Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

A2 Wittevrouwenveld

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • A2 Wittevrouwenveld

  In Wittevrouwenveld-Noord zullen de komende jaren een groot aantal flats gesloopt moeten worden ten behoeve van de ondertunneling van de A2. Langs de President Rooseveltlaan ten noorden van de O.L.V. van Lourdeskerk gaat alle bebouwing, op één uitzondering na, tegen de vlakte. Alleen de Jongensschool uit 1949 van architect Frits Peutz zal, mede dankzij de wat ruimere afstand tot het tunneltracee, blijven bestaan. Ten zuiden van de Voltastraat blijft alle bebouwing behouden. Daarbij bevindt zich jong erfgoed zoals de Lourdeskerk, de Sint-Theresiaschool (beide van Peutz), de ingenieurswoningen (Alphons Boosten) en de Gemeenteflat (Frans Dingemans).

  Na voltooiing van de tunnel zullen aan weerszijden van de Jongensschool nieuwbouwblokken verrijzen. Ten noorden van de Schepen Roosenstraat komt géén vervangende nieuwbouw, omdat daar de 'Groene Loper' richting Geusseltpark zal afbuigen. Voor details zie www.a2maastricht.nl.


  Boven: sloopplan Wyckerpoort-Noord (links) en WVV-Noord (rechts).
  Onder: te slopen flats bij de onderdoorgang Schepen Roosenstraat.

 • #2
  Impressies van de Parklaan ter hoogte van de O.L.V. van Lourdeskerk ná voltooiing van het Avenue2-plan.


  De Parklaan met de dubbeldekstunnel. Rechts Wittevrouwenveld.


  Een bewoner van Wyckerpoort-Noord kijkt over de Parklaan uit richting Wittevrouwenveld.


  'Indian Summer at Park Avenue'. De creatievelingen van Avenue2 zijn weer lekker bezig geweest. Ik denk dat maar weinig leden van MestreechOnline zullen meemaken dat de bomen op de Parklaan deze leeftijd hebben bereikt...

  Bron: www.a2maastricht.nl

  Opmerking


  • #3
   Bomen op beton .

   Ik vraag mij eigenlijk af of bomen kunnen groeien op de tunnelbakken. Hoe gaat dat met beworteling ? Is er voldoende water aanwezig in de grond ? Of skeletteren deze bomen binnen een paar jaar ?
   De leefs mer eine kier .

   Opmerking


   • #4
    Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    ik denk dat bomenmensen daar wel raad mee weten
    't Is wel van belang aangezien het Avenue2-plan uit 3 voorstellen is uitverkoren o.a. vanwege de 'Groene Loper' met 2000 lindebomen. Ik zie op dat bovenste plaatje nog wel een behoorlijke laag aarde bovenop de tunnelbak. Of dat zulke grote bomen als in het onderste plaatje kunnen worden, is de vraag.

    Opmerking


    • #5
     Jawel, het kan technisch zeker. Maar of 'Maastricht' niet weer op de (on)zuinige tour gaat?

     Opmerking


     • #6
      Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
      ik denk dat bomenmensen daar wel raad mee weten, ook in steden waar alles door metrolijnen doorsneden wordt, groeien forse bomen. Bovenop onze eigen gangenstelsels tiert ook alles tegen de klippen op.
      De bomen boven onze eigen gangenstelsels zijn spontaan uitgeschoten en niet geplant. Zij overleven door de toevallige micro-omstandigheden en verwoesten met hun wortels het gangenstelsel. Moeten onmiddellijk gekapt worden !

      Het overleven van geplante bomen boven de tunnelbakken is afhankelijk van de dikte, de samenstelling van de deklaag en een goede drainage c.q. bevloeiing.

      Bij het Koningspleinpark zie je de huidige Lindenlaan ingetekend. Een laan van bomen met gras eronder. Nou vergeet het maar. Onder de bomen is altijd schaduw of ligt het vol met bladeren, stuifmeel, schutblaadjes en de vruchten van de lindebomen. Daar groeit geen gras! Ook al niet omdat de wortels alle vocht uit de grond trekken. Men zou dus beter het geplande voetpad/fietspad projecteren tussen de bomenrijen.
      De leefs mer eine kier .

