Persbericht | 10 jul 2012 - 16:17
    Veel initiatiefnemers geholpen met haalbaarheidsonderzoek
    De animo voor de nieuwe Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten is groot. Voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek kregen 166 karakteristieke gebouwen subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor het tijdelijk wind- en waterdicht maken ontvingen 18 leegstaande gebouwen subsidie. In totaal is er een bedrag van ca. 3 miljoen euro verdeeld. Het succes onderstreept dat behoud van erfgoed sterk leeft. En dat is hard nodig ook.
    De komende tien jaar raakt 2 miljoen vierkante meter aan monumentale panden in onbruik. Elke week komen er meer kerken en kloosters leeg te staan, om maar niet te spreken van de vele fabrieken, scholen, postkantoren en boerderijen die hun oude functie verliezen. Gelukkig zetten veel eigenaren, maar ook omwonenden, gemeenten en andere initiatiefnemers hun schouders onder de herbestemming van zulke markante gebouwen. Initiatiefnemers steken hun nek uit, in veelal een proces van lange adem en een onzekere uitkomst.
    Met de nieuwe subsidieregeling faciliteert het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming en het tijdelijk wind- en waterdicht maken van leegstaande, historisch waardevolle en karakteristieke gebouwen. Ze trekt daarvoor jaarlijks 2,4 miljoen euro uit, 1 miljoen voor onderzoek en 1,4 miljoen voor het wind- en waterdicht maken. In de eerste ronde (2011-2012) was het bedrag voor onderzoek eenmalig opgehoogd met 1,6 miljoen euro van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezamenlijk. Bijzonder aan deze regeling is dat die niet alleen voor beschermde monumenten geldt, maar ook voor ander historisch waardevol erfgoed.
    Goed besteed

    De meeste gehonoreerde aanvragen voor onderzoek in deze eerste ronde betreffen industrieel (53) en religieus erfgoed (35).
    Zo worden er voor de grijze silo in het Havenkwartier van Deventer, daterend uit 1961, nieuwe functies en gebruikers gezocht. Deze markante toren vormt samen met de zwarte silo uit 1923 een beeldbepalende entree van de stad. Herbestemming heeft een uitstralingeffect naar het hele Havenkwartier als inspirerende werk- en woonplek. Voor de zwarte silo heeft de stimulans van de subsidie zich inmiddels bewezen in de herbestemming en mede geleid tot de nieuwe horecafunctie. Voor hoeve De Lichtenberg uit 1815, gelegen op de Sint-Pietersberg in Maastricht, kan cultuurhistorisch en bouwtechnisch onderzoek worden verricht en worden de gebruiksmogelijkheden in kaart gebracht. Voor de voormalige visserijschool in Katwijk, gemeentelijk monument, is het tij ten goede gekeerd. Hier onderzoekt de eigenaar de functionele, technische en financiële mogelijkheden van het gebouw.
    Voor het tijdelijk wind- en waterdicht maken van waardevolle, leegstaande gebouwen is tot nu toe voor 18 monumenten subsidie verstrekt. Een ervan betreft weverijcomplex De Ploeg in Bergeijk, een ontwerp van Gerrit Rietveld. Woningcorporatie Wooninc. heeft De Ploeg in 2007 aangekocht. Plannen voor duurzaam hergebruik zijn in de maak, maar zover is het nog niet. Met de subsidie worden de lekkages en serieuze wateroverlast aangepakt, en andere tijdelijke maatregelen genomen om verder verval te voorkomen.
    Budget wind- en waterdicht maken nog beschikbaar
    Het budget voor haalbaarheidsonderzoeken is in de eerste ronde volledig besteed – 55 aanvragen konden niet meer gehonoreerd worden. Voor het wind- en waterdicht maken is nog wel geld beschikbaar. Aanvragen kunnen nog tot en met 30 september worden ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
    Volgende ronde

    Voor nieuwe aanvragen voor haalbaarheidsonderzoek dient de volgende ronde zich al weer aan. Na de zomer worden de criteria en voorwaarden voor de nieuwe ronde gepubliceerd op deze website.


    • Hoge resolutie foto's (gebruik is vrij van rechten bij vermelding fotograaf)




    Hoeve Lichtenberg met bakhuisje, Maastricht (foto: Natuurmonumenten)



    Hoeve Lichtenberg, Maastricht (foto: Natuurmonumenten)

    ------

    Verder zal nog moeten blijken hoe het een en ander zich verhoudt met/tot het bestemmingsplan, Natura 2000, stofnormen, parkeervoorzieningen en andere zaken.
Bezig...
X