Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Beeldhouwer / kunstenaar Gerard Hack

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Beeldhouwer / kunstenaar Gerard Hack

  Bij een verhuizing kreeg ik een beeld geschonken. Een prachtig Heilig Hart beeld. Thuis gekomen toch maar eens de naam opgezocht van de kunstenaar: Gérard Hack. Blijkt dat een niet onverdienstelijke kunstenaar uit Maastricht te zijn. Gek dat ik nog nooit van de goede man had gehoord.

  Behalve een Wikipedia lemma vond ik weinig over Hack. Daarom mijn vraag: weet iemand meer van deze man? Heeft iemand een foto?

 • #2

  In 1985 verhuisde Stichting Filmhuis Maastricht (Lumière) naar de locatie aan de Bogaardenstraat, een deel van het oude Capucijnenklooster. Directeur Jan Besselink trof onderstaande beelden aan op de speelplaats klaarstaande om afgevoerd te worden als grofvuil. Zijn vraag om deze beelden te mogen hebben, werd positief gehonoreerd. Jan nam de beelden mee naar zijn huis en heeft zij daar bewaard. Het beeldenpaar heeft het echtpaar Besselink in 2017 geschonken aan de parochie van St. Pieter. Na restauratie zullen deze beelden weer een mooi plekje krijgen in de H. Petrus kerk te St. Pieter "beneden".


  Last edited by Breur; 12 januari 2018, 12:06.
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #3
   Dag burgemeester!
   Hack staat niet met een apart lemma in de Historische Encyclopedie Maastricht (2005), wel onder de Theresia van Lisieuxkerk op Mariaberg. Mocht er ooit een herdruk komen, dan krijgt hij een eigen lemma, al zal ik het tegen die tijd misschien nog wat aan moeten vullen.

   Hack, Gérard Osval, beeldhouwer (1893-1975). Opleiding: atelier van vader Oswald (Osval) in de Jodenstraat en Stadstekenschool; 'meesterproef' op 17-jarige leeftijd – een gipsgegoten H. Hartbeeld – door Jan Toorop geprezen als het best verkrijgbare in Nederland. Opende ca. 1928 kunsthandel/atelier G. Hack-Rutten (Wolfstraat), strevend naar goede religieuze kunst voor een breed publiek. Werk verspreid over heel Nederland; stijl herkenbaar aan slanke vormen en strakke plooival van kleding; zz Liefdezusters van Carolus Borromeus; Theresia van Lisieuxkerk.
   L: Term, [2012], 25, 28-29.


   Term [2012] = Jaap van Term (tekst) en Jos Nelissen (fotografie), 'Een aandagtige bidplaats', kloosterkapel zusters Onder de Bogen Maastricht, Maastricht [2012].

   Op de beeldbank van het RHCL levert het trefwoord Hack nog een beeld op en wat andere foto's. Geen portret van Gerard Hack. http://rhclimburgpubliek.hosting.dev...php?nav_id=0-0
   Last edited by Ingrid M.H.Evers; 15 januari 2018, 00:31.

   Opmerking


   • #4
    Zie ook: https://www.delpher.nl/nl/kranten/vi...mpeg21%3Aa0099

    Plus nog 56 andere berichten op Delpher: https://www.delpher.nl/nl/kranten/re...0%22)&coll=ddd. Het gebruikte trefwoord was 'Gerard Hack', maar er kan nog meer zitten onder 'G. Hack' etc.

    Opmerking

    Bezig...
    X