Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Kerncentrale op 36 kilometer van Maastricht

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #16
  Oorspronkelijk geplaatst door wim54 Bekijk bericht
  'Tihange niet sexy genoeg'  De Zuid-Limburgse politiek schitterde donderdagvond door afwezigheid tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsregio over de Waalse kerncentrale Tihange, ruim 30 kilometer over de grens.


  Maastricht
  Van onze verslaggeefster  http://www.limburger.nl/article/2012...xy_genoeg'

  Hier zou je toch ook die mensen bij verwachten die om onze veiligheid in Maastricht gaan.
  Aapjes misschien belangrijker ?
  Voor sommige schijnbaar wel

  Opmerking


  • #17
   'Scheurtjes Tihange door constructiefout'

   De ongeveer 2500 scheurtjes in het reactorvat van Tihange 2 in de kerncentrale bij Huy zijn vrijwel zeker het gevolg van een constructiefout. Dat meldt directeur-generaal Willy De Roovere van het Federaal Agentschap Nucleaire Controle (FANC).


   door Judith Houben

   Tot nu toe wist hij niet zeker of de scheurtjes door een fout tijdens de productie of door slijtage waren ontstaan, maar nu heeft het FANC 'voor 99 procent' zekerheid. De Roovere baseert zich op resultaten van Electrabel, het bedrijf dat de kerncentrale bij Luik en ook Doel runt. Volgens deze conclusies is het metalen reactorvat na het smeden niet lang genoeg verhit. De directeur van de Belgische controlerende instantie op nucleair gebied houdt nog een kleine slag om de arm. De komende maanden moeten de scheurtjes ook door buitenstaanders geanalyseerd worden voordat hij met zekerheid kan zeggen dat ze het gevolg zijn van een productiefout en dat ze ook onschadelijk zijn, ondanks het grote aantal.
   Niet alleen in Tihange 2 maar ook in het reactorvat van Doel 3 zijn scheurtjes gevonden, meer dan 8000. De reactor van de Nederlandse kerncentrale Borssele is zo'n dertig jaar geleden door hetzelfde bedrijf gemaakt als Tihange 2 en Doel 3. De Roovere: ,,Elk land is verantwoordelijk voor de eigen veiligheid. Dus of Borssele ook onderzocht moet worden, kan ik niet zeggen. Maar ik kan niet uitsluiten dat Borssele hetzelfde probleem heeft.”
   De Europarlementariërs Kartika Liotard, Bart Staes en Sabine Wils hebben Den Haag gevraagd om Borssele ook stil te leggen voor een uitgebreid onderzoek als in Tihange en Doel. Maar minister Verhagen ziet hier geen aanleiding toe.
   http://www.limburger.nl/article/2012...uctiefout'

   Maar helaas geen woord over de veiligheid !
   Zou het nu wel of niet kwaad kunnen ?

   Opmerking


   • #18
    Groen licht voor opstart Tihange

    Reactor 2 van de kerncentrale in Tihange mag weer worden opgestart.
    De Belgische kranten melden dat FANC, dat de kerncentrales in de gaten houdt, mogelijk deze maand al het licht op groen zet.
    Het nucleair agentschap heeft nog geen inspectierapport ontvangen van het onderzoek naar de scheurtjes in de reactorwand van Tihange 2. Maar die zouden niet van die aard zijn dat de reactor niet meer kan worden gebruikt.
    Wanneer de reactor weer wordt opgestart is nog niet duidelijk. Mogelijk is dat al in december, maar volgend jaar maart is waarschijnlijker.

    Bron: L1 nieuws.
    De leefs mer eine kier .

    Opmerking


    • #19
     Oorspronkelijk geplaatst door Wigo Bekijk bericht
     Mijn complimenten voor jouw inzet in de Limburgse politiek i.z. de kerncentrale in Tihange.
     Ga zo door !
     Ik doe mijn best ;-). Maar gelukkig niet alleen. Rob Hoenen, raadslid voor GroenLinks(-PvdA-D66) in Eijsden-Margraten trekt ook heel hard aan dit dossier.

     Daarbij hopen wij nog vaak van jou te horen, zowel in de politiek als hier op MO.
     Uit de politiek ben ik voorlopig nog niet weg. Door tijdsgebrek check ik dit forum niet bepaald iedere dag (vandaar de late reactie), dus als je graag een reactie van mij wilt, wordt de kans daarop vergroot als je me een mailtje stuurt ;-).
     ...

     Opmerking


     • #20
      Overigens is dit ook nog een schrikbarend artikel, dat gisteren in de Nord Éclaire stond:

      Nord Éclair (17.10.2012, page 16)

      Incident nucléaire : les agents sous-équipés

      YANNICK HALLET

      La CGSP tire la sonnette d'alarme. La Protection civile de Crisnée, l'un des deux sites avec Liedekerke à être spécialisé dans l'intervention en cas de problème nucléaire, souffre d'un manque de personnel et de matériel correct. L'unité opérationnelle interviendra juste après les pompiers en cas de souci grave à Tihange.

      " Nos tentes de décontamination sont obsolètes. Les cartouches de carbone actif destinées à purifier l'air sont en commande depuis 2008. Nous manquons de produits chimiques adéquats pour procéder à une décontamination ", pointe Guido Rasschaert, secrétaire général à la CGSP. Et de poursuivre son énumération. La pompe à chaleur pour réchauffer la tente de traitement est hors service. Seul, un portique sur deux pour la décontamination des véhicules fonctionne. Le matériel pour mesurer les émissions est constamment en panne.

      " Nous n'avons pas assez de containers. En cas de crise, il faut vingt personnes pour déployer le matériel. Or, ils ne sont que seize agents sur le site de Crisnée. Il faudra faire venir des collègues de Liedekerke ou faire appel à des volontaires qui risquent d'être disponibles moins vite ", déplore Guido Rasschaert. Pour lui, les conditions ne sont pas remplies pour garantir une action efficace et sûre en cas de crise. " Tous ces problèmes résultent de coupes sombres effectuées ces dernières années pour réparer le matériel ", analyse-t-il.

      Avec de tels soucis, il s'interroge sur l'intérêt réel du test auquel l'équipe de Crisnée doit se livrer le 23 octobre à Jambes avec des unités de la Défense. Il prépare un grand exercice de sécurité les 20 et 21 novembre à la centrale de Tihange. " Ces exercices sont très utiles car ils permettent aux différents services à travailler ensemble ", souligne-t-on au cabinet de la ministre de l'Intérieur Joëlle Milquet. " Ils permettent de tester les procédures et de sensibiliser la population ", ajoute-t-on. Quant au matériel défectueux, la ministre a demandé à l'administration d'établir un état des lieux.
      In het kort: de civiele beschermingsdienst van Crisnée, die in actie moeten komen als het echt misgaat in Tihange, is onderbemand en heeft niet het juiste materiaal...
      ...

      Opmerking


      • #21
       Tihange dicht, Limburg veilig

       Tihange dicht, Limburg veilig

       De kerncentrale te Tihange (België) kampt met groeiende problemen door ouderdom en slijtage.
       Diverse rapporten spreken over sterke tekortkomingen i.v.m. de veiligheid.
       Grote, dichtbevolkte, stukken van Limburg, België en Duitsland liggen in de directe gevarenzone.
       Tihange sluiten is de enige oplossing !

       Voor meer informatie en het tekenen van de petitie zie hier
       Mestreechter Geis mage beleve
       en dat door te kinne geve.
       God, wat is dat sjiek ! © Wigo

       Opmerking


       • #22
        Oorspronkelijk geplaatst door Wigo Bekijk bericht
        Tihange dicht, Limburg veilig

        De kerncentrale te Tihange (België) kampt met groeiende problemen door ouderdom en slijtage.
        Diverse rapporten spreken over sterke tekortkomingen i.v.m. de veiligheid.
        Grote, dichtbevolkte, stukken van Limburg, België en Duitsland liggen in de directe gevarenzone.
        Tihange sluiten is de enige oplossing !

        Voor meer informatie en het tekenen van de petitie zie hier
        Waarom sommige dit anoniem doen vraag me af ,iedereen mag toch
        zeker weten waar je voor staat .

        Opmerking


        • #23
         Petitie Tihange dicht

         Teken deze petitie Tihange dicht, Limburg veilig! hier
         Iedereen neemt mij zoals ik ben,.....nu ik nog

         Opmerking


         • #24
          Oorspronkelijk geplaatst door james Bekijk bericht
          Teken deze petitie Tihange dicht, Limburg veilig! hier
          is gebeurd
          gr klaas..

          Opmerking


          • #25
           Ik heb die petitie ook getekend én doorgestuurd. Kreeg zelfs een mailtje van iemand met de mededeling dat hij al eerder via andere weg benaderd was én had getekend. Hulde aan een bekend MO-lid.

           Opmerking


           • #26
            Ook door mij ondertekend.

            Op zaterdag 12 januari 2013 is er een demonstratie tegen Tihange in Maastricht en worden de verzamelde handtekeningen aan bestuurders overhandigd met een protesttocht van het station naar de Markt.

