Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

KunstTour 2013

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • KunstTour 2013

    Persbericht

    Valt er nog wat te lachen in de kunst?
    KunstTour Maastricht 2013

    College Humor in de Kunst: 16 mei 20.00 uur / Opening: 17 mei, 20.00 uur
    Reguliere KunstTour door de stad: 18 t/m 20 mei, 11.00 tm 18.00 uur
    Centrale locatie: Wiebengahal (Avenue Ceramique 226)
    Tijdens het Pinksterweekend vindt in Maastricht traditioneel de KunstTour plaats. Ruim 50 plekken in de stad openen hun deuren: van musea tot broedplekken tot open ateliers. Te voet, per bus of op de fiets kunt u genieten van het werk van ruim 200 kunstenaars uit de Euregio. Op weg naar 2018 een niet te missen 'cultuurfenomeen' voor kunstverzamelaars, -liefhebbers en -makers.
    Opening KunstTour, vrijdag 17 mei vanaf 20.00 Wiebengahal
    De Wiebengahal is de centrale start- en expositieplek van de KunstTour. Op vrijdagavond 17 mei vindt daar de opening plaats. Met onder meer de uitreiking van de Hermine van Bers Beeldende Kunstprijs door Dhr. Stijn Huijts (Directeur Bonnefantenmuseum). Aan deze stimuleringsprijs is een penning en een geldbedrag van €2500,-- gekoppeld. De werken van de genomineerden worden in aparte ruimte tijdens de KunstTour geexposeerd. Maar er is meer aanstormend talent. De Jonge Honden musici en klankkunstenaars van het conservatorium geven gedurende het KunstTour weekend,live performances in de Wiebengahal.
    Centrale expositie; een 3-trapsraket
    Drie prachtige locaties in de stad bieden ruimte aan de Euregionale KunstTour groepsexpositie: de Centrale plek Wiebengahal, Maison Ceramique (aan de overkant) en de Timmerfabriek (Boschstraat 5). Ruim 100 kunstenaars uit de selectie Open Call, presenteren vanuit deze locaties werk rondom het bloedserieuze thema “Valt er nog wat te lachen in de kunst?”
    Specials vanuit de centrale plek Wiebengahal:
    KunstTour College, donderdag 16 mei 20.00 Wiebengahal
    Maar er is meer dat inhoud geeft aan het thema 'Humor in de Kunst'. Op donderdagavond zal er een college plaatsvinden rondom de gezagsondermijnende kwaliteiten van kunst. Kunsthistoricus Marinus de Ruiter spreekt in dit kader over de actualiteit van dissidente kunstenaars zoals Ai Weiwei in China en Pussy Riot in Rusland.
    Ontbijt en Debat #5, zaterdag 18 mei, 10.00 Wiebengahal
    “Waarom architecten nooit lachen”, onder leiding van architectuurinstituut Topos zal er na het ontbijt gedebatteerd worden over humor in de architectuur. Valt er in deze crisis nog wel wat te lachen in de architectuur?
    KunstTour4Jong, zaterdag 18 mei , 14.00-16.00 u Wiebengahal
    KT4Jong is een KunstTour activiteit i.s.m. Kunstexpress, Kunstketel en Kinderacademie en Art4you van Kumulus. Iedereen tussen de 9 en 16 jaar is welkom tijdens de workshop onder begeleiding van Marlies de Jong, kunstdocente bij Kumulus. Er worden tegels beschilderd binnen het thema Speaking in Tongues.
    Masterclass Cartoontekenen, zondag 19 mei vanaf 11.00 Wiebengahal
    Hoe komt humor tot stand? In het kader van talentontwikkeling geven de Tekenkingz, eveneens verantwoordelijk voor het KunstTour beeld van dit jaar, een exclusieve Masterclass Cartoontekenen. De workshop en de resultaten zijn door het publiek te bezichtigen.
    Vernissage Art on Stage; Een expositie van een selectie van kunstenaars van AtelierhausAachen in het Theater a/h vrijthof Zondag 19 mei om 12.00 u.
    Voor de tweede maal toont het Atelierhaus Aachen kunstwerken van geselecteerde kunstenaars uit haar ateliers in het Theater aan het Vrijthof . Een presentatie van een ruim aanbod van schilderijen, sculpturen en installatiekunst. Gedurende het KunstTour weekend zijn de meeste van de geselecteerde kunstenaars aanwezig om de bezoekers welkom te heten.
    Gulpener Publieksprijs, uitreiking maandag 20 mei 18.30 Wiebengahal
    Tijdens de KunstTour maakt het publiek kans op een gratis kunstwerk. Deze prijs is inmiddels een groot succes waar 45 kunstenaars, vanuit de Wiebengahal, Maison Ceramique en de Timmerfabriek aan meedoen. Niet alleen de bezoekers maar ook de deelnemende kunstenaars worden beloond voor hun trouwe inzet.
    De KunstTour is een levende impuls binnen het kunstklimaat van Maastricht en de Euregio. Tijdens dit drie-daags evenement bruist Maastricht van de kunstinitiatieven van eigen bodem. Op zaterdag tot en met maandag zetten galerieën, broedplekken, ateliers en instellingen van 11.00 tot 18.00 uur de KunstTour vlag buiten. Dan kan een breed publiek zich onderdompelen in het kunstzinnige aanbod. De pendelbus brengt u op zondag en maandag tegen een vergoeding op bijzondere plekken in de stad. Dit jaar zijn er ondervoorbehoud gratis fietsen aanwezig. Bij dezen alvast een aantal tips:
    - Als afgevaardigde van het Museum Domein exposeert Kati Heck in de Wiebengahal
    - Nightscapes organiseert op KunstTour zondag een muzikale ontdekkingstocht in de nacht
    - Cultuurfront Europa organiseert op zondag de rolstoel-toegankelijke KunstTour
    - Het allereerste International Land Art Maastricht event op Landgoed Bethlehem
    - Kunst ligt in Maastricht voor het oprapen: een groot “ ?” in stad...
    Meer informatie staat in de KunstTour Gids en op onze website www.kunsttour.com
    Bestanden bijvoegen