      Opmerking


      • #7
       A2: Nieuwbouw + erfgoed Parklaan

       Een overzicht van alle nieuwbouwplannen langs de Rooseveltlaan in Wittevrouwenveld volgens de plannen van Avenue2. Ook panden die tot het erfgoed gerekend worden en niet gesloopt worden, zijn ingetekend. Ik was zelf nogal verbaasd hoe gedetailleerd alles al is uitgetekend. Van elk perceel lijkt al vast te liggen wat voor soort bebouwing er komt, hoe hoog het gebouw wordt, hoeveel woningen of hoeveel vierkante meter kantooroppervlak er komt en wanneer er gestart wordt met de bouw. Op het vogelvluchtkaartje hieronder zijn de bouwvolumes aangegeven, op de plattegrond daaronder wordt de hoogte van elk pand aangegeven door de kleur: hoe donkerder, hoe hoger.       Wittevrouwenveld: 1 t/m 11 (voor Wyckerpoort A t/m K, zie aldaar)
       1 Kantoren Geusseltpark (geen onderdeel van Avenue2)
       2 Blok A1 en A2 Geusseltknoop: 2 x 2500m² kantoren. Start bouw: 2018
       3 Burgemeestersbuurt, Jos Muré, 1945. De woningen aan de Burg. Bauduinstraat komen na sloop van voorliggende flats direct aan de Groene Loper te liggen
       4 Blok B4: 27 appartementen waarvan 15 in het noordelijk kopgebouw; 17 grondgebonden woningen; 10 boven/benedenwoningen. Start bouw: 2018
       5 St Johannes Berchmansschool/Jongensschool, Frits Peutz, 1948-1950, door Theo Boosten in 1953 uitgebreid met gymzaal
       6 Blok B2: 18 appartementen, 20 grondgebonden woningen, 24 boven/benedenwoningen. Start bouw: 2020
       7 Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk, Frits Peutz, 1936-1937
       8 St Theresiaschool/Meisjesschool, Frits Peutz, 1931
       9 Ingenieurswoningen, Alphons Boosten, 1925
       10 Frankenstraat, verbrede uitmonding straat, 1930-1935
       11 Gemeenteflat, Frans Dingemans, 1948-1950. Eerste hoogbouwflat in Maastricht. Start renovatie: 2011

       Last edited by El Loco; 24 februari 2010, 22:22. Reden: Link Wyckerpoort aangepast

       Opmerking


       • #8
        Tijdens een van de voorlichtingsbijeenkomsten A2 constateerde een bewoner omgeving Old Hickoryplein dat zijn woning niet meer zichtbaar was op alle gemaakte tekeningen/maquettes. Op de vraag wat er met zijn woning dan zou gaan gebeuren, wist niemand van de aanwezige deskundigen een antwoord te geven.
        De leefs mer eine kier .

        Opmerking


        • #9
         'Groene Voorloper'         Gisteravond, woensdag 2 december, opende Antonio Tajani, vicevoorzitter van de Europese Commissie en Commissaris van Transport, de Groene voorLoper voor A2 Maastricht. Dat deed hij in aanwezigheid van Camiel Eurlings, minister voor Verkeer en Waterstaat, en Gerd Leers, burgemeester van Maastricht. De eurocommissaris overhandigde bovendien de toegekende TENsubsidie (Trans Europese Netwerk) van 15 miljoen euro symbolisch aan Gerd Leers.

         Verbetering van de leefomgeving is een van de belangrijkste doelen van A2 Maastricht. Projectbureau A2 Maastricht en Avenue2 kijken steeds vooruit hoe dit nu al te concretiseren. Door een Groene voorLoper voor voetgangers aan te leggen creëren ze een schaalmodel van de Groene Loper op ware grootte.

         Hiermee willen ze iedereen kennis laten maken met een belofte voor de toekomst van 2016:
         • Ontdek de eerste verandering in de leefomgeving.
         • Ontdek de recreatieve verbinding voor voetgangers en straks ook voor
         fietsers door Maastricht Oost, van noord naar zuid.
         • Ontdek de verbinding tussen stad en landgoederenzone, van oost naar west.

