Maastricht kleurt "roed, geel en greun".

Zelfs de verlichting op het Vrijthof is aangepast, zeer sfeervol.
Zondag 10 januari werd op 'n bomvolle Markt de nieuwe Stadsprins van Maastricht Bastiaan d'n Ierste uitgeroepen,die Maastricht zal voorgaan in "die zwoer meh plezerege daog vaan de Vastelaovend". Het regende in het begin "Confetti", het carnavalsliedje van dit jaar. Later jammer genoeg echte regen. Maar de sfeer was er al en 't volk vaan Mestreech warmt zich op voor het komende feest.



Foto: Breur Henket.

In de vier weken voor de carnaval gaan Zienen Hoegen Hoeglöstegheid Prins Bastiaan d'n Ierste en de Tempeleers vele bezoeken afleggen. Afgelopen jaar waren dat zo'n 200.
Bezocht worden basisscholen, studentenfeesten, verzorgingstehuizen, verenigingen, bezoeken in het ziekenhuis, de borelingen van de elfde van de elfde,Vastelaovends Konzèrs van de Philharmonie Zuid Nederland, radio en televisie uitzendingen. Natuurlijk de evenementen, die door de Tempeleers worden georganiseerd, zoals o.a.: de zittingen van Kaffee de Zeuten Inval, het Gala Prinsebal, de kinderevenementen, sponsor gala, steunpileren dag, presentatie van het magazine en andere financiële acties. Vier weken een gezellig maar volprogramma, maar steeds vanuit het devies:
"Plezeer en Sjariteit".

De Tempeleers hebben in samenspraak met het centrummanagement kunnen regelen, dat in de weken voor de carnaval "Cultuur op zondag" in het teken van de komende carnaval staat. Hermeniekes gaan op podia hun muzikale kunsten laten horen en brengen de stad muzikaal in vastelaovends sferen. Er komt 'n heuse fashion catwalk waar prachtige carnavalkostuums geshowd zullen worden. Al met al hoopt men zo de beleving van carnaval nog meer te laten zien.

Via de website van de Tempeleers is alles te volgen, kijk naar http://www.tempeleers.nl en u kunt kiezen, de Mestreechse of Nederlandse versie. Op de site staan alle evenementen, foto's, filmpjes en waar wat te doen is.

Carnaval is 7-8-9 februari.

Inschieten van de carnaval, de boonte störm, de femilie optocht, hermeniekes concours, de Boete Poete zitting, het volksfeest op straat, de prachtig uitgedoste vierders, de kare.
Feest voor iedereen. Carnaval verbindt en vier je immers samen, met respect voor elkaar.
En als dan op carnavalsdinsdag om middernacht op 'n bomvol Vrijthof het symbool van de Mestreechter Vastelaovend "'t Mooswief" omlaag komt onder het zingen van 't Mestreechs volkslied en de Prins zijn muts en scepter inlevert, wordt menig traantje gelaten.
De sjoenste tied is weer voorbij.