Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

De Heeg - informatie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • De Heeg - informatie

  De Heeg

  STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
  De wijk De Heeg wordt aan alle kanten omgeven door grote verbindingswegen.
  De huizen liggen aan wat verborgen woonerven, die door middel van een slingerende hoofdweg worden ontsloten.
  Er zijn overwegend grondgebonden woningen gerealiseerd en er is veel aandacht geschonken aan de openbare groenvoorzieningen.
  Het is een typische jaren 70-wijk, kleinschalig, autoluw, vriendelijk, maar met moeilijk vindbare adressen.
  Net als de eerdere stadsuitbreidingen aan de westkant van de stad heeft de wijk zijn eigen winkelcentrum, kerk en sporthal.
  Aan de westzijde van de A2 heeft het woonwagencentrum ‘De Vinkenslag’ gelegen, dat een verandering heeft ondergaan tot het huidige bedrijventerrein 'De Karosseer', dat onderdeel is van deze wijk.

  HISTORISCHE INFORMATIE
  De Heeg is gebouwd in de jaren 1975-1985 en markeert de eerste stadsuitbreiding van Maastricht na de annexatie van 1970.
  Het noordelijke deel van de wijk behoorde aan de voormalige gemeente Heer en het zuidelijke hoorde bij Gronsveld.
  Hier waren voornamelijk groene weiden en hoogstamboomgaarden, zoals kenmerkend was voor de hele Maasvallei ten zuiden van Maastricht.
  De historische infrastructuur van dit gebied werd bepaald door de Noord-Zuid verbindingen van de Maastrichterweg (onderbroken door de A2), de Rijksweg en de Oude Molenweg aan de oostkant van Vroendaal.
  De enige oude Oost-West verbinding was de verdwenen Molenweg in het westelijke verlengde van de Bronckweg, nu nog enigszins herkenbaar in het pad dat door de groene wig parallel aan de Radeborg loopt en dat uitkomt bij de oude torenmolen van Gronsveld.

  STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
  De Heeg ontleent zijn naam aan het oud toponiem ‘De Hek’ voor het terrein waar nu het buurtcentrum ligt.
  Een ander plaatselijk toponiem ten noorden hiervan, ‘De Steynboeckel’ is voor een straat gebruikt.
  De meeste straatnamen zijn voorts ontleend aan het ‘Cijnsregister van de Sint Servaasbank van Heer’ uit 1588.
  De straten dragen per buurt een ander achtervoegsel: in het noordoosten liggen de ‘borgen’, in het noordwesten de ‘hagen’, in het zuiden de ‘dalen’.
  Ten zuiden van De Heeg heeft sedert 1974 het woonwagencentrum ‘De Vinkenslag’ gelegen, waar de straten genoemd zijn naar diverse vinken.
  De straatnamen in bedrijventerrein 'De karosseer' zijn vernoemd naar automerken.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More

 • #2
  Buurtcentrum De Heeg failliet verklaard

  Het buurtcentrum in de Heeg is failliet verklaard. De Gemeente neemt de schulden (ca. 100.000 euro) over.
  Ruim anderhalf jaar na een rigoureuze verbouwing (kostenplaatje ca 1 miljoen euro), om te zorgen dat het buurtcentrum weer levensvatbaar zou worden, is dan toch het lot van dit buurtcentrum bezegeld. De inkomsten van verhuur en de omzet bleken te laag om de zaak in stand te houden.
  Wethouder Mieke Damsma liet dinsdagmiddag weten dat de Gemeente Maastricht gaat trachten het buurtcentrum een doorstart te laten maken. Voor nu, zo zei de wethouder, wordt eerst in samenspraak met de curator geprobeerd dat wat betreft ‘de dagelijkse gang van zaken voor de gebruikers zo weinig mogelijk merkbaar zal zijn.’
  De openstaande betalingen naar derden, zo werd tijdens het wekelijkse persuurtje van de Gemeente Maastricht duidelijk, zijn overgenomen door de stad Maastricht. Dat betekent dat de schuldeisers door de Gemeente Maastricht worden betaald en de bestuurders van de stichting van het Buurtcentrum De Heeg een schuld naar de Gemeente Maastricht hebben openstaan van om en nabij de honderdduizend euro. De wethouder kon niet concreet aangeven hoe die schuldpositie het afgelopen anderhalf jaar zo hoog is opgelopen. Een eerste conclusie is dat de baten – het verhuren van ruimtes in het buurtcentrum en de opbrengsten van horeca-activiteiten – veel lager waren dan de op te hoesten kosten, zoals huur, schoonmaakkosten, onderhoudskosten en loonkosten van betaalde krachten.
  Verenigingen en instellingen die gebruik maken van buurtcentrum De Heeg zijn maandag 2 april middels een brief op de hoogte gesteld van de situatie.

  http://www.maastrichtaktueel.nl/buur...iet-verklaard/

  Triest zeer triest

  Opmerking


  • #3
   Roserije is het winkelcentrum in het midden van De Heeg.

   Groeten,
   Roserije.

   Opmerking


   • #4
    Het bestuur kan geen nieuwe bestuursleden vinden, ondanks allerlei pogingen mensen te werven. De trekkers van het bestuur vinden dat zij tropenjaren hebben gedraaid en gelet op hun leeftijd geven zij graag het stokje over aan anderen. Aldus voorzitter Dhr. Rob Noordhoek.
    Last edited by Breur; 21 augustus 2015, 15:14.

    Opmerking


    • #5
     Enkele voorgaande berichten zijn verwijderd omdat er een poging werd gedaan tot bumping en flaming. Simpel gezegd: ouwe koeien uit de sloot halen en aanleiding geven tot een discussie omtrent de integriteit van bepaalde personen zonder reden of noodzaak.

     Opmerking

     Bezig...
     X