            Hetgeen mij toch wel doet denken aan zondag 13 januari 2013, als de Groete Oonbekinde eveneens in stoetvorm van de stasie naar de Merret trekt.

            Demonstratie “Stop Tihange” in januari 2013 – petitie richting 7.000 handtekeningen di 27 nov 2012, 17:47u - Roos-Marie Bal
            Op initiatief van de Zuid-Limburgse gemeenteraadsfracties en de Provinciale Statenfractie van GroenLinks wordt op 12 januari 2013 in Maastricht een internationale demonstratie tegen de kerncentrale van Tihange georganiseerd. Na een mars vanaf het station naar de Markt zullen de handtekeningen van de petitie worden aangeboden aan de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en aan de Tweede Kamer.


            “Bijna 7.000 mensen uit Zuid-Limburg en de Euregio steunen de oproep dat er veiligheidsplannen moeten worden gemaakt in verband met de risico’s van de kerncentrale van Tihange”, aldus Statenlid Gert-Jan Krabbendam en raadslid Rob Hoenen namens GroenLinks. “We willen bereiken dat er plannen voor schuilen, evacuatie en uitdelen van jodiumpillen komen tot 80 kilometer van de potentiële rampplek.            Daarnaast willen we grensoverschrijdende kernrampoefeningen en spoedige sluiting van de tikkende tijdbom Tihange. De Zuid-Limburgse oproep aan Den Haag om eindelijk eens van woorden daden te maken als het om de veiligheid van de Limburgse bevolking gaat, wordt steeds luider.”


            De demonstratie start op zaterdag 12 januari 2013 om 14:00 uur op het station van Maastricht. De route gaat via de binnenstad naar de Markt. “Iedereen aan wie een kernenergieveilige toekomst voor zijn of haar kinderen en kleinkinderen aan het hart gaat, is van harte uitgenodigd om mee te lopen. Het gaat om een serieus probleem, maar we houden de toon ludiek”, aldus de GroenLinksers.


            Burgemeester Hoes van Maastricht heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zijn deelname toegezegd. Daarnaast zijn de gouverneur en woordvoerders uit de Tweede Kamer uitgenodigd om de petitie in ontvangst te nemen.


            Voor meer informatie:
            Gert-Jan Krabbendam, Statenlid GroenLinks Limburg
            Rob Hoenen, raadslid PvdA-D66-GroenLinks Eijsden-Margraten

            Opmerking


            • #27
             Ik denk niet dat een kerncentrale een levend organisme is dat bedenkt dat zondag 13 januari wel een erg handig moment is om wat van zich te laten horen. Maar wie weet maakt die demonstratie iets wakker?

             Opmerking


             • #28
              Bron vrt nieuws:

              za 12/01/2013 - 16:27 In Maastricht, in Nederlands-Limburg, is een internationale betoging tegen de kerncentrale van Tihange aan de gang. Een 1000-tal mensen neemt eraan deel, onder wie ook betogers uit Duitsland en ons land. De betoging is georganiseerd door de Nederlandse politieke partij GroenLinks.
              De partij wil dat Tihange sluit en dat er in afwachting daarvan betere veiligheidsplannen voor iedereen in de regio komen. De stad Maastricht ligt op zo'n 45 kilometer van Tihange, bij Hoei.
              Afgelopen zomer besloot onze regering dat de centrale open mag blijven tot 2025. De voorbije jaren waren er verschillende kleine incidenten in Tihange. Gisteren nog werd Tihange 3 stilgelegd na problemen met de perslucht.
              De leefs mer eine kier .

              Opmerking


              • #29
               De opkomst op de markt viel me zwaar tegen.

               Opmerking


               • #30
                Oorspronkelijk geplaatst door Ton Bekijk bericht
                De opkomst op de markt viel me zwaar tegen.
                Dik 1000 deelnemers is voor Maastrichtse begrippen een grote demonstratie, dat komt zelden voor. De tellingen lopen in de diverse media nogal uiteen, dik 1000 bij de Limburger, 1000 bij L1 en 500 bij het Belgische journaal. Ik ga uit van dik 1000, kijkend naar hoe lang de demonstratie zich uitstrekte. De kop was al in de Hoenderstraat toen de staart nog halverwege de Servaasbrug was. Ik kan me wel voorstellen dat niet iedereen alle toespraken op de markt volgde. Hoes toonde een fors staaltje takt door te benadrukken dat er genoeg jodiumpillen waren. Dat kwam hem op forse kritiek van de toehoorders te staan.

                Opmerking

                Bezig...
                X