Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Het 'Gat van Lichtenberg'

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Het 'Gat van Lichtenberg'

  Op het zeventiende-eeuwse kamerscherm dat in 1908 werd aangekocht door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Het wordt nu al weer tien jaar tentoongesteld in het Limburgs Museum te Venlo. Een kleurenafbeelding van de voorzijde is te vinden op een website van Breur Henket: https://www.google.nl/search?q=kamer...l4K7aWU9a2AjtM.

  Een van de twaalf schilderijen van de voorkant van het scherm laat zien "'t Gat van Lichtenburgh". Het toont een weg die onder een 'rotspoort' door in zuidelijke richting verder loopt. BIjgaand een zwart-wit foto die te vinden is op de website van de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie te Den Haag: https://rkd.nl/nl/explore/images/rec...query=&start=8. Dit is een schildering uit circa 1685, naar een tekening van Valentijn Klotz uit circa 1670 op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed: http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl...&rows=1&page=5.

  Duidelijk is, dat reeds in de zeventiende eeuw een weg op Sint Pieter ergens door een uitloper van de Sint Pietersberg liep. We kennen een oude prentbriefkaart waarop een dergelijke weg te zien is. Rond 1900 ontstond namelijk de zogenaamde Wilhelminaweg. https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...=thumbs&order= en https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...419855436.html.

  Bekend is dat deze werd aangelegd door ene Crets, die een open mergelgroeve exploiteerde. Maar het is niet duidelijk in hoeverre dat een geheel nieuwe weg was, of dat Crets bijvoorbeeld een oud pad verhardde en fatsoeneerde, of in elk geval een deel daarvan benutte. Persoonlijk denk ik, dat het laatste het geval was. Wie kan mij vertellen of het bij 't gat van Lichtenburgh en de doorgang in de Wilhelminaweg om een en dezelfde opening gaat, of dat er meerdere openingen-met-weg zijn geweest?

  PS. Sorry dat ik alleen weblinks heb toegevoegd en dan ook nog meteen in de tekst. Het lukte mij niet ook maar een foto of url te uploaden.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 15 februari 2017, 09:00.

 • #2
  Door de vele links die eigenlijk allemaal over iets anders gaan wordt het antwoord een beetje onduidelijk maar ik zal het toch proberen.

  https://rkd.nl/nl/explore/images/rec...query=&start=8. mijns inziens gaat het hier om de Mussenbergingang van binnen uit getekend. Er zijn zat afbeeldingen van de Mussenberg te vinden. Google er maar op. Vooral de "hap" uit de wand (en dus daglicht toonende) aan de rechterzijde is kenmerkend.

  http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl...&rows=1&page=5. link doet het niet.

  https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...=thumbs&order= en https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...419855436.html. dit is de doorgang van de Wilhelminaweg(het zijn er overigens 2 vlak achter elkaar liggend). Deze lag zuidelijker en lager dan de Mussenberg.

  De weg is aangelegd door Krets aangelegd en was eigenlijk al een verkapte mergelwinning. Vlak voorbij de "tunnel" maakte de weg een bocht van 180 graden en kwam beneden naast het cafe Ogg uit. Dit tweede gedeelte was geheel in de mergelwand uitgehouwen. Hier heb ik ook afbeeldingen van.

  https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...419855436.html. De weg die u naar boven ziet verdwijnen is de weg naar de Lichtenbergingang. Als u goed kijkt ziet u ook nog een spoorlijntje lopen. Hierover werden kiepkarretjes gereden die de losse mergel vervoerden.

  Er vlak naast lag de zogenaamde ezelweg. dit is een zeer oude weg en die liep min of meer door het hier eerder aangehaald gebied.

  Ik heb een artikel over dit gebied geschreven en heb veel afbeeldingen van dit gebied die het allemaal wat duidelijker maken. U bent welkom om deze te bekijken en te bespreken.

  Rob Heckers

  Opmerking


  • #3
   Sorry dat ik eerst nu reageer, maar die vastelaovond he`...?

   Hartelijk dank voor uw antwoord. Dat de plaatjes alleen te zien waren via een link, heeft mij behoorlijk gestoord, want dat maakt het voor een overzicht niet duidelijker. Ik ben erg benieuwd naar het door u genoemde artikel. Dat het eerste schilderij de Mussenberg zou tonen, had ik niet gedacht. Ik zal er graag eens met u naar kijken, Misschien kunnen we via de P-mail een afspraak maken?

   Opmerking

   Bezig...
   X