         Antonio Tajani opende de Groene voorLoper gisteren door plaats te nemen op een wals en een startschot te geven. Ook onthulde hij een gedenksteen ter herinnering aan de Europese bijdrage. De Groene voorLoper is 25 meter lang en ligt in het Geusseltpark, op een locatie waar straks de groenstrook voor langzaam verkeer zal lopen en wordt gemarkeerd door informatieborden over de aanpak van het project.

         Voor landschappelijke vormgeving werkt het consortium Avenue2 samen met West8 Urban Design & Landscape Architecture. Het meubilair voor de Groene voorLoper bestaat uit twee parkbanken en een parklantaarn. Dit wordt straks bij de uitvoering van het grote werk uitgebreid afvalbakken en fietsbeugels Ondermeer de bank en de lantaarn zijn speciaal ontworpen voor het plan van Avenue2. De elementen bestaan uit robuuste gegoten en gesmede metalen onderdelen die worden gecombineerd met houten elementen. Het royaal gedimensioneerde pad met de stevige banden en de forse Lindes vormen een opvallend rustieke basis voor het meubilair dat gekenmerkt wordt door veel houtwerk en zachte vormen. Het geheel vormt een prettige intieme sfeer.


         Bron: http://www.a2maastricht.nl/data/file...0uitgelegd.pdf

         Opmerking


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
          Tijdens een van de voorlichtingsbijeenkomsten A2 constateerde een bewoner omgeving Old Hickoryplein dat zijn woning niet meer zichtbaar was op alle gemaakte tekeningen/maquettes.
          Da's Wyckerpoort, Breur, we zitten hier aan de kant van het Wittevrouwenveld...

          Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
          Ik vraag mij eigenlijk af of bomen kunnen groeien op de tunnelbakken. Hoe gaat dat met beworteling ? Is er voldoende water aanwezig in de grond ? Of skeletteren deze bomen binnen een paar jaar ?
          Over de te planten bomen vond ik nog het volgende:
          Avenue2 plant lindebomen van ongeveer 5 meter hoog op de Groene Loper. Dit is het lindesoort Tilia Cordata. Deze boomsoort is zeer geschikt om in een relatief dunne grondlaag bovenop een tunnel goed te groeien. De boomsoort plus een duidelijke vormgeving zorgen straks voor herkenbaarheid langs de Groene Loper door heel Maastricht Oost. Waar er kansen liggen om bestaande beplanting te respecteren en te integreren met de Groene Loper zal Avenue2 dat meenemen. In de Landgoederenzone zal Avenue2 naast de lindebomen op de Groene Loper ook andere boomsoorten toepassen. Soms hebben mensen vragen over mogelijke overlast van plak door luizen. De Tilia Cordata is veel minder gevoelig voor luizen. Plak van de bomen, waar andere lindesoorten bekend om staan, zal daardoor sterk verminderen.
          Bron: http://www.a2maastricht.nl/data/file...0uitgelegd.pdf

          Het meubilair voor de Groene voorLoper bestaat uit twee parkbanken en een parklantaarn. Dit wordt straks bij de uitvoering van het grote werk uitgebreid afvalbakken en fietsbeugels Ondermeer de bank en de lantaarn zijn speciaal ontworpen voor het plan van Avenue2.
          Wat vinden jullie d'r eigenlijk van? Die lantaarns, mwah.

          Opmerking


          • #11
           Kan zo te zien ook fijn jeu-de-boules op worden gespeeld.
           Being unstable & bitchy is all part of my mystique.

           Opmerking


           • #12
            wat wandjes er langs en spelen maar...........
            Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

            Opmerking


            • #13
             Oorspronkelijk geplaatst door lucy Bekijk bericht
             Kan zo te zien ook fijn jeu-de-boules op worden gespeeld.
             Da's een idee. Als die groene loper er straks ligt tussen Europaplein en Geusselt, heeft Maastricht de langste jeu-de-boulesbaan van Europa! Kunnen we meteen het WK organiseren

             Opmerking


             • #14
              Leuk idee!!
              Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

              Opmerking


              • #15
               Ja, dan zijn we misschien ook van dat toernooi op het Vrijthof af!
               Being unstable & bitchy is all part of my mystique.

               Opmerking

               Bezig...
               X