Oorspronkelijk geplaatst door Antonius
Bekijk bericht
Aankondiging
Sluiten
No announcement yet.
Kletskousen.
Sluiten
X
-
Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk berichtWolder de hoofdstad van Frankrijk ?
Overigens speelde Wolder driekwart eeuw later opnieuw een belangrijke rol tijdens de Slag bij Lafelt op 2 juli 1747, een bloedige veldslag tussen de Franse en Geallieerde legers (Oostenrijk, Holland, Engeland en Hannover) tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog. Daarbij kwamen de Fransen als overwinnaars uit de bus, als je al van een overwinning kunt spreken, als er aan beide zijden zo'n 10.000 doden vallen. De Geallieerden trokken zich na de verloren slag terug in de richting van Wilre/Wolder, achterna gezeten door de Fransen, waaronder een Ierse brigade. Een Fransman in Engelse dienst, Jean-Louis ("John") Ligonier, speelde daarbij een heldenrol, door zijn gedurfde verrassingsuitval naar de Fransen/Ieren, waarop de Geallieerden een veilig heenkomen op de oostelijke Maasoever (via twee tijdelijke schipbruggen) konden zoeken.
Bij de actie van Ligonier, in Engeland bekend als "one of the best known cavalry charges in British military history", kwamen zo'n 1400 Ieren om het leven. Bij Lafelt herinnert een monument in de vorm van een Iers kruis aan deze gesneuvelden. Dat kruis zou dus eigenlijk bij Wolder moeten staan.
Oorspronkelijk geplaatst door Antonius Bekijk berichtHij zou misschien begraven liggen in het middenschip van de kerk van Wolder
Anderzijds lijkt het mij logischer dat een hooggeplaatst edelman als D'Artagnan in een Maastrichtse kerk begraven werd. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met Willem Sandsland, kapitein der infanterie in het Staatse leger, die eveneens in 1673 sneuvelde en in de Sint-Servaas ligt begraven, en de Spaanse officier Marco Antonio Simoneta, die na het beleg van 1579 in de Sint-Matthijs werd begraven.Last edited by El Loco; 15 januari 2023, 14:58.
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk berichtMaar misschien klopt het jaartal 1678 voor de teruggave van de Wolderse kerk aan de katholieken niet, want in het door de Fransen veroverde Maastricht moesten de protestanten immers ook de Sint-Janskerk en de Sint-Matthijs (tijdelijk) teruggeven.
Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk berichtAnderzijds lijkt het mij logischer dat een hooggeplaatst edelman als D'Artagnan in een Maastrichtse kerk begraven werd. Dat gebeurde bijvoorbeeld ook met Willem Sandsland, kapitein der infanterie in het Staatse leger, die eveneens in 1673 sneuvelde en in de Sint-Servaas ligt begraven, en de Spaanse officier Marco Antonio Simoneta, die na het beleg van 1579 in de Sint-Matthijs werd begraven.
Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk berichtMorgen is de lezing van Dirk Jansen hierover in de Greune Zaol, Tongerseweg 336, aanvang 20.00u. Gaat iemand erheen?.Last edited by Ingrid M.H.Evers; 15 januari 2023, 17:12.
Opmerking
-
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk berichtLoco, kijk even in de HEM onder Wolder. Officieel was de kerk tot de Vrede van Nijmegen (1678 ) in protestants beheer, maar de pastoor huisde vanaf 1659 in de pastorie en het kijkt mij dat de katholieke parochianen gewoon op het eigen kerkhof werden begraven. [...] Als de dominee er nog de baas was, zal hij voor een katholieke begrafenis IN de kerk zeker geen tostemming hebben gegeven.
Goed om te weten, maar de Fransen zullen zich weinig hebben aangetrokken van dit soort typisch Nederlandse gevoeligheden. Ik las ergens (hier dus: DL, 16-09-2019) dat le Roi Soleil tijdens zijn verblijf te Wolder dagelijks een mis liet opdragen in de kerk (door zijn huiskapelaan, de kardinaal van Bouillon, die trouwens een zoon was van een oud-gouverneur van Maastricht - wat een geschiedenis heeft deze stad toch). Ik denk niet dat de dominee of welke protestant dan ook het gewaagd zal hebben om daartegen te protesteren...
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk berichtDe voorbeelden die je noemt zijn niet vergelijkbaar. Sandsland maakte deel uit van het in de stad gelegerd Staatse garnizoen en werd in een kerk begraven die in 1673 nog protestants/Staats bezit was. Iets dergelijks geldt ook voor de katholieke Simoneta, die in 1579 in een dan katholieke kerk ter aarde wordt besteld.
Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk berichtWind en weder dienende... (Maar het wordt weinig aanmoedigend)
Opmerking
-
Het is maar een tussendoortje, dit bericht.
Ik kreeg telefoon van een Architect die me vertelde dat je in Maastricht geen meerdere dakkapellen boven elkaar mag plaatsen. Voorstel afgewezen door W&M commissie.
Wat een kul, maar er is een Nota van die W&M commissie die naar mijn bescheiden mening dringend herzien moet worden.
U komt in nog veel stringentere "Denkmalplfege geschützte Stadtzentren" in Duitsland veel voorbeelden tegen en zeg nu zelf ziet het er slecht uit met drie rijen dakkapellen?
iets te oud voor re-educatie
iets te jong voor afschrijving
m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst
Opmerking
-
https://nos.nl/artikel/2461069-broks...gevaar-geweken
brokstukken van van de Sint Janskerk
het kan vriezen het kan dooien maar met stenen moet je niet gooien
Het is NIET normaal dat bij dooi stenen loskomen, dus er is duidelijk meer aan de hand
natuurlijk heeft het kerkbestuur nog nooit van Subsidie instanthouding Monumenten gehoord
Misschien heeft een van de tenoren één te hoge toon gezongen tijdens de concerten van Rieu
https://www.cultureelerfgoed.nl/onde...idie-aanvragen
iets te oud voor re-educatie
iets te jong voor afschrijving
m.a.w. stoere Maastrichtenaar in buitendienst
Opmerking
Opmerking