Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Europa plant controle op kleinschalige teelt van fruit en groenten

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Europa plant controle op kleinschalige teelt van fruit en groenten

  Let op: mocht onderstaande doorgaan dan kunnen de plannen van het stadstuinieren en andere "groene" intiatieven op dit gebied gewoon bij het oud papier.
  De Europese Commissie wil land- en tuinbouwers in de toekomst verplichten standaard zaadgoed te gebruiken. Gevreesd wordt dat zeldzame en oude variëteiten amper kans zullen maken op een toelating van Europa en dat de teelt ervan, ook door private tuiniers, strafbaar zal worden.
  De Europese Commissie werkt aan een nieuwe verordening inzake de zadenmarkt. Daarmee komt een besluit van het Europees Gerechtshof van juli vorig jaar in werking: enkel ambtshalve toegelaten zaaigoed zal nog mogen verkocht worden. Tot nu toe werd een uitzondering gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die voornamelijk voor de ruilhandel gekweekt werden en in kleine hoeveelheden verhandeld werden.

  Ook niet wegschenken

  Volgens de plannen van de Commissie zullen hobbytuiniers hun zelfgekweekt zaaigoed zelfs niet meer mogen wegschenken. Heel wat oude groente- en graansoorten zullen daardoor uit de teelt verdwijnen, zo luidt de kritiek van Oostenrijkse milieuorganisaties. De verplichte registratie van alle soorten zaaigoed zal tot een uniformisering leiden, zo vrezen de activisten.

  Controle en straffen

  De kleinschalige agricultuur zal door de nieuwe wetgeving totaal uitgesloten worden van de zaaigoed-verspreiding, zo luidt het in een gemeenschappelijke tekst bij de petitie van Arche Noah en Global 2000. De toelatingsprocedures zouden de kleine tuinier voor onoverkomelijke financiële en bureaucratische problemen stellen. Daarnaast zijn de milieuorganisaties beducht voor een strenge controle. Op het ruilen van niet toegelaten zaden zouden zware straffen komen te staan.

  Meer ...
  De leefs mer eine kier .

 • #2
  Oud nieuws .
  Dit was enige tijd al terug op tv.

  http://www.joop.nl/groen/detail/arti...dselindustrie/

  Volstrekt onhaalbaar.

  Ik zou dus Breur geen zaadjes meer mogen geven van mijn tomatenplanten of sla
  Niet dat Breur daar behoefte aan heeft maar wie gaat handhaven op dit?

  Ze kunnen nog geeneens handhaven op wietstekjes dus al helemaal niet op zaadjes....

  Kansloos!

  Opmerking


  • #3
   De Gemeente Maastricht komt met een app om via een smartphone onkruid, niet toegestane plantjes en poep door te geven . De burger levert de bewijslast en dan komt men opruimen !
   De leefs mer eine kier .

   Opmerking

   Bezig...
   X