Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Henriette gravin d'Oultremont de Wégimont

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Henriette gravin d'Oultremont de Wégimont

    El Loco stipte in dit draadje: http://forum.mestreechonline.nl/showthread.php?t=556 al het Digitaal Vrouwenlexicon aan in verband met Maria Jacoba de Turenne.

    In dit lexicon zijn meerdere boeiende vrouwen opgenomen die een relatie met Maastricht hebben gehad, zoals Henriette Adriana Louise Flora gravin d'Oultremont de Wégimont (geb. Maastricht 28-2-1792 gest. Aken 26-10-1864), door haar huwelijk gravin van Nassau. Dochter van Ferdinand Louis Michel François graaf d’Oultremont de Wégimont (1761-1799) en Johanna Susanna Hartsinck (1759-1830). Henriette d’Oultremont trouwde op 17-2-1841 in Berlijn met Willem Frederik graaf van Nassau(1772-1843), de voormalige koning Willem I. Dit huwelijk bleef kinderloos.

    Henriette d’Oultremont, gravin van Nassau bracht de laatste 21 jaar van haar leven doorin kasteel Rahe te Laurensburg bij Aken, door koning Willem Frederik aangekocht. Ter nagedachtenis aan haar man liet zij voor de slotkapel een witmarmeren grafmonument vervaardigen. Na haar dood werd dit overgebracht naar de Nieuwe Kerk in Delft. Naast charitatief werk hield zij zich bezig met het beheer van Silezische goederen, waarvan zij deels het vruchtgebruik genoot, deels het eigendom bezat. Op 26 oktober 1864 stierf Henriette d’Oultremont in het bijzijn van haar jongste broer Ferdinand. Conform haar wens werd zij begraven in de familiegrafkelder te Wégimont in België. Haar neef en petekind Octave d’Oultremont, oudste zoon van haar broer Charles, was haar universeel erfgenaam.

    Deze informatie (en meer) is te vinden bij:
    http://www.historici.nl/Onderzoek/Pr...ata/Oultremont

  • #2
    Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    In de Platielstraat, waar het koetshuis lag van de woning aan de Bredestraat, is in 1980 nog een café naar het oude wrak vernoemd, nu café Van Bommel.
    En daarover heeft Regis de la Haye een archiefsprokkel geschreven; terug te vinden in 'Groot Verhalenboek van Maastricht. Meer sprokkels uit het archief' met als titel: 'Het geboortehuis van Henriette d'Oultremont'. Het huis moet een onderdeel zijn geweest van het afgebroken Sint Servaasgasthuis; wat er nu niet meer is. De 'Van Bommel' (voormalige Patraque) is dus in ieder geval niet het juiste (koets-)huis. Waar het dan precies wel was, blijft onduidelijk.

    Opmerking


    • #3
      In diezelfde sprokkel wordt vermeld dat de vader van Henriette, graaf Ferdinand d'Oultremont de Wégimont kolonel van de 'Hollandse Garde' in Maastricht was en maar kort in Maastricht gewoond heeft. Het grafelijke bezit van deze familie was het kasteel van Wégimont (tussen Luik en Verviers), waar Henriette ook in de familiegrafkelder is bijgezet. Ik zie nu tot mijn schrik dat datzelfde kasteel van 1942-'44 een Lebensborn-centrum was, onder de naam Heim Ardennen.

      Trouwens wel grappig dat het Schloss Rahe in Aken-Laurensberg, waar Henriette haar laatste levensjaren doorbracht en waar ze in 1864 stierf, een aantal kamers heeft die gedecoreerd zijn door Petrus Nicolaas Gagini. Een dubbele link met Maastricht dus.

      Opmerking


      • #4
        "Graaf van Naussau" trouwt met Henriëtte d'Oultremont de Wégimont

        Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
        Ik plaats hier even 'n stukje tekst dat SJEF eerder in de Canon neerzette:
        (...)
        Na de dood van zijn echtgenote Wilhelmina hertrouwde Willem I in 1841 tot leedwezen van menige collega hofdame met de in Maastricht geboren Henriëtte d'Oultremont.
        De gravin, die op tweejarige leeftijd naar Brussel verhuisde, was katholiek.
        De pers ageerde flink tegen het huwelijk met de in 1792 in de Bredestraat geboren hofdame.
        Jetje Dondermond noemde het journaille haar neerbuigend.
        De koning moest als gevolg van de ontstane commotie in 1840 aftreden.
        (..)
        In het door Olijfje geciteerde stukje van SJEF wordt de indruk gewekt dat het (aanstaande) huwelijk met Henriëtte d'Oultremont de Wégimont DE, of in ieder geval één van de redenen was waarom Willem I afstand deed van de troon.

        Dit is volgens mij echter onjuist.
        De reden waarom Koning Willem I afstand deed van de troon was dat hij gewend was om als een soort "verlicht despoot" te regeren, maar dat na de grondwetswijziging van 1840, die mede nodig was om de afscheiding van België en de positie van het Hertogdom Limburg te formaliseren, de Koning zich in de toekomst ook strafrechtelijk moest verantwoorden. Die inperking van de macht ging Willem I te ver.

        Boos en teleurgesteld vertrok Willem I naar Berlijn, waar hij zich "graaf van Nassau" noemde.
        In 1841 trouwde hij toen pas de toch alweer 49 jarige Henriëtte d'Oultremont.

        Hun huwelijk had, volgens mij, dus niets te doen met de troonafstand.
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • #5
          Koninklijk graf vlakbij Maastricht

          In de Volkskrant van vandaag staat een lijstje met koninklijke graven van de Oranjes. Niet alleen in de Lage Vuursche, waar vanmiddag Prins Friso begraven wordt, maar ook op 5 andere plekken bevinden zich nog een aantal 'koninklijke graven', waar leden van de Koninklijke familie begraven zijn, i.p.v. bijgezet in de koninklijke grafkelder te Delft.
          De Volkskrant leert mij dat een daarvan zich in Wegimont bevindt, niet ver van Maastricht in de buurt van Soumagne. De persoon die daar begraven ligt is volgens de Wikipedia geboren in Maastricht, haar naam: Henriëtte d'Oultremont de Wégimont,. Zij trouwde met Willem I nadat deze troonsafstand had gedaan, en mag zich zodoende een lid van de koninklijke familie noemen. Lees hier het hele verhaal.

          De Volkskrant bazeert zich op de volgende informatie:
          Last edited by ; 16 augustus 2013, 13:57.

          Opmerking


          • #6
            Koninklijke familie versus Koninklijk Huis

            Oorspronkelijk geplaatst door Kermit Bekijk bericht
            (...)
            De Volkskrant leert mij dat een daarvan zich in Wegimont bevindt, niet ver van Maastricht in de buurt van Soumagne. De persoon die daar begraven ligt is volgens de Wikipedia geboren in Maastricht, haar naam: Henriëtte d'Oultremont de Wégimont,. Zij trouwde met Willem I nadat deze troonsafstand had gedaan, en mag zich zodoende een lid van de koninklijke familie noemen. Lees hier het hele verhaal.
            Het feit dat Maastrichtse Henriëtte d'Oultremont de Wégimont met de ex-koning van Nederland trouwde maakt haar wellicht wel een lid van de Koninklijke familie, ze is immers dan de stiefmoeder van Koning Willem II, maar ze is dan geen lid van het Koninklijk Huis.
            Dat wordt overigens ook niet door Kermit beweerd.

            In tegenstelling tot prins Friso is Henriëtte d'Oultremont de Wégimont ook nooit lid geweest van het Koninklijk Huis.
            Prins Friso, ooit 2de in de lijn van de erfopvolging van Koningin Beatrix, heeft (vrijwillig) afstand gedaan van zijn erfopvolging en dus lidmaatschap van het Koninklijk Huis, door zijn huwelijk met Mabel Wisse-Smit
            Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

            Opmerking


            • #7
              koninklijk of grafelijk?

              Een 'koninklijk graf' kan de laatste rustplaats van de tweede echtgenote van Willem I natuurlijk niet zijn. Zoals Pier al eerder schreef, had de koning in 1840 afstand gedaan van de troon en ging hij door het leven als 'graaf van Nassau'.



              Foto van Henriëtte zoals Willem I haar moet hebben leren kennen, c.q. haar na het overlijden van zijn echtgenote (1837) als tweede partner in overweging nam. Ze is hier ca. 35-40 jaar oud.

              Henriëtte Flora Ludovica d'Oultremont de Wégimont (1792-1864) was van geboorte al rijksgravin (een titel stammend uit het voormalige Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie) en dus na de troonsafstand van Willem I in 1840 tenminste theoretisch 'ebenbürtig', dat wil zeggen: van gelijke afkomst. Haar huwelijk met de voormalige koning maakte haar niet 'koninklijk'. Ze was en bleef een gravin.

              Oók niet slecht, natuurlijk. Omdat in ons land wel hogere adellijke titels konden worden verleend (markies, hertog), maar dit voor zover mij bekend nooit is gebeurd (de titel prins/prinses uitgezonderd), behoorden de graaf en gravin van Nassau toch tot de hoogste adel van het land.
              Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 augustus 2013, 17:04.

              Opmerking


              • #8


                De VK baseert zich op het werk van Cees van Raak: vorstelijk begraven en herdenken

                Opmerking


                • #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Kermit Bekijk bericht
                  De VK baseert zich op het werk van Cees van Raak, Vorstelijk begraven en herdenken.
                  Ah, maar 'vorstelijk' is niet hetzelfde als 'koninklijk'. De fout zit dus in de kop die De Volkskrant bij dit overzichtje maakte. Ik vond naast Vorstelijk begraven... ook nog de titel Langs vorstelijke grafsteden.



                  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 16 augustus 2013, 19:08.

                  Opmerking

                  Bezig...
                  X