Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Hoe het paard achter de wagen te spannen...

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Hoe het paard achter de wagen te spannen...

    Bibliotheken: bezuinigen wordt doodsteek

    Als gemeenten in hun aangekondigde, flinke bezuinigingen gaan tornen aan de bibliotheeksubsidies, wordt dat de genadeklap voor deze sector. Noodzakelijke vernieuwingen lopen gevaar door te lage subsidies en gemeentelijke bezuinigingen. "Het is vijf voor twaalf."
    Dat laten bibliotheekdirecties, de Vereniging Limburgse Bibliotheken en het Bibliotheekhuis Limburg (de adviesdienst van de sector) weten in reactie op de plannen van de meeste gemeenten om de komende jaren miljoenen te bezuinigen. De Limburgse gemeenten geven nu gemiddeld 15 euro per inwoner subsidie en staan daarmee in Nederland (gemiddeld 25 euro) onderaan. Maar zelfs op dat bedrag willen sommige gemeenten nog afdingen. Zo wil Nuth het budget met 30 procent terugdraaien naar 12,60 euro, het wettelijke minimum.
    Andere bibliotheken, zoals die in Venlo en Meerssen, hebben langlopende contracten afgesloten met hun gemeente om zich voor enkele jaren van een minimum (in dit geval: 15 euro) te verzekeren. Maar door het teruglopend aantal bezoekers is de noodzaak om de bibliotheek te moderniseren hoog en daar is zeker 30 euro per burger voor nodig. Het geld moet nieuwe digitale diensten, samenwerkingsverbanden met culturele centra en scholen, een andere organisatie (lenen en inleveren voor iedereen overal in de provincie) en extra dienstverlening (projecten, evenementen) mogelijk maken. Ook moet het personeel (gemiddelde leeftijd 55 jaar) worden omgeschoold om de nieuwe mediatechnieken te kunnen aanbieden.
    "We roepen al tien jaar dat het vijf voor twaalf is”, zegt Johan Hoenink van het Bibliotheekhuis. "Het wordt onze laatste kans. Komt het geld er niet, dan valt de bibliotheek terug naar het niveau van goedbedoelende vrijwilligers.”
    DDL, Gepubliceerd op: 11.02.10 06:00
Bezig...
X