Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Amby - informatie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Amby - informatie

  Amby

  STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
  Amby is ondanks zijn annexatie door Maastricht (1970) en de bouw van complete nieuwbouwwijken een dorp gebleven, nergens aan de stad vastgebouwd, overal omgeven door groen en met een bloeiend gemeenschapsleven.
  De kern is nog altijd de lange lintbebouwing langs de Ambyerstraat-Noord en –Zuid, waar diverse boerderijen aan de oorspronkelijk agrarische gemeenschap herinneren.
  Aan het kruispunt met de weg naar Limmel staat de grote dorpskerk en in het centrum zijn de gebouwen bewaard van een klooster en vroegere dorpsscholen.
  Verder ‘in het veld’ lagen en liggen enkele grote historische gebouwen en rijke hoeven, zoals de Hagenhof of Tiendschuur, kasteel Geusselt, hoeve Klein Geusselt, de Heihof, huis Severen, hoeve Waterrijk, de Withuishof en de Ravenhof.
  De woonwijken aan de achterkanten van de lange hoofdstraat zijn sedert het midden van de vorige eeuw ontwikkeld en ademen het karakter van de opeenvolgende stedenbouwkundige inzichten.

  HISTORISCHE INFORMATIE
  De hoofdstraat van Amby volgt ongeveer de hoogtelijn die de overgang van het Laagterras van de riviervlakte van de Maas naar het Middenterras markeert en was daarom sinds de prehistorie een geliefde woonplaats.
  Archeologische vondsten bewijzen dit voor de periode vanaf de Late Bronstijd (vanaf ca. 1000 v. Chr.) tot en met de Vroege Middeleeuwen.
  In schriftelijke bronnen wordt Amby voor het eerst genoemd in de 12de eeuw.
  In 1920 werden ruim 100 ha van zijn grondgebied bij de gemeente Maastricht gevoegd, waaronder het Geusselterbroek, het Wittevrouwenveld en een deel van Severen.
  In 1970 werd de gemeente Amby in zijn geheel door Maastricht geannexeerd.
  Al vroeg werkte de gemeente Amby met Maastricht samen om haar noodzakelijke dorpsontwikkeling aan te passen aan de stedenbouwkundige visie van Maastricht.
  Na het midden van de vorige eeuw kwam het Severenveld met de Westrand tot stand (Dingemans) en na de annexatie het geheel afwijkende plan Achter de Hoven.
  In de jaren negentig ontwikkelde Frits Palmboom de moderne autoluwe nieuwbouwplannen voor de buurten Gravenhof, Heukelstraat en Amby Zuid-Oost.
  Aan de zuidkant van de wijk ontstaat een uitgebreid bedrijvenpark met interessante architectuur.

  STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
  Ten behoeve van de annexatie in 1970 zijn tevoren al enkele straatnamen, zoals Dorpsstraat, Hoofdstraat, Kerkstraat en Eindstraat gewijzigd (Ambyerstraat-Noord/Zuid en Longinastraat).
  De straten in het Severenveld dragen namen van personen van diverse signatuur en van lokale tot nationale betekenis.
  In de uitbreiding Achter de Hoven zijn de straten – achtervoegsel ‘hoven’ – genoemd naar bomen en heesters.
  De straten van Gravenhof-Noord – achtervoegsel ‘hoeve’ – verwijzen naar historische Limburgse boerderijen.
  In de grote uitbreiding van Amby Zuid-Oost – achtervoegsel ‘hegge’ – herinneren de straten aan het boerenbedrijf.
  In Amby Noord-Oost wordt het achtervoegsel ‘heide’ gebruikt, een verwijzing naar de ten oosten van de Molenweg gelegen velden.
  Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
  Thomas More

 • #2
  Graag attendeer ik MO op deze site; http://www.6225.nl met veel info uit Amby

  Opmerking


  • #3
   Leuke site veur Amie
   Kompleminte

   Toller

   Opmerking


   • #4
    Aanstaande zondag: Buurtplatform Amby houdt Zorg-Informatiedag

    Buurtplatform nieuwe stijl

    Opmerking

    Bezig...
    X