Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Ontgrinding Borgharen

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Ontgrinding Borgharen

  El Loco

  Ontgrindingen Borgharen
  Na de spectaculaire vondst van het paardengraf (zie dit draadje) is nu een deel van een slagtand van een mammoet gevonden. Lees het hele artikel op www.denieuwegrensmaas.nl.
  Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

 • #2
  El Loco

  Persbericht Paardengraf

  Hier nog even een link naar het persbericht van 24 juni 2011, waarin het Consortium Grensmaas aangeeft het vervolgonderzoek naar de skeletten uit het paardengraf in Borgharen toch uit eigen zak te willen betalen. Daarmee investeert het Consortium zo'n 140.000 euro in de conservering van en het onderzoek naar de paardenskeletten. Het Consortium zal de gemeente Maastricht benaderen om een deel van de vondst in bruikleen af te staan aan de dorpsgemeenschap van Borgharen, om de skeletten permanent in het dorp te exposeren.

  In hetzelfde bericht wordt ook de vondst gemeld van onder meer een helm en een zwaard uit de 17e eeuw.
  Last edited by Toller; 17 december 2014, 09:46.
  Ik ben bij vlagen geniaal, alleen is het nu windstil!

  Opmerking


  • #3
   Foto's

   Hier nog even de ontbrekende foto's bij bovenstaande berichten:


   Het ±1m lange fragment van een mammoetslagtand, dat in Borgharen werd gevonden


   De ooievaarskolonie langs de Grensmaas


   De werkzaamheden aan de Grensmaas in Borgharen (nog geen baggermolen te zien)

   Opmerking


   • #4
    Borgharen


    De werkzaamheden aan de Grensmaas in Borgharen (nog geen baggermolen te zien)[/QUOTE]

    De grindwinning is volgens mij alleen bij het grindgat vlak bij de stuw van Borgharen enige jaren stil gelegd i.v.m cricis bouw .

    Ook op volgende link mooie foto´s van de Maas vlak achter de stuw Borgharen .

    http://www.ittereninbeeld.nl/albums/29/Borgharen+

    Opmerking


    • #5
     Update Grensmaasproject Borgharen

     In Borgharen gaat de rivierverbreding in een razendsnel temp. Ook de dekgrondberging is al een stuk in noordelijke richting opgeschoven. De eerste terreinen zijn weer aangevuld. Zoals het er nu naar uitziet, kan de grindwinning in Borgharen eind 2012, begin 2013 worden afgerond.
     (Bron: http://www.denieuwegrensmaas.nl/nieuwsbrief-september-2011.html)

     Een beeld van de rivierverruiming in Borgharen. (Foto: Flying Eye)

     Opmerking


     • #6
      Samen de natuurgebieden Grensmaas inrichten

      Het Grensmaas project.

      De Gemeente Maastricht, Staatsbosbeheer en de bewoners van Itteren, Borgharen en Boschpoort gaan samen aan de slag met de inrichting van de nieuwe natuurgebieden in het Grensmaas-gebied.
      De afgelopen maanden hebben de gezamenlijke Grensmaas-gemeenten ruimtelijke uitgangspunten opgesteld voor de afwerking van het gebied. Per deelgebied wordt samen met burgers en Staatsbosbeheer concrete inrichtingsmaatregelen uitgewerkt.
      Grensoverschrijdend natuurgebied
      De Grensmaas wordt een groot aaneengesloten natuurgebied dat aansluit op het natuurgebied aan de Belgische kant van de Maas. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten beheren het gebied na oplevering door het Consortium Grensmaas. De Gemeente Maastricht heeft met de Provincie Limburg en de andere partijen afgesproken voortvarend aan de slag te gaan met de recreatievisie. Dat schetst een beeld van de mogelijkheden op het gebied van natuur, toerisme en recreatie. Met de bewoners wordt ook gesproken over de inrichting van het gebied.
      Vanavond eerste bijeenkomst
      Al in het voorjaar start de herinrichting van het gebied rondom Borgharen. De gebieden rondom Itteren en Boschpoort worden in de komende
      jaren opgeleverd. Op woensdag 14 december ontvangen bewoners informatie over het proces en de uitgangspunten voor inrichting van de natuurgebieden. Vervolgens starten in januari ateliers waarin Gemeente, Staatsbosbeheer en bewoners gezamenlijke voorstellen uitwerken. Ook andere samenwerkingspartners als het CNME en het Waterschap Roer en Overmaas krijgen daarin een rol.
      Unieke kans voor recreatie en natuur
      Wethouder Gerdo van Grootheest licht toe: “Doel is enerzijds om samen een recreatievisie voor het gebied te maken, en anderzijds de inrichting van het gebied samen op te pakken. Bewoners kennen de omgeving natuurlijk het best. Dit nieuwe natuurgebied aan de rand van onze stad en dorpen is een unieke kans voor recreatie en natuur! De Gemeente Maastricht realiseert hiermee een belangrijke natuurdoelstelling door de ‘groene ring’ om
      de stad compleet te maken.”
      Recreatie belangrijk onderdeel
      De werkzaamheden van het project Grensmaas zijn gericht op hoogwaterbeveiliging, ontgrinding en natuurontwikkeling. Zo komen er vele hectare nieuwe natuurgebied bij Borgharen, Boschpoort en Itteren. Kortgeleden hebben het Rijk, de Provincie Limburg en het Consortium Grensmaas nieuwe
      afspraken gemaakt. De Gemeente Maastricht heeft daarbij bedongen dat er ruim aandacht komt voor de mogelijkheden rondom recreatie. Eerder al werd een vrijliggend fietspad tussen Itteren en Borgharen aangelegd.
      .................................................. ....................................
      De tijd zal het leren.
      Er zijn al zoveel verhalen belooft wat de grensmaas betreft als het gaat om EEN groot natuurgebied.

      Opmerking


      • #7
       Paardenskelet te zien op de Grensmaasdag       Een van de skeletten uit het Paardengraf van Borgharen is zaterdag weer in Limburg te zien.
       Het skelet wordt getoond tijdens de Grensmaasdag, een open dag over de werken aan de Grensmaas.
       Twee-en-een-half jaar geleden werd het paardengraf met 65 skeletten gevonden tijdens de Maaswerken. De dieren zijn daar in de 17de eeuw begraven. Tijdens de open dag wordt uiteraard ook veel aandacht besteed aan het Grensmaasproject. Daarin wordt hoogwaterbeveiliging, grindwinning en natuurontwikkeling gecombineerd.

       Bron: http://www.l1.nl/nieuws/190671-paard...p-grensmaasdag

       Opmerking


       • #8
        Grensmaasproject Borgharen nadert voltooiing

        De geluidswal ten noorden van het dorp is voor een groot deel verdwenen. En ook het uitkijkpunt, waarop de afgelopen jaren vele honderden mensen de werkzaamheden hebben bekeken, wordt deze week opgeruimd.


        (foto: Jac Beekers, Consortium Grensmaas BV, nieuwsbrief oktober 2012)

        Opmerking

        Bezig...
        X