Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Grootste cartografische collectie België binnenkort online

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Grootste cartografische collectie België binnenkort online

    Benieuwd hoe het stratenplan van jouw woonplaats er in de middeleeuwen uitzag? Of na de ravage van de wereldoorlogen? Dankzij het Cartesiusproject krijgt iedereen straks online toegang tot de grootste cartografische collectie van België en Midden-Afrika. Cartesius is het resultaat van de samenwerking tussen vier federale instellingen: het Rijksarchief, de Koninklijke Bibliotheek, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en het Nationaal Geografisch Instituut (NGI).

    Cartesius staat in voor de digitale ontsluiting van het cartografisch patrimonium van die vier instellingen voor het grote publiek. Het gaat om de grootste cartografische collectie over België, zijn grensgebieden en Midden-Afrika. “Alles samen beslaan de collecties honderdduizenden kaarten, stadsgezichten, luchtfoto’s, orthofoto’s, schetsen en tekeningen”, zegt Rink Kruk, de projectleider van Cartesius bij het Nationaal Geografisch Instituut. De oudste dateren uit de veertiende eeuw.
    Dankzij Cartesius krijgt iedereen straks online toegang tot de cartografische collecties van de vier instellingen, via een gemeenschappelijke portaalsite. Belangrijk is ook dat de collecties doorzoekbaar zijn aan de hand van geografische zoektermen, en niet enkel aan de hand van trefwoorden.
    Dat het project snel vooruitgang boekt, is het gevolg van de nauwe samenwerking tussen de betrokken overheidsdiensten. “Elke instelling legt andere accenten”, zegt Benoît Pigeon van de Koninklijke Bibliotheek. “Wij waren altijd meer op conservering van de documenten toegespitst. Het NGI heeft meer ervaring rond geolokalisatie.” Dat zijn de technieken die toelaten om de exacte, werkelijke locatie te koppelen aan wat op een kaart, tekening of foto staat afgebeeld. “Zo kunnen wij bijvoorbeeld onze collectie luchtfoto’s als het ware over een huidige kaart leggen”, vertelt Olivier Pierre van het NGI. “Zo zie je niet alleen hoe een dorp of stad er vroeger vanuit de lucht uitzag, maar kun je je ook makkelijker oriënteren en de vergelijking maken met de huidige toestand.”
    “Eenmaal alles goed werkt, kunnen we aan verdere uitbreiding denken”, zegt Daniel Baudet van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika. “Er zijn immers nog vele interessante collecties van oude kaarten, denk maar aan de collecties van het Legermuseum, of de FOD Buitenlandse zaken waar de officiële documenten over de landsgrenzen bewaard worden.” Op termijn kunnen ook kadasterkaarten en andere patrimoniumkaarten in aanmerking komen voor ontsluiting via Cartesius. In de loop van 2013 wordt de portaalsite van Cartesius officieel gelanceerd.

    Bron: fedra.belgium.be – 10 december 2012
Bezig...
X