Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Ingrid M.H.Evers
  started a topic Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

  Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

  Op MO is al vaker het onderwerp Oorlogsgraven hier en daar aan de orde geweest, maar het is goed die gegevens eens bijeen te scharen.

  1. Er bestaat in Nederland een Oorlogsgravenstichting die meer dan 50.000 graven beheert in ca. vijftig landen. Onder een oorlogsgraf verstaat deze stichting de laatste rustplaats van een militair. In dit 'draadje' worden ook enkele oorlogsgraven op Sint Pieter Boven genoemd.

  2. In het draadje Bevrijdingsmonumenten komt het onderwerp eveneens aan de orde, met betrekking tot Belgische militairen en een ereveld voor geallieerde piloten.

  3. Het draadje Bevrijding van Maastricht bevat gegevens over de militaire begraafplaats in Margraten, waar honderden Amerikaanse militairen begraven liggen.

  4. Elders op deze site werd een vraag gesteld naar gegevens over de 292 Engelse en Gemene Best-militairen die in Sittard ter aarde zijn besteld. De bijbehorende website vermeldt tevens een tiental gesneuvelde Nederlandse stoottroepers en verzetstrijders die te Sittard en elders begraven werden.

  5. Een tweede vraag om inlichtingen betreft Amerikaanse vermisten, vermeld op de Wall of Missing te Margraten.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 december 2012, 07:52. Reden: aanvulling

 • Jef-VMG
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht

  Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.
  Volgende week zondag 29 oktober vindt dus de dodenherdenking plaats op de begraafplaats, aanvang 12.00 uur.
  In de week vooraf zullen er bij de ingangen bordjes worden opgehangen waarop nabestaanden opgeroepen worden het verhaal van hun oorlogsdode te vertellen, dat met het behoud van het graf kan zorgen voor een blijvende herinnering.

  Oorlogsslachtoffers

  De ‘werkgroep oorlogsgraven’ heeft ruim 50 graven opgeknapt en is nu op zoek naar het verhaal van uw familielid dat slachtoffer werd van de oorlog.

  Deel uw verhaal, bidprentje en foto’s met de werkgroep,

  opdat zij herinnerd blijven en niet vergeten worden

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  Als aanvulling bij mijn bericht over de ramp van 12 december 1944 te Nederweert-Ospel is mij door de afdeling Ospel van de Bond van Wapenbroeders onderstaande bericht uit het boek van Con van Nieuwenhoven, De donkere jaren van Nederweert, ’40-’45 en de vergeten strijd in Ospel. Hendrix, Nederweert, 2009 toegestuurd.
  Omdat de foto te klein is heb ik de tekst letterlijk overgetypt.


  Hij viel voor het vaderland

  19. Jac Schreurs, geboren 20-10-1917
  zoon van Willem Schreurs en Cornelia Caris, lid van de Binnenlandse strijdkrachten. Jac zou op 12 december 1944, samen met een aantal vrijwilligers, waaronder zijn broer Janus en Harrie van Lot (Nies) instructies ontvangen van drie deskundigen uit Maastricht om mijnen onschadelijk te maken en om de plaatselijke O.D. te kunnen instrueren. Terwijl ze met een jeep onderweg waren, informeerde een van de instructeurs of er in de buurt van de mijnenstapel ook een sloot was om bij de explosie dekking te kunnen zoeken. Dit bleek niet het geval te zijn. Ter hoogte van de Reeberg stapten broer Janus met Harrie van Lot uit om een paar schoppen te halen om een schuilput te maken. Toen zij hiermee op weg waren, hoorden zij een enorme explosie. De al eerder verzamelde stapel tankmijnen (ca 150 stuks) bleek plotseling, door onbekende oorzaak, te zijn geëxplodeerd. De 27-jarige Jac Schreurs en de drie instructeurs verloren hierbij het leven. De explosie was zo hevig dat vader Schreurs, ondanks uren zoeken, weinig tatsbaars van zijn zoon heeft teruggevonden. Jac is op het kerkhof in Ospel begraven.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht

  Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?
  Was (nog) niet mogelijk. Nabestaanden / rechthebbenden worden door de begraafplaatsadministratie vanwege privacy afgeschermd.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Jef-VMG Bekijk bericht
  (...)
  Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
  Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????
  (...)
  Is hierover, voor zover je weet dan wel is na te gaan, ooit contact geweest met de nabestaanden?

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  NB. Het graf van Theunisz is niet geruimd, dat van Dreezens ondertussen wel. Blijkbaar kon dat merkwaardigerwijs niet rekenen op bescherming van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting. Dat van Theunisz trouwens ook niet. Dat is de reden waarom Theunisz - ondanks het feit dat hij geen echt burgerslachtoffer was - toch opgenomen is in ons burgeroorlogsgravenproject om zijn graf de bescherming te geven van 'gemeentelijk oorlogsgraf'.

  Waarom Theunisz en Dreezens niet samen met De Vet naar Loenen zijn overgebracht is mij een raadsel.
  Een prangerder vraag is echter waarom die drie mijnenopruimers niet uiteindelijk herbegraven zijn op de ererotonde R ????  In het kader van het oorlogsgravenproject recent opgeknapt en de inscripties beter leesbaar gemaakt.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door koiranou Bekijk bericht
  Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.
  Mooie aanvulling Koiranou

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  Over de vierde man heb ik nu ook informatie. Het is Jacobus Wilhelmus Schreurs. Geboren op 20 oktober 1917 te Nederweert. Overleden op 12 december 1944 te Nederweert-Ospel.
  RK Begraafplaats te Ospel

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  Dank Breur voor de aanvulling. Er zijn nu vier datums met 12 december 1944 – op drie grafstenen en in proefschrift – tegen een datum met 11 december 1944.
  Last edited by koiranou; 10 oktober 2017, 15:15.

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Gerard de Vet overleed 11 december 1944 zoals vermeld in de overlijdensakte te Nederweert. In de Maastrichtse akte wordt 12 december 1944 aangegeven als overlijdensdatum. Hij was technisch tekenaar van beroep en woonachtig St. Antoniusstraat 3 te Maastricht.

  Leave a comment:


 • koiranou
  replied
  Ook ik wil mijn complimenten maken voor de zorg waarmee dit thema is opgebouwd. Het nodigt uit tot onderzoek.

  Bij bestudering ervan zag ik onder Gemeentelijke begraafplaats Tongerseweg, Nederlandse militairen en verzetshelden vermeld:
  - H.L. Theunisz, sergeant overleden 12-12-1944 graf FF 44 (geruimd)
  - H. Dreezens, sergeant overleden 12-12-1944 graf FF 45
  Onafscheidelijk zijn aan beide namen echter twee andere namen verbonden.

  In het proefschrift van Cammaert A.P.M. Het verborgen front, Groningen, 28 april 1994 staat: “Op 12 december 1944 kwamen bijvoorbeeld vier B.T.-ers van het plaatselijke commando Nederweert-Ospel om het leven bij het opruimen van een landmijnendepot.” (p.903)

  De derde man is mijn oom Gerard de Vet, geboren Sint Pieter 24 maart 1917. Hij was op 12 maart 1943 gehuwd met Mia van de Wal. Ik herinner me nog levendig - ik was toen vier jaar oud - dat tante Mia ’s avonds aanbelde om mijn moeder te vertellen dat en hoe haar oudste broer ernstig verongelukt was op 12-12-1944.
  Ik weet echter niet of ik ook bij zijn begrafenis ben geweest. Wel kreeg ik een zeer levendig beeld van de begrafenis met militaire eer toen ik recent een foto in de rubriek Boe is dat van Jef Bastiaans in het weekblad de Ster zag. Deze foto is in het bezit van Patrick Leenders. Op de lijkwagen liggen drie kleine kisten naast elkaar. De foto is op de Tongersestraat genomen.


  In Veritas: katholiek 14-daagsch blad voor Maastricht 18-12-1944 verscheen volgend artikel:
  SLACHTOFFERS VAN VADERLANDSLIEFDE.
  Zaterdagmorgen vonden de uitvaart en teraardebestelling plaats van de sergeanten G. de Vet, H. Dreezens en H. L. Teunisz alhier, die vorige week het slachtoffer werden bij opruimingswerken. De droeve stoet, welke van de chapelle ardente aan de Kleine Gracht naar de St. Matthiaskerk trok, had groote deelnemende belangstelling. Achter de geestelijkheid volgde 'n militair eeregeleide bestaande uit een detachement van de bewakingstroepen, onder commando van 'n genie-officier van het M. G., een bewakings-officier van het depot en een vaandelescort van de Maastrichtsche Burgerwacht. De kisten, gedekt met de Nederlandse driekleur, waren beladen met vele kransen, waaronder drie van het Militair Gezag, Dit was vertegenwoordigd door Majoor Jannink, door kapitein Sijmons, hoofd der afdeeling militaire zaken en door leiders van andere afdeelingen bij het Nederl. Militaire Gezag. Na de indrukwekkende plechtigheid in de kerk trok de stoet onder trommelslag in vrijwel dezelfde formatie naar het kerkhof; aan den ingang van den doodenakker werd een salvo afgegeven door het vuurpeleton, dat dit eerbewijs ook gaf over de drie naast elkaar gedolven graven. Aan de geopende groeven sprak de burgemeester van Maastricht een kort, treffend woord van medeleven met de getroffen familie, maar tevens van eerbied voor de heldhaftige plichtsvervulling vandeze drie mannen, die voor hum vaderland en ten dienste van hun volk het leven gaven.


  Hoewel hij toen naast zijn strijdmakkers is begraven, staat mij wel bij dat we later met Allerzielen baden bij zijn grafnis in de grafkelder van de kapel op het kerkhof. Nog later is hij overgeplaatst naar het Nederlands ereveld te Loenen, vak E nr 1239. Waarom alleen hij is overgebracht weet ik niet.
  In MestreechOnline thema Maastricht in WO II, sub I staat een foto van zijn eregraf.

  Over de vierde man heb ik informatie opgevraagd bij de afdeling Ospel van de Bond van Wapenbroeders – de oudste en de grootste landelijke algemene vereniging van oud-militairen en actief dienende militairen van de Nederlandse krijgsmacht, alsmede van oud-verzetslieden en opvarenden van de Koopvaardij die in de Tweede Wereldoorlog onder Nederlandse of geallieerde vlag hebben gevaren. Krijg ik hierover een reactie dan zal ik die hier plaatsen.
  Last edited by koiranou; 13 mei 2018, 09:07.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Ingrid, dank voor je lovende woorden. Nu je toch namen bent gaan noemen; naast Jules en mij zijn er nog anderen die meehelpen in dit werkgroepje: Harrie Bergers, Patrick Leenders, Roger Pilmeijer en sinds kort Andrew van Thor.
  Al het werk is nog niet helemaal gedaan, maar het moet klaar zijn met de dodenherdenking op 29 oktober. En dat zal wel lukken.
  Vanmiddag zijn we nog bezig geweest met van een zestal graven verschoven randen terug te leggen en een paar inscripties duidelijker te maken.

  Op de andere begraafplaatsen in (groot)Maastricht liggen ook nog oorlogsgraven, maar niet zo veel als op ABM (dat trouwens officieel niet ABM maar Gemeentelijke Begraafplaats Maastricht heet).
  Het ligt nog in de bedoeling om ook op al die begraafplaatsen die graven erkend te krijgen als gemeentelijk oorlogsgraf. Dat betekent dus overleg met al die verschillende parochies. Het eerste contact met Oostermaas is veelbelovend.

  Voor een overzicht van alle oorlogsgraven op de negen (!) begraafplaatsen in Maastricht, klik hier

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Oorlogsgraven van burgers op de Algemene Begraafplaats

  Chapeau Jef! Wat een prachtige, haast ongelooflijke resultaten.
  Je bent vanaf begin dit jaar met Jules en anderen maandenlang bezig geweest om die graven van burgerslachtoffers te vinden, tal van onjuiste namen en data te verifiëren en vervolgens zerken, stenen en beelden recht te zetten, vast te leggen, leesbaar te maken en in ere te herstellen. Een langzaam en tijdrovend karwei in het archief aan de Sint Pieterstraat, de bibliotheek op Plein 1992 en de soms weinig correcte administratie aan de Tongerseweg. Tevens een lichamelijk zware en moeizame klus op de Openbare Begraafplaats zelf, en lang niet altijd bij stralend weer! Jullie initiatief heeft kennelijk vruchten afgeworpen, want een gemeentelijk subsidie ter leniging van de materiaalkosten, in Maastricht?

  Bijzonder vind ik dat nu door het aanbrengen van een QR-code iedereen met een smartphone of tablet door het inscannen daarvan een soort digitale plattegrond van die burgergraven beschikbaar komt. Dat zal ook veel jongeren aanspreken. Als ik goed heb gelezen, zijn nog niet alle resterende graven klaar. Kan het karwei nog worden afgemaakt?

  En nóg een vraag: liggen de Maastrichtse burgerslachtoffers allemaal aan de Tongerseweg, of zijn er ook graven op andere locaties in de stad, bijvoorbeeld op Caberg, Oostermaas of in Heer?

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Oorlogsgraven en dodenherdenking Begraafplaats Tongerseweg.

  Het resultaat van het oorlogsgravenproject (twee nieuwe gedenkplaten en ruim 50 opgeknapte oorlogsgraven) zal gepresenteerd worden bij de a.s. dodenherdenking op de begraafplaats 29 oktober, 12.00 uur. Iedereen is daar dan welkom.

  Alvast een voorproefje; kijk hier

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Oorlogsgraven op ABM

  Er is met de gemeente Maastricht overeenstemming bereikt de (onbeschermde) graven van burgerslachtoffers te erkennen als 'gemeentelijk oorlogsgraf'.
  Daarmee zullen ze in de toekomst na afloop van de huurperiode niet meer geruimd worden.
  Het gaat om 59 graven van 89 slachtoffers en op het graf zal voor de herkenbaarheid een embleem bevestigd worden.

  Ook zullen bij het huidige burgerslachtoffersmonument twee nieuwe gedenkstenen geplaatst gaan worden met daarop de namen van de burgerslachtoffers wiens graf nu nog op ABM terug te vinden is.

  In de krant is een oproep geplaatst aan de nabestaanden om zich te melden wanneer hun oorlogsdode (mits hun graf nog aanwezig is) mogelijk per ongeluk vergeten is en dus op de steen ontbreekt.

  het ontwerp van gedenksteen 1, klik hier

  het ontwerp van gedenksteen 2, klik hier

  Leave a comment:

Bezig...
X