Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Quartier Amélie

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #31
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
  Geweldig Breur, maar wat betekent ZOM en kan ik dat ergens nalezen?
  ZOM = zicht op Maastricht. Zijn mijn eigen aantekeningen van een overleg in Centre Ceramique.
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #32
   Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
   ZOM = zicht op Maastricht. Zijn mijn eigen aantekeningen van een overleg in Centre Ceramique.
   Ben aan het zoeken naar bijbehorend artikel. Moment ...
   De leefs mer eine kier .

   Opmerking


   • #33
    Bron: Maaspost 9 - 22 juli 2009.

    De leefs mer eine kier .

    Opmerking


    • #34
     Achter de Papierfabriek

     Quartier Amélie schijnt ook te zijn aangeduid als "Achter de Papierfabriek". Volgens het bevolkingsregister van Maastricht woonden mijn overgrootouders in 1893 en 1894 op het adres Quartier Amélie 57. In hun trouwboekje, zij trouwden februari 1893, staat als adres "Achter de Papierfabriek 57".

     Was de buurt exclusief voor werknemers van Regout? Mijn overgrootvader heeft namelijk bij de Société Céramique gewerkt en kreeg voor zijn trouwe dienst zelfs een koninklijke onderscheiding. Het is natuurlijk mogelijk dat hij eerst bij de Sphinx heeft gewerkt voordat hij bij de Céramique begon.

     Opmerking


     • #35
      'Achter de papierfabriek' (Quartier Amélie)

      Wat een mooie aanvulling, Math N., en hartelijk welkom op MO.

      De Sphinx en de Céramique waren concurrenten, dus ik vermoed dat je overgrootvader inderdaad eerst bij de Sphinx werkte. We weten nauwelijks iets over de huurvoorwaarden in het Quartier Amelie. Pierre Regout - de onaangename oudste zoon van de onvolprezen Pie Regout - had deze woningen op eigen kosten en in eigen beheer gebouwd. Hij huisvestte er aanvankelijk zijn meester-glasblazers. Werknemers die hem niet bevielen (bv. stakers in de jaren 1890) of niet langer bij hem werkten, zette hij uit. Hij stierf in 1897, dus je voorouders hebben nog met hem te maken gehad.

      Is het beleid na Pierre Regouts overlijden veranderd? Bleef het Quartier Amelie in bezit van de familie of werd het verkocht aan - bijvoorbeeld - de gemeente? We weten het niet, er is nooit onderzoek naar gedaan.

      Is overgrootvaders adres ook in de volgende periode van het bevolkingsregister nog altijd hetzelfde?
      Last edited by Pier; 28 juli 2022, 10:47.

      Opmerking


      • #36
       Mijn overgrootouders hebben nog geen twee jaren 'Achter de Papierfabriek' gewoond. In juni 1894 verhuisden zij naar 'Langs de Maas', daar woonden ze tot 1913. Waarom ze uit Quartier Amélie vertrokken weet ik niet. Het is goed mogelijk dat mijn overgrootvader toen bij de Céramique ging werken. Misschien deed hij dat vanwege de betere arbeidsomstandigheden bij de Céramique vergeleken met de Sphinx, waar Olijfje elders op MO naar verwijst.

       Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
       Tussen 1889 en 1894 daalde in de fabrieken van Regout het aantal werknemers met honderden.
       Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
       Bij de Céramique, de concurrent van Regout, produceerden de arbeiders volgens dezelfde werkwijze, maar daar waren minder klachten.

       Opmerking


       • #37
        kreije dorrep

        Hierbij nog enkele foto's van kreije dorrep die ik tegen kwam uit een
        prive collectie,
        m.vr.gr., jos nelissen
        Bestanden bijvoegen

        Opmerking


        • #38
         Foto twee is genomen vanaf de westoever van de Maas. Je ziet de fabrieken aan de Franciscus Romanusweg. Foto drie is interessant. Je ziet hier dat de Amerikanen bezig zijn een noodbrug te bouwen. De brug lag in het verlengde van de Statensingel - Franschensingel. Je ziet de resten van alle huizenblokken van het Krejjedorrep. De Amerikanen werkten dag en nacht hard door. De bevoorrading stokte en de hele Statensingel stond toen vol met vrachtauto's. De noodbrug werd beschermd door vierlingskanonnen aan beide zijden van de Maas tegen Duitse vliegtuigen.
         Kompleminte

