Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Limmel - informatie

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Limmel - informatie

    Limmel

    STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
    Door zijn ligging tussen drukke verkeersaders, het spoor, water en industriegebieden ligt de woonkern Limmel vrij geïsoleerd.
    Alleen met het naburige Nazareth heeft de wijk raakvlakken.
    Limmel was een middeleeuws agrarisch dorp op de rechter Maasoever tussen de stad Maastricht en de dorpen Borgharen en Meerssen, ontstaan langs de oude Romeinse weg van Maastricht door het Geuldal naar Keulen (tracé Dolmansstraat – Jeruzalemweg) en in de 13de eeuw in het bezit van een sterke slotburcht (Huis Limmel of Bethlehem).
    Alleen rondom de kerk van C. Weber (1861-1863) is iets van het oude dorp bewaard.

    HISTORISCHE INFORMATIE
    In 1920 werd Limmel als onderdeel van de gemeente Meerssen door Maastricht geannexeerd.
    Nieuwbouw kwam pas op gang vanaf 1952 met de bouw van een aantal kleine complexen van arbeiderswoningen ten zuiden van de Polupierweg door Bouwvereniging Sint Servatius, enige jaren later gevolgd door het grootste bouwproject in Limmel (227 woningen) door Bouwvereniging Gezond Maastricht rondom het nieuwe Jerichoplein [1955-1958].
    Vrij recent is een stedenbouwkundig complex (1993) van R. Geurtsen aan de Azamonstraat tot stand gekomen en zien we regelmatig vervangende nieuwbouw.
    Opmerkelijke bouwwwerken binnen de wijkgrenzen zijn de gevangenis ‘Overmaze’ van A. Schwencke en H. Bosch (1971), de eerste na-oorlogse gevangenis volgens een nieuw concept, de brandweerkazerne van J.W. Neutelings (2000), met innovatieve eco-architectuur, het sluiscomplex van O. Reich (1932).

    STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
    De naam van de wijk gaat terug op vermeldingen uit de 13de eeuw van het daar gelegen versterkte kasteel ‘Limale’ en de daarmee verbonden families.
    Van de straatnamen van vóór 1920 (Groeneweg/Galgeweg, Breedeweg, Harendijk) is alleen de naam Jeruzalemweg opnieuw gebruikt en zijn de overige straatnamen direct of later omgedoopt.
    Vanwege de aanwezigheid van een aantal buitenplaatsen met bijbelse benamingen zijn vrijwel alle nieuw aangelegde straten van Limmel in de jaren vijftig vernoemd naar geografische namen uit het Oude Testament.
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More
Bezig...
X