Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Archeologische opgraving groeve Klinkers

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Archeologische opgraving groeve Klinkers

    In het noordelijk puntje van Boscherveld, tussen de spoorlijn Maastricht-Hasselt en de Belgische grens bij Smeermaas, ligt de löss- en grindgroeve Klinkers. Deze groeve behoort/behoorde(?) bij de nog bestaande steenfabriek Klinkers, Brusselseweg 700. In januari 1989 trof Jean-Pierre de Warrimont uit Geulle in deze groeve een aantal voorwerpen aan uit de Nieuwe Steentijd. Aangezien het terrein binnen afzienbare termijn afgegraven zou worden, werd er door het Instituut van Pre- en Protohistorie van de Rijksuniversiteit Leiden een opgravingscampagne gestart, die van 3 april tot 2 juni 1989 duurde. Een deel van een bandkeramisch huis en drie concentraties van vondsten uit de iets latere Michelsbergcultuur waren de belangrijkste resultaten. De datering van de vondsten ligt tussen 5300 en 2850 v. Chr.

    In het kader van het project Odyssee is de afgelopen jaren nieuw onderzoek gedaan naar de opgravingsresultaten uit 1989. Daarbij vielen tussen de versierde bandkeramische scherven enkele op met een doorboring. Dit bleken reparatiegaten te zijn die met een vuurstenen boortje werden gemaakt om gebarsten of gebroken stukken keramiek met een leertje op hun plek te houden. Ze tonen aan dat sommige potten waardevol genoeg gevonden werden om gerepareerd te worden.

    Bandkeramische scherven met doorboringen, groeve Klinkers, Maastricht
    (bron foto: Bandkeramiek Blog)


    In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden loopt op dit moment een kleine tentoonstelling over de Bandkeramiekers in Zuid-Limburg, waarbij ook aandacht is voor de opgraving in groeve Klinkers. De tentoonstelling is nog te zien t/m 25-11-2012.
Bezig...
X