Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Wyckerpoort - informatie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Wyckerpoort - informatie

  Wyckerpoort

  STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
  De langgerekte wijk in de voormalige winterbedding van de Maas ligt ingeklemd tussen de drukke autoweg A2 en het spoorwegemplacement.
  Het is geen samenhangende buurt, hoewel de Meerssenerweg en de Heerderweg met hun herkenbare, oudere lintbebouwing een soort verbindende as vormen.
  De wijk valt uiteen in een aantal door de tijd van ontstaan getekende delen vanaf de ontmanteling van de vesting Maastricht (1867) tot aan de wederopbouw na WO II.
  Ondanks de aanwezigheid van veel (oude) industrie langs het spoor en het verkeer aan alle kanten zijn delen van de wijk toch goede woonbuurten.
  Ook bevat de wijk een aantal opvallende architecturen, zoals de Koepelkerk (A. Boosten, 1920-1953), de Torenflat (G. Holt, 1960), de Levensschool (Th. Boosten, 1959) en de diverse woningcomplexen van gerenommeerde architecten.

  HISTORISCHE INFORMATIE
  Oorspronkelijk was het gebied buiten de vesting en in de overlaat van de Maas onbebouwd.
  Na de ontmanteling kwamen er huizen langs de uitvalswegen, zoals de Heerderweg en de Meerssenerweg.
  In 1879 werd de Villa Wyckerveld met zijn (inmiddels gereduceerde) park gebouwd. In diezelfde tijd ontstonden de industrieën langs het spoor.
  De eerste complexe woningbouw vond plaats vanaf 1920 rondom de Scharnerweg bij de oude spoorwegovergang (nu tunnel).
  Ook werd toen begonnen aan de imposante Koepelkerk.
  Niet veel later ontstond ten noorden van het park Wyckerveld de professorenbuurt in zijn typische eigentijdse stijl, gevolgd door de bouw van de herenhuizen aan het Koningsplein en het Oranjeplein en de zuidelijk aangrenzende buurt.
  Het eigenlijke Wyckerpoort is in 1950 ontworpen door stadsarchitect Frans Dingemans.
  De hoofdstraten werden hier opgehoogd, waardoor de buurt veel souterrain-woningen kent.
  Op het afvalstort van de MOSA werd het ruime Old Hickoryplein aangelegd, omdat de grond er te instabiel was voor woningbouw.
  De pas in 1960 door Theo Boosten ontworpen kerk aan het plein is inmiddels alweer gesloopt en vervangen door een wijkgebouw.

  STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
  Enkele historische wegen zijn genoemd naar de plaatsen waar zij naartoe leiden.
  De professorenbuurt memoreert hoogleraren die iets voor Maastricht betekend hebben in een tijd ver voordat Maastricht zelf een universiteit had.
  De straten van de naoorlogse wederopbouwbuurt in Wyckerpoort eren de aanvoerders van de Amerikaanse legereenheden, die Maastricht in 1944 hebben bevrijd.
  De grote pleinen langs de A2 en de straten ten zuiden daarvan verwijzen naar het Nederlandse koningshuis.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More
Bezig...
X