Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Rondom het voormalige Faliezustersklooster

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #16
  Om het verhaal van de fontein van het Vrijthof af te ronden:

  Oudere Maastrichtenaren zullen zich de grote peervormige tuinvaas herinneren, die gevuld met bloemen eertijds het plantsoentje opfleurde. Deze vaas, versierd met gebeeldhouwde engelenkopjes, vormde in de 17e eeuw het middenstuk van de fontein, midden op het Vrijthof. Ze ving het water op van de St.Servaasbron in Biesland, dat door houten pijpleidingen naar de stad werd gevoerd. Na talrijke mislukkingen, vooral met de watertoevoer, is ze opgeruimd. De vaas kwam terecht op een puinhoop op de stadsblekerij in de Bogaardenstraat, waar ze ontdekt werd door de plaatselijke geschiedvorser J.Schaepkens van Riempst Sr. Door zijn toedoen werd hij geplaatst in het plantsoen van de inmiddels verbrede Begijnstraat, waar ze intussen weer verdwenen is.

  http://www.mestreechtersteerke.nl/pagfalieklooster.htm

  Opmerking


  • #17
   En om het hele verhaal dan maar af te maken:

   Het is het beeld 'Kinderen' van Frans Gast uit 1950. Zie ook:
   http://standbeelden.vanderkrogt.net/...?record=LI19dj

   Opmerking


   • #18
    Nachtwerk, Herman? Dank!

    Opmerking


    • #19
     Toch nog een probleem erbij. Waar is de vaas van de fontein gebleven?
     @ olijfje bedoel je dit poortje?
     Bestanden bijvoegen

     Opmerking


     • #20
      Of dit kleine poortje?
      Bestanden bijvoegen

      Opmerking


      • #21
       Oorspronkelijk geplaatst door hermanw Bekijk bericht
       Mooie vondst, die Sint-Servaasfontein, en Breur heeft 'm weten te traceren op een ansichtkaart die volgens deze site in het jaar 1947 verstuurd is. Of de 'vaas' er toen nog stond, is daaruit niet eens met zekerheid af te leiden.

       Wat betreft de diverse poortjes op de foto's: ik denk dat die uit een verder verleden dateren, toen de complete stadsmuur er nog stond. Volgens het krantenartikel bij dit bericht werd het poortje van de Kruisherengang in 1941 naar deze omgeving verplaatst. De stadsmuur was toen al de afgebrokkelde ruïne die we nu kennen. Waarom nog een poortje maken in een muur waar je makkelijk omheen kunt? Bovendien moest het poortje als publieksingang naar de binnenplaats van het Minderbroederscomplex/Rijksarchief gaan fungeren. We zullen dus waarschijnlijk dichter bij het Minderbroedersklooster moeten zoeken.

       Opmerking


       • #22
        En de fontein staat in de pandhof van St. Servaas.
        Bestanden bijvoegen

        Opmerking


        • #23
         Compleminte, Breur!

         Opmerking


         • #24
          @ Olijfje: is dit, rechts naast het kleine boompje, het poortje?          In de tuin naast tussen de Faliezusters en de muur naar het Pater Vincktorentje.

          Opmerking


          • #25
           Herman: de losse foto uit het "filmpje":

           Opmerking


           • #26
            Twee zielen, één gedachte! Of zoals onze oosterburen zo treffend zeggen: Doppelt genäht hält besser!

            Dat klinkt allemaal beter dan: ik heb niet opgelet!

            Opmerking


            • #27
             Ik denk dat ze het poortje onderin de toren op de foto met de vaas bedoelt. Dat poortje is er nog steeds.

             Opmerking


             • #28
              Dat poortje leidt, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, overigens alleen naar een benedenverdieping van de toren. Er is gen verbinding met het bovengedeelte.

              Opmerking


              • #29
               Ja, dat poortje, nog steeds niet gevonden! Even ter herinnering: we zoeken een hardstenen poortomlijsting van een poortje dat eerst bij de Kommel heeft gestaan en volgens dit krantenbericht omstreeks 1941 naar het Stadspark verplaatst zou zijn om daar in de muur tussen Faliezustersklooster en Pater Vinktoren toegang te geven tot het Minderbroederscomplex.

               Opmerking


               • #30
                Is het poortje ooit overgebracht?

                Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
                we zoeken een hardstenen poortomlijsting van een poortje dat eerst bij de Kommel heeft gestaan en volgens dit krantenbericht omstreeks 1941 naar het Stadspark verplaatst zou zijn om daar in de muur tussen Faliezustersklooster en Pater Vinktoren toegang te geven tot het Minderbroederscomplex.
                Nou nee, dat is niet precies wat er in dit krantenbericht staat. Het poortje zou worden verplaatst naar de muur achter het Faliezustersklooster, in de nabijheid van de Pater Vinktoren. Het hoeft dus niet te gaan om de stadsmuur, maar kan ook een andere muur betreffen, bijvoorbeeld een muur rondom het perceel in of bij de afgebroken zuid- en westvleugels van het kloostercomplex.

                Ook is het de vraag of deze verplaatsing wel ooit is geëffectueerd. In twee uitgaven over de bouwgeschiedenis van het pand wordt deze nieuwe toegang tot de binnenhof niet genoemd. Er waren in deze jaren plannen om door uitbreiding ook het gemeentearchief in het pand onder te brengen, maar daar is toen nooit iets van gekomen.

                Opmerking

                Bezig...
                X