Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Klassenfoto Harald Wajnkowski ongeveer 1940 en 1942, waar is deze gemaakt?

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    Na weer even gezocht te hebben naar welke school Harold Wajnkowski ging, denk ik dat ik het gevonden heb. Hof van Tilly.
    Wie zou mij kunnen vertellen of er nog archief materiaal is van Hof van Tilly van het leerlingenbestand?

    Opmerking


    • #17
      Jouw vraag kan ik niet direct beantwoorden.
      Het toeval wil dat we in januari van dit jaar wel nog het Hof van Tilly hebben besproken op MO ( http://forum.mestreechonline.nl/foru...-hof-van-tilly ).
      Maar helaas is dat geen antwoord op jouw vraag.

      Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

      Opmerking


      • #18
        n de Hof van Tilly zat de Rijkskweekschool. Omdat het een rijksschool was, is het archief bewaard gebleven. Het is in te zien bij het RHCL ('het archief') aan de Sint Pieterstraat 7. Een bezoek is gratis; wel moet u zich even laten inschrijven. Gesloten op maandag en zaterdag.

        http://www.archieven.nl/index.php/nl...inv2&milang=nl (geschiedenis Rijkskweekschool). Als Harald daar les heeft gevolgd van 1940-1942, klopt dat met de gegevens in de archiefinvetaris. In 1942 is de school namelijk genaast door de Duitsers. Het onderwijs aan de kwekelingen ging toen naar de Lenculenstraat, terwijl de leerschool (de scholieren waarop de kwekelingen oefenden) naar de St-Josephschool van de broeders ging aan de Brusselsestraat.

        http://www.archieven.nl/index.php/nl...lang=nl#inv3t2 (leerlingenlijsten)

        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 maart 2017, 10:19.

        Opmerking


        • #19
          In de reeks Maastrichts Silhouet is van de hand van P.H. Tuinman en Phil. L.L.M. Dumoulin een boekje verschenen over de Hof van Tilly (nr. 18 ). Hierin wordt het een en ander verteld over wat er zoal over de 'kwikken' te vinden is in het archief van de school. Deze jongens waren tussen de veertien en achttien jaar oud en studeerden voor onderwijzer. Interessant is dat de kerkelijke overheid in 1928 katholieke jongeren verbood nog langer dit rijksonderwijs te volgen. Dit was immers neutraal van aard, niet katholiek. Voor iemand van joodse afkomst gold dat niet, maar als een katholiek ondanks het verbod toch bij de rijkskweekschool afstudeerde, liep hij kans in het katholieke Zuiden niet aan de bak te komen.

          Het dichtstbijzijnde katholieke alternatief voor jongens was toentertijd waarschijnlijk de kweekschool in Roermond, maar dat bracht voor degenen die niet erg ruim in de slappe was zaten, onoverbrugbare kosten met zich mee. Het is niet ondenkbaar dat deze situatie ertoe leidde dat in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog zich meerdere Maastrichtse jongens meldden bij de Broeders van de Beyart, die aan de Tongerseweg een katholieke kweekschool leidden, maar wel verwachtten dat hun afgestudeerden aan de congregatie verbonden zouden blijven. Het verbod werd in de jaren 1950 opnieuw uitgevaardigd; het leidde tot een teruglopen van het aantal leerlingen en de uiteindelijke opheffing van de kweekschool.
          Last edited by Ingrid M.H.Evers; 31 maart 2017, 16:30.

          Opmerking

          Bezig...
          X