Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Bosscherveld - wandeling langs spoorlijn naar Hasselt

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Bosscherveld - wandeling langs spoorlijn naar Hasselt

  Een mooie lentedag. Eén van Maastrichts best bewaarde geheimen: het pad langs de spoorlijn Maastricht-Hasselt. Een wandeling door een industrieel landschap met veel natuurschoon. Niet nodig om elke foto van commentaar te voorzien, maar te zien zijn o.a. de spoorbrug over de Zuid-Willemsvaart, Thomas Regout, Ten Horn/BASF, de stuw in het afvoerkanaal, RWI West, het afvalstort en de beruchte file op de Brusselseweg. Maar daarnaast ook de eerste lentebloempjes, hagedissenmuurtjes, boomstammen waar insecten zich prettig in voelen en... een koe op de afvalberg!

  Last edited by El Loco; 27 maart 2011, 23:58. Reden: koe op de afvalberg en andere foto's opnieuw ge-upload

 • #2
  Jeetje Loco, wanneer heb je die foto's gemaakt? Geweldig!
  Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

  Opmerking


  • #3
   Afgelopen vrijdag, dagje vrij genomen, was zulke mooi weer

   Maar een aantal foto's willen niet. Zou de cache vol zijn?

   Opmerking


   • #4
    Zou kunnen, krijg ik kruisjes?
    Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

    Opmerking


    • #5
     Ja, heel gek, eerst kreeg ik ze wel ge-upload, maar met rare strepen erdoorheen en nu helemaal niks meer. Die koe op de afvalberg en het gezicht op Borgharen houden jullie nog tegoed!

     Opmerking


     • #6
      A walk Through Mastricht by El Loco. Prima gedaan. Zouden meer mensen moeten doen. Is er ook nog een fervente fietser of motorrijder? Iemand met een kinderwagen of rollator die er met een beeldenschieter erop uit trekt? Ik ken al iemand die met de auto ronddoolt en beeldjes maakt.

      Ja, als koe zou ik ook niet op een afvalberg afgebeeld willen worden.

      De rode kruisjes verwijzen naar http://www.mestreech.eu/Overig/Bossc...oorlijn25d.jpg etc. en zijn maar 28x30 pixels groot. Daar moet iets fout gaan bij de upload.
      De leefs mer eine kier .

      Opmerking


      • #7
       Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
       ik heb inmiddels zowat elk pand in Wyck gefotografeerd, zie "Boe is dit?" en "Boe is dit?" archief

       ik zie geen rode kruisjes, maar blauwe vraagtekens, is dat een Mac-ding?
       Mac: afbeeldingen die niet online staan, of een verkeerde link naar de afbeelding zelf geeft een klein blauw vierkantje met wit vraagteken i.p.v de afbeelding. Is wel afhankelijk van het type internetbrowser welke je gebruikt.

       ... enne onze correspondent te Wyck is inmiddels natuurlijk al onsterfelijk .
       De leefs mer eine kier .

       Opmerking


       • #8
        'Koe op de afvalberg', 'gezicht op Borgharen' en andere foto's staan er inmiddels op!

        Opmerking


        • #9
         Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
         'Koe op de afvalberg', 'gezicht op Borgharen' en andere foto's staan er inmiddels op!
         El Loco, Sjiek dat het alsnog gelukt is om de foto's te plaatsen.
         En alsnog mijn complimenten voor de visuele gemaakte wandeling.
         Heb je met dit zonnige weer ook al muurhagedissen en/of hazelwormen gezien ?
         Mestreechter Geis mage beleve
         en dat door te kinne geve.
         God, wat is dat sjiek ! © Wigo

         Opmerking


         • #10
          Nee, geen muurhagedissen en hazelwormen gezien. Naar die eersten heb ik wel gezocht, maar denk dat het nog te vroeg was. Van die hazelwormen wist ik niet dat ze er zaten, dus daar heb ik niet speciaal op gelet. Wel al heel wat vogeltjes horen fluiten.

          Wat de menselijke soort aangaat: op de heenweg één en op de terugweg ook één. En dat terwijl het een perfecte wandeling is. Het wandelpad is mooi en comfortabel aangelegd. Aangezien er nog geen trams of treinen rijden is het er zeer rustig en kun je ook zonder gevaar af en toe de spoorbaan oversteken.

          Enige nadeel: als je er eenmaal op zit, kun je er niet meer af. Ik ben doorgelopen tot aan de Kantoorweg, vlak voor de Belgische grens, maar nergens een mogelijkheid om, zonder halsbrekende toeren uit te halen, ervanaf te geraken. Maar ik vond het absoluut geen straf om dezelfde weg terug te lopen, want er is genoeg te zien.

          Opmerking


          • #11
           Muurhagedissen heb ik wel al gezien, zij zaten lekker op te warmen. De hazelworm zal er ongetwijfeld zijn; je moet wel weten waar te kijken.
           Het wandelpad: ik struin hier ook wel eens rond. Opvallend is dat ik nog geen speenkruid zie bloeien. Wel denk ik dat er meer hekwerk (jammer genoeg) zal verschijnen als er echt treinen/trams gaan rijden over deze route. En dan zal inderdaad behoefte ontstaan aan meerdere doorsteekplekken.
           De file op de Brusselseweg: onnodig. Voor de plaatsing van de doseerlichten was de doorstroom van het verkeer hier perfect. Het parkeergaragebeleid in de binnenstad moet op de schop.
           De leefs mer eine kier .

