Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Itteren - informatie

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Itteren - informatie

    Itteren

    STEDENBOUWUNDIGE INFORMATIE
    Net als Borgharen ligt de wijk Itteren geïsoleerd ten opzichte van de stad Maastricht, daarvan gescheiden door het Julianakanaal, de Beatrixhaven en uitgestrekte landerijen.
    Aan de oostkant ligt aan de overzijde van het kanaal het dorp Bunde (gem. Meerssen).
    Het voormalige boerendorp heeft zijn karakter en eigenheid bewaard.
    Nadeel van de annexatie door de grote stad en het beperkte aantal inwoners is het ontbreken van voldoende voorzieningen.
    Bij hoog water wordt het dorp van de buitenwereld afgesloten, maar een waterkering beschermt sinds enkele jaren de bewoningskern tegen het ergste leed.

    HISTORISCHE INFORMATIE
    Het kerkdorp Itteren lag vroeger aan de Geul en kwam pas in 1410 door een verschuiving van de Maasbedding aan die rivier te liggen.
    Itteren behoorde ooit tot het bezit van de heren van Borgharen, maar in 1330 werd het dorp bij de eigendommen van de hertog van Brabant gevoegd.
    Later werd het Hollands bezit.
    Ten noorden van het dorp bij de monding van de Geul ligt de hoeve Hartelstein, oorspronkelijk een omgracht(e) kasteel(hoeve) met een legendarische geschiedenis die teruggaat tot de zonen van Karel de Grote.
    De naam Hartelstein is afgeleid van Hartert (bos) en Stein (stenen huis).
    In 1951 werd een deel van het grondgebied van Itteren afgestaan voor de ontwikkeling van het industriegebied van de Beatrixhaven en in 1970 is de gehele gemeente Itteren door Maastricht geannexeerd.
    Itteren kent nauwelijks grootschalige nieuwbouw met uitzondering van de uitbreiding van 1972 aan de oostkant van de dorpskern.

    STRAAT EN WIJK NAAM INFORMATIE
    De meeste straatnamen in Itteren gaan terug tot vóór 1800.
    Als gevolg van de annexatie in 1970 is een enkele straat herbenoemd (Kapelaanstraat).
    In het uitbreidingsplan Geneinde kregen zijn de straten met het voorvoegsel ‘Op de’ en ‘Op het’ genoemd naar historische veldnamen.
    Historie is niet alleen het weergeven van de as, maar ook het doorgeven van het vuur.
    Thomas More
Bezig...
X