Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Duitsers in het Jezuietenklooster

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Duitsers in het Jezuietenklooster

    Is er archiefmateriaal van het Jezuietenklooster dat door de Duitsers betrokken was? Of meer informatie?

  • #2
    thema 'Oorlogsdagboeken
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 14 november 2018, 09:34. Reden: diakritische tekens

    Opmerking


    • #3
      Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
      Beste Alvin,

      Ten aanzien van al uw vragen heb ik er twee:

      1. Hebt u al historische literatuur gelezen die over de oorlogsperiode in Maastricht gaat? Het heeft geen zin hier een opsomming van nuttige titels te geven. Er is veel verschenen en het kost een massa tijd dat hier allemaal te vermelden. Daarbij komt dat u mogelijk al het een en ander hebt gezien. Het heeft pas zin u te adviseren als bekend is wát u al hebt gelezen.

      2. Hebt u via de zoekfuncties al gezocht op Mestreech Online? En de homepage heeft een subforum Tweede Wereldoorlog, waarin ook tal van onderwerpen zijn aangesneden.

      Wat betreft de specifieke vraag in verband met het Rode Kruis-ziekenhuis: dr. J. Tesser heeft de wederwaardigheden van de jezuïeten en hun klooster in de oorlog beschreven in zijn boek: J. Tesser, De jezuïeten in Maastricht, 1852-1952, Maastricht 1952. Het is gratis in te zien in de Stadsbibliotheek in het Centre Céramique. Als u niet in Maastricht woont, kunt u het boek aanvragen via uw eigen bibliotheek. Woont u in een grote stad, dan is het daar ongetwijfeld aanwezig.

      Wat betreft Mestreech Online: misschien hebt u iets aan het thema 'Oorlogsdagboeken´ op deze site. Ik heb niet verder gezocht, maar ongetwijfeld vindt u nog meer onderwerpen waarin (een deel van) uw vragen wordt beantwoord.

      Wat betreft archiefmateriaal: daarvoor kunt u terecht bij het Regionaal Historisch Centrum te Maastricht (RHCL, Sint Pieterstraat 7). Toegang is na registratie gratis. En tevoren kunt u al eens zoeken op de websites van zowel het RHCL, als het SHC (Sociaal Historisch Centrum in Limburg, op hetzelfde adres). Een groot deel van de collecties staat daarop vermeld, al moet u voor de inhoud ervan altijd naar het archief.

      Wat betreft bepaalde personen is het misschien zinvol een bezoekje te brengen aan de krantendocumentatie van de Documentatie Limburg in de Stadsbibliotheek. Daar zijn bepaalde onderwerpen op kaartjes vermeld, die dan verwijzen naar bepaalde kranten. Deze zijn ter plekke te raadplegen op microfiche.

      En verder is er natuurlijk altijd de website Delpher, waar men rechtstreeks kan zoeken in kranten en tijdschriften.
      Beste MO leden,

      Naar mijn weten hebben de Duitsers in de meidagen het ziekenhuis Clevarie geconfisqueerd voor hun eigen gewonde soldaten. De burger- en gewonde Nederlandse en Belgische soldaten zijn daardoor noodgedwongen overgebracht naar het toenmalige Jezuïetenklooster aan de Tongersestraat. Mvgr Patrick Leenders

      Opmerking


      • #4


        Inderdaad legden de Duitsers in de oorlogsdagen op 14 mei 1940 beslag op de Maastrichtse burgerBrusselsewegPrins Bisschopsingel.
        3. De Belgische gewonden werden ondergebracht in een lazaret dat voor hen werd ingericht in de Lenculenschool.
        4. Ook bij de zusters Onder de BogenLiteratuur:
        J. Tesser, , Maastricht 1952.
        Evers/Ubachs, Voorkomen is beter dan genezen (Vierkant Maastricht, 24).
        Ubachs/Evers, Historische Encyclopedie Maastricht.
        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 14 november 2018, 09:50.

        Opmerking

        Bezig...
        X