         Toller

         Opmerking


         • #39
          Hallo Mastreechternaren. Ik ben Gemma v.d. Klundert- Bertens, woon in Goirle en ben met genealogisch onderzoek bezig. In die lijn ben ik verwant met de familie Huiskens- van Dijk waarvan een haast compleet gezin tijdens de 2e wereldoorlog bij een vergissingsbombardement om het leven kwam. De familie Huiskens- v. Dijk heeft een dochter en een moeder weten te sparen. Mevr. v. Dijk is de zus van mijn oma. vandaar mijn verwantschap. Nu heeft hun dochter Bertha Breuer- Huiskens een film ingesproken bij de herdenking van de wereldoorlog 40-45. Ik heb dat toen opgenomen en bewaard, maar de geluidskwaliteit is erg slecht, Mijn vraag is, heeft iemand voor mij nog dat fragment.? Kan iemand mij daaraan helpen. Vertellen waar ik dat op kan vragen.? Overigens was ik daar afgelopen weekend, en wat is het een mooie stad. Alleen jammer dat het Vrijdhof was volgebouwd. Ik hoor graag van jullie Maastricht. Een foto hiervan plaatsen lukt me helaas niet. Maar alsnog bedankt als je mee wil denken. Fijne dagen. Lieve groet.

          Opmerking


          • #40
           Dag Gemma, welkom op MestreechOnline. Kun je nog iets meer vertellen over die film? Was dat een film/documentaire die op tv werd uitgezonden? Wanneer was de uitzending (ongeveer)?

           Misschien was je dit al eerder tegen gekomen, maar in het artikel Quartier Amélie op Wikipedia wordt de familie Huiskens genoemd en er staat ook een foto (bidprentje) van de zeven omgekomen gezinsleden bij. Wat een drama inderdaad. Van dat Quartier Amélie is niets meer over.

           Opmerking


           • #41
            Hoi hoi. Dank voor uw reactie. Het ging over een documentaire op de Nederlandse TV Een foto is een fragment er vanm ca. 2007 uitgezonden. Duurde ook niet zo heel lang, maar Bertha vertelde het verhaal van hoe het volgens haar gegaan is. En hoeveel ellende dat heeft opgeleverd. Misschien dat jullie weten welke afdeling of eigen archief Maastricht heeft. Groetjes Gemma
            Last edited by Gemma; 13 augustus 2022, 20:28.

            Opmerking


            • #42
             Quartier Amélie

             Als deze documentaire op de Nederlandse TV is uitgezonden, dan is het goed mogelijk dat hij bewaard wordt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
             Het Historisch Centrum Limburg (HCL, Maastricht) - het archief - heeft een collectie films die onder de noemer 'Oorlog in Blik' over de Tweede Wereldoorlog gaat, maar dat betreft alleen historisch materiaal, dus films uit die periode zelf.

             Het merendeel van de films van het HCL ligt in het Limburgs Museum te Venlo. Die zijn te zien op het YouTube-kanaal van het museum. U zou kunnen navragen of de door u gezochte documentaire daar aanwezig is. Niet alles zal op YouTube staan.

             Resumerend: ik geef u de meeste kans in Hilversum. Ook is het mogelijk dat deze of gene kijker in Maastricht die film heeft opgenomen, maar dat zou dan een gelukstreffer zijn.

             Opmerking


             • #43
              Behalve de Wikipedia-pagina 'Quartier Amelie' is er eigenlijk weinig onderzoek in de diepte gedaan naar het Quartier Amelie. Het was een woonwijkje voor de hoofdarbeiders van Pierre Regout (die de glas- en kristalfabriek beheerde) en ondanks de glasblazersstaking in 1897 leek mij - er ook nooit echt mee bezig geweest zijnde - dat buurtje nogal wetsgetrouw. Dan is het verrassend - op zoek naar iets anders - ineens te lezen dat het Quartier Amelie te eniger tijd (1893) een staatje in de staat was, een vrije heerlijkheid met eigen wetten. Zou het echt zo geweest zijn? Zou Pierre Regout dat hebben getolereerd? Niemand heeft er voor zover ik weet ooit onderzoek naar gedaan.

              Click image for larger version Name:	1893.10.12 Ons Zuiden, Quertier Amelie, vrije rijksheerlijkheid.jpg Views:	0 Size:	80,6 KB ID:	105626

              Opmerking


              • #44
               Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk bericht
               Zou het echt zo geweest zijn?
               Lijkt mij schromelijk overdreven. Herbergen waren er niet eens. Zouden ook zeker niet zijn toegestaan door Pierre (II) Regout. Wat is dat voor een blaadje, Ons Zuiden? Ik lees hier een reactionair artikel over uitbreiding van het kiesrecht, Bahlmanniaans zelfs.

               Opmerking


               • #45
                Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
                Wat is dat voor een blaadje, Ons Zuiden?
                Ik zie het al: het was in 1893 de opvolger van Le Courrier de la Meuse en De Grensbode.
                https://upload.wikimedia.org/wikiped...o_142.djvu.jpg

                Opmerking

                Bezig...
                X