           Opmerking


           • #12
            Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
            Nee, geen muurhagedissen en hazelwormen gezien. Naar die eersten heb ik wel gezocht, maar denk dat het nog te vroeg was. Van die hazelwormen wist ik niet dat ze er zaten, dus daar heb ik niet speciaal op gelet. Wel al heel wat vogeltjes horen fluiten.
            ...........
            Maar ik vond het absoluut geen straf om dezelfde weg terug te lopen, want er is genoeg te zien.
            Mooie wandeling en er is inderdaad genoeg te zien.
            Misschien nog wat vroeg in het seizoen om de beschermde diertjes te zien denk ik, maar het zou kunnen dat je ze gezien had.

            Wat de hazelwormen en de hagedissen betreft het volgende:

            April 2008
            Eerste hagedissen Maastricht - Lanaken verplaatst

            Afgelopen zaterdag zijn de eerste beschermde hagedissen en hazelwormen die op het spoortalud in Maastricht leven verplaatst naar een ander leefgebied in de directe omgeving van het spoor. Gespecialiseerde medewerkers van de stichting RAVON voeren de verplaatsing in opdracht van ProRail uit. Het verplaatsen van de dieren is nodig omdat ProRail het spoor tussen Maastricht en Lanaken gaat vernieuwen, zodat het daarna weer in gebruik kan worden genomen.

            Daarnaast worden langs het hele spoortraject stevige houtstapels aangelegd waarin vooral de levendbarende hagedis en de hazelworm zich thuis voelen. Verder gaat ProRail op een bijzondere manier om met de begroeiing. Zo wordt vooral de groei van grassen en kruiden rond de speciale muren en houtwallen bevorderd om er voor te zorgen dat er altijd voldoende voedsel zoals insecten, wormen en slakken voor de dieren aanwezig zijn. Ook wordt in de toekomst zoveel mogelijk handmatig gemaaid, zodat hagedissen maximaal beschermd blijven. Het maaien gebeurt in fases om te voorkomen dat te veel beplanting ineens verdwijnt. Als het spoorwerk gereed is wordt ook de andere zijde van het spoortalud ingericht voor de beschermde dieren.

            Juli 2008
            Werk in uitvoering

            Hagedissen verplaatst
            De verplaatsing van hagedissen en hazelwormen langs de goederenspoorlijn Maastricht - Lanaken is gereed. De verplaatsing was een voorwaarde vanuit de Flora en Faunawet. In totaal zijn er 107 muurhagedissen, 4 levendbarende hagedissen en 99 hazelwormen overgeplaatst naar hun nieuwe leefgebied in de directe omgeving van het spoor. Na deze ‘verhuizing’ staat het licht nu op groen voor de verdere spoorwerkzaamheden tussen Maastricht en Lanaken.

            Bron en meer informatie:
            http://www.prorail.nl/Publiek/Infrap...es/Nieuws.aspx
            Mestreechter Geis mage beleve
            en dat door te kinne geve.
            God, wat is dat sjiek ! © Wigo

            Opmerking


            • #13
             Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
             Opvallend is dat ik nog geen speenkruid zie bloeien.
             Toch wel, maar geen al te beste foto. Ook nog paarse blumkes. Is dat Maagdenpalm?             Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
             Wel denk ik dat er meer hekwerk (jammer genoeg) zal verschijnen als er echt treinen/trams gaan rijden over deze route. En dan zal inderdaad behoefte ontstaan aan meerdere doorsteekplekken.
             Dat zal inderdaad wel gaan gebeuren. Zie hier de hekken bij de Kantoorweg (net voorbij de Brusselseweg), die moeten voorkomen dat iemand erop of eraf gaat. Waarom al die moeite?


             Jammer is ook dat je vanaf dit pad niet de Lage Fronten in kunt. Het spoor splitst zich ten zuiden van de Fort Willemweg in de (opgeknapte) lijn richting spoorbrug/station en een westelijke aftakking naar het voormalige goederenstation Boschpoort (Van Gend & Loos terrein). Die laatste aftakking is met grote hekwerken afgezet. Meestal houdt zo'n hek mij niet tegen, maar dit was zelfs voor mij teveel. Je kunt het verwilderde terrein wel betreden via de Commandeurslaan (het smalle paadje aan de oostzijde van de Zuid-Willemsvaart) of via de Cabergerweg.
             Last edited by El Loco; 28 maart 2011, 11:17. Reden: Toch nog speenkruid gevonden...

             Opmerking


             • #14
              Mooie serie, Loco, en ik was graag met je meegewandeld! Paarse/lila blumkes? Inderdaad: maagdenpalm.

              Opmerking


              • #15
               Volgende keer geef ik je een belletje! Maar dit was een last-minute idee. Had geen zin om op zo'n mooie dag binnen te zitten.

               Opmerking

               Bezig...
               X