Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Voogdijgesticht Huize St.-Joseph

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Voogdijgesticht Huize St.-Joseph

  Hallo iedereen!

  Ik ben net gearriveerd op dit forum via via omdat ik informatie zoek over het verblijf van mijn schoonvader vanuit Rotterdam gedurende 10 jaar vanaf 1919 in het Voogdijgesticht Huize St.-Joseph te Heer.

  Mijn schoonvader is al lang overleden,maar er blijven vragen die ik graag zou willen oplossen voor zijn kinderen waaronder de zoon waar ik mee getrouwd ben.

  Ik weet dat er een boek is verschenen toen het tehuis 25 jaar bestond genaamd Zilver en ik zag ergens een link verschijnen in dit forum waar ik misschien? het boek digitaal kon inzen,maar ze werken jammergenoeg niet meer.

  Wat ik zoek zijn foto's uit die tijd,dus grofweg van 1919 tot 1930.Of wat voor archief-info dan ook.

  Zelf kan ik het niet ontdekken,dus hoop ik dat jullie me op weg kunnen helpen?

  Met vriendelijke groet,

  Lucia


 • #2
  Dag Lucia,

  De links die hier op het forum van Mestreech Online staan, zijn daarop geplaatst door de beheerder van een vereniging van oud-leerlingen en werken inderdaad niet meer: http://forum.mestreechonline.nl/foru...joseph-te-heer. Ik vermoed dat de toegang is geblokkeerd door de plaatser. Het bericht stamt uit 2014 en en heeft mogelijk te maken gehad met de hausse aan berichten inzake kindermisbruik binnen katholieke organisaties. Mogelijk dat men daar nu niet meer aan herinnerd wil worden. Ik heb geprobeerd iets terug te vinden via Google, maar tevergeefs.

  Het boek heb ik teruggevonden in de collectie van de Stadsbibliotheek Maastricht (Centre Céramique): https://limburg.hostedwise.nl/cgi-bi...ub=1;aantal=10. Het wordt niet uitgeleend, dus je kunt het alleen ter plaatse (gratis) inzien. Mocht dat een probleem zijn, dan zou je het misschien kunnen laten fotokopiëren of scannen. Ook is het mogelijk via de bibliotheek een exemplaar te vinden dat in een bibliotheek berust die dichter bij je in de buurt zit, of dat wel wordt uitgeleend en eventueel toegezonden (interbibliothecair leenverkeer). Een tweedehands exemplaar vond ik niet bij www.boekwinkeltjes.nl, maar er zijn natuurlijk meer verkoopsites (Marktplaats, Qoop etc.) die ik niet meer heb nagelopen.

  Bij het Regionaal Historisch Centrum voor Limburg zijn wat foto's te vinden, maar slechts enkele van leerlingen. http://rhclimburgpubliek.hosting.dev...69397&index=16. Het is mogelijk dat er nog een archief van het huis in Heer resteert van deze Priestercongregatie van het Heilig Hart van Jezus (SCJ). Deze congregatie bestaat nog steeds en zal het wel zelf beheren. Je zou een vraag kunnen stellen via de website: http://www.scj.nl/contact.

  Misschien zou je voor meer informatie contact moeten opnemen met de historische kring Cadier en Keer, waar ik bijgaand, goed geïnformeerd verhaal vond:
  http://historischekringcadierenkeer....-joseph-2.html. De wikipediapagina voeg ik hier ook toe, maar weet niet in hoeverre die betrouwbaar is: https://nl.wikipedia.org/wiki/Huize_Sint-Jozef.

  En dan zijn er de krantensites, zoals Delpher.nl. Daar kun je soms ook iets vinden over leerlingen: https://www.archieven.nl/nl/zoeken?m...eer&miview=ldt

  https://www.archieven.nl/nl/zoeken?m...eer&miview=ldt

  De Stadsbibliotheek Maastricht heeft een kaartsysteem met oude krantenberichten. Ongetwijfeld is daar iets over het Voogdijgesticht te vinden, maar dat moet je ook weer ter plekke komen bekijken.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 4 juli 2018, 08:30. Reden: Verschillende aanvullingen

  Opmerking


  • #3
   Hallo Lucia,

   Van harte welkom op ons forum.
   Een leuke vraag.
   Formeel valt de St. Joseph overigens nét niet binnen de stadsgrenzen van Maastricht, maar een kniesoor die daar op let.

   Ik hoop dat mevr. Evers je enkele goede aanknopingspunten heeft aangereikt.
   Mocht je tot een leuke verhaal en/of ontdekking komen, dan zou het leuk zijn als je dit ook vermeldt in deze topic.

   Hoe dan ook, héél veel succes!
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking

   Bezig...
   X