  • #2
    Kunsttour 2013 voor handicapten of chronische zieken

    De Stichting Kompas Nederland, actief voor mensen met een handicap of chronische ziekte, en Stichting Cultuurfront Europa hebben in het weekend van de Kunsttour en wel op zondag 19 mei 2013 vanaf 13.00 uur voor de derde keer een aangepaste toegankelijke kunsttour route uitgezet.

    De kunstroute speciaal voor mensen met een handicap of chronische ziekte start vanuit het gebouw van Stichting Cultuurfront Europa.

    Zondag 19 mei 2013 kunt u met ons in groepjes gezamenlijk deze kunstroute lopen c.q. rijden.
    Wilt u graag meegaan dan dient u rond 13.00 uur aanwezig te zijn bij het nieuwe pand van het kunstfront, Fransensingel 65 te Maastricht.
    Graag even aanmelden via e-mail: info@kompasnederland.nl of telefoonnummer: 043-3219149.

    Na het afleggen van de kunstroute kunt u rond 17.00 uur in het Kunstfront deel nemen aan een heerlijk Europees drie-gangen menu met muzikale omlijsting van Anne-Linde van de Veen.
    Onze gastvrouwe Diana Gambardella en gastheer Sandor Sinko zullen een lekkere menu bereiden.
    De kosten van dit menu (zonder drank) zijn E 8,00 per persoon en kunnen contant voldaan worden.

    U dient zich voor deelname aan het menu aan te melden via e-mail: info@kompasnederland.nl of telefoonnummer: 043-3219149.
    Tevens is er op zaterdag 18 mei 2013 en zondag 19 mei 2013 van 11.00 uur tot 18.00 uur een expositie te zien in het Cultuurfront Europa van een aantal kunstenaars van Kunst van het Kijken van Stichting Kompas Nederland (Wilhelmien Verheijen, Tiny van Ee-de Schipper, Diana Gambadella, Sandor Sinko, Oscal Sinko en Judith Wolters)

    Kunsttour zelfstandig lopen cq rijden.
    Bent u zondag 19 mei 2013 niet in de gelegenheid om mee te lopen c.q. rijden dan kunt u zelfstandig deze kunstroute doen.
    Een routebeschrijving kunt u van 18 t/m 20 mei 2013 bij het Kunstfront afhalen.
    In het Kunstfront kunt u van 18 t/m 20 mei 2013 een expositie bekijken van kunst van kunstenaars met en zonder een beperking.

    Hartelijke groet,
    Stichting Cultuurfront Europa
    Stichting Kompas Nederland
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #3
      KunstTour en Paul Tieman

      Punt 1. Komend weekeinde is het in Maastricht weer KunstTour. Samen met het kunstenaarspaar Marte Hameleers en Michel van Henten creëer ik de tentoonstelling 'Het leukste werk van de wereld...' in ons HuismethetHandje. Zoals gewoonlijk is het hele huis tijdens KunstTour gewijd aan de kunst. Van de kelderbadkamer tot de huiskamerzolder kun je ons werk aantreffen. Ik kan er een heel verhaal over houden, maar het is handiger om te verwijzen naar de webstek van HuismethetHandje: http://huismethethandje.blogspot.nl en die van KunstTour: www.kunsttour.com.

      Punt 2. Je kunt mijn werk tijdens KunstTour op maar liefst twéé plekken zien. De miniaturen in HuismethetHandje; het grote installatiewerk Pour Toujours : HuisjeBoompjeBeestje in het Theater aan het Vrijthof. Meer daarover: http://paultieman.blogspot.nl/2013/03/pour-toujours-huisjeboompjebeestje.html

      Punt 3. In het Centre Céramique in Maastricht loopt t/m 9 juni de tentoonstelling 'Maastricht, een waardeloze vesting?' Daarin staat de grote stadsmaquette die is gemaakt naar het voorbeeld van de stadsmaquette uit 1752 centraal. Het métier van de maquettemaker is een van de onderwerpen op de tentoonstelling. Omdat die oeroude kunstdiscipline nog altijd heel belangrijk is in mijn werk zijn er op de tentoonstelling een aantal specialistische miniatuurgereedschapjes te zien die... uit mijn atelier zijn geleend! Ook is er de prachtige serie foto's van het mijn dagelijks werk in mijn atelier te zien die Johannes Timmermans in 2012 maakte. Meer info over de tentoonstelling: http://tentoonstelling.centreceramique.nl/index.php?id=3316

      een groet!

      Paul Tieman

      Opmerking

      Bezig...
      X