Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Het omgevingsplan Fort Sint Pieter

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Het omgevingsplan Fort Sint Pieter

    18 oktober 2012

    Beste meneer/mevrouw,

    De gemeente Maastricht en Natuurmonumenten werken samen aan het omgevingsplan Fort Sint Pieter. Doel van de samenwerking tussen de gemeente en Natuurmonumenten is het behouden en versterken van het unieke karakter van de Sint-Pietersberg. Naast de restauratie van Fort Sint Pieter wordt gewerkt aan een aantrekkelijke recreatieve entree bij de Luikerweg. In 2004 heeft de gemeente hiertoe besloten na een inspraaktraject met de belanghebbenden. In de afgelopen jaren is hier uitgebreid over gecommuniceerd.

    In het kader van de herinrichting worden de verschillende parkeerplaatsen op de Sint-Pietersberg vervangen door een centrale parkeervoorziening nabij Chalet Bergrust en de Midgetgolfbaan. Ook worden de stadsweide voor het fort en het hondenlosloopgebied op de berg aangepast. De komende weken starten de werkzaamheden, die in het voorjaar van 2013 worden afgerond. De werkzaamheden worden uitgevoerd door het bedrijf Van Boekel Cultuurtechniek.

    Wij proberen de overlast zo beperkt mogelijk te houden. Desalniettemin is het onvermijdelijk dat er tijdens de werkzaamheden sprake zal zijn van geluidshinder of een verminderde bereikbaarheid. Mocht u daarvan overlast ervaren, dan vragen wij u contact op te nemen met projectbegeleider Jan Raeskin (jan.raeskin@maastricht.nl of 043 - 350 5240).

    Centrale parkeervoorziening

    Om het parkeren natuurlijk in te passen in het achtergelegen natuurgebied wordt een verdiepte parkeervoorziening aangelegd voor 160 auto’s en twee bussen. Nabij Chalet Bergrust kunnen circa dertig fietsen gestald worden. Op de centrale parkeerplaats komen twaalf lantaarnpalen te staan. Met de nieuwe verlichting wordt het mogelijk om licht te dimmen en zo een betere balans te zoeken tussen veiligheid en lichtoverlast (voor natuur en omwonenden).

    Na realisatie wordt de Luikerweg vanaf het plateau afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Voor mindervaliden worden vier parkeerplaatsen aangelegd bovenop het plateau, zodat ook voor hen het natuurgebied en het hondenlosloopgebied goed bereikbaar is.



    Stadsweide en hondenlosloopgebied

    Op de weide aan de voet van het fort is de handboogschutterij St. Sebastiaan gevestigd. Deze 'stadsweide' wordt vergroot en beter toegankelijk gemaakt zodat ook anderen er gebruik van kunnen maken. Met het uitzicht over Maastricht, het oude fort en de mooie natuur op de berg, is dit een heel bijzondere plek voor kleinschalige activiteiten op de berg. Het historische pad vanaf de Luikerweg naar het Fort Sint Pieter wordt in ere hersteld. En voor het fort wordt het oorspronkelijke zandlichaam (enveloppe) opnieuw aangelegd.

    Daarnaast wordt het hondenlosloopgebied op de Sint-Pietersberg aangepast. Een deel van het gebied waarop de ontwikkeling van bloemrijk grasland mogelijk is, wordt ingezet voor natuurontwikkeling. Compensatie vindt plaats door aan de voorzijde ruimte toe te voegen aan het hondenlosloopgebied en door optimalisering van het gebied. Het hondenlosloopgebied blijft vanaf de centrale parkeervoorziening en de minder-validenparkeerplaatsen direct bereikbaar.

    De aanpassingen aan het hondenlosloopgebied zijn besproken in de beheergroep voor het hondenlosloopgebied. Deze groep bestaat uit hondenbezitters, de gemeente Maastricht, Natuurmonument en de uitbater van Chalet Bergrust. Samen bespreken zij de voorbereiding en uitvoering van het nieuwe hondenlosloopgebied. Ook wordt gewerkt aan een gebruiksovereenkomst voor het losloopgebied waarmee het hondenlosloopgebied ook voor de toekomst gegarandeerd blijft.

    Tijdens de werkzaamheden kan het hondenlosloopgebied gebruikt worden, al moet ook daar tijdelijk rekening gehouden worden met overlast.

    Meer informatie

    Meer informatie over de centrale parkeervoorziening en de aanpassingen aan het hondenlosloopgebied vindt u op de website www.sintpietersbergmaastricht.nl. Daar kunt u zich ook opgeven voor de nieuwsbrief over de ontwikkelingen op de Sint-Pietersberg.

    Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,

    Koos Jans
    Teammanager ontwerp
    Gemeente Maastricht
Bezig...
X