Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

GLT & GLTwee

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • GLT & GLTwee

    N.a.v. het gedonder van Donner en de instemming van de Kamer m.b.t. de ID kwestie, moest ik onwillekeurig denken aan een soortelijk prachtig toneelstuk over een stuk identieke volksverlakkerij, dat ik in 1974 of 1975 op mijn middelbare schoool bij de Broeders zag:

    "de stomme van Portici" gespeeld door GLTwee

    Meteen besefte ik, dat in dit forum niets over dit uniek stukje theater- en cultuurgeschiedenis van Maastricht, Limburg en beide landen te vinden is:


    GLT en GLTwee
    .
    En zo ook op het internet lijkt het ondergesneeuwd en een vergeten hoofdstuk te zijn :

    http://www.shclimburg.nl/upload/179/data_file/Introducties%20archieven/EAN_0905%20Stichting%20Groot%20Limburgs%20Toneel%2 0(GLT)%20te%20Maastricht%20GezHvH%20C.pdf

    Wiki : http://nl.wikipedia.org/wiki/Groot_Limburgs_Toneel

    Jac van den Boogard in "zicht op maastricht" heeft iets meer:

    December 1965, een jong toneelgezelschap bespeelt de Maastrichtse planken: het Groot Limburgs Toneel (GLT) met maar liefst vier premièrevoorstellingen in dat seizoen. Het gezelschap bracht fris, vernieuwend, modern repertoire dat ook aansloeg bij de jeugd. Het GLT mocht de Juliana-Boudewijn prijs 1971 in ontvangst nemen voor zijn bijdrage tot versteviging van de vriendschapsbanden tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Het was immers een gemengd Limburgs gezelschap. De donderdagavond werd de vaste Maastrichtse speelavond van het GLT, dat ook huisvesting vond in de stad.

    Dat alles hielp mee tot het welslagen van het 'wonder van Bary': in '72 wist hij maar liefst 115.000 bezoekers naar het theater te halen. De creatieve Bary verliet Maastricht in 1974. Hij heeft veel betekend voor het Maastrichtse toneel in de negen jaar dat hij de schouwburg nieuw elan gaf.

    Een jaar later ontstond tussen het bestuur van het Groot Limburgs Toneel en haar eigen geesteskind, het GLTWEE, het in de jaren 1970 uiterst populaire vormingstheater, een controverse die onoplosbaar bleek.

    Aan Belgische zijde werd de geldkraan dichtgedraaid; vervolgens trokken ook Provinciale Staten van Nederlands Limburg het subsidie voor beide takken van het gezelschap in. Daardoor was zowel het vormingstheater GLTwee, als het repertoire-gezelschap GLT ten dode opgeschreven. Exit regionaal (Maastrichts) repertoiregezelschap.

    slechts 2 artikelen in de theaterencyclopedie:

    http://wiki.theaterencyclopedie.nl/wiki/De_verlegen_minnaar_-_Groot_Limburgs_Toneel_-_1966-12-15

    http://wiki.theaterencyclopedie.nl/wiki/Frontpage_-_Groot_Limburgs_Toneel_-_1968-09-20


    Wie weet iets meer of kan een leuke bijdrage leveren ?

  • #2
    Leuke thread! Wim Bary zag ik enkele jaren geleden nog wel eens in de Amsterdamse Stadsschouwburg, aardige man. Ik zal vanavond thuis kijken of ik nog wat informatie kan vinden. Ik denk dat in het gedenkboek voor burgemeester Baeten, Tussen twee bruggen, wel het een en ander te vinden is.

    Trouwens, de ontstaansgeschiedenis van Het Vervolg - de voorganger van Toneelgroep Maastricht - is hier ook nog niet echt aan bod geweest.

    Opmerking

    Bezig...
    X