Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Oorlogsgraven in Maastricht en omstreken

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Yannick
  replied
  Er liggen 38 soldaten uit de Commonwealth begraven op de algemene begraafplaats aan de Tongerseweg. Een groot aantal vloog bij de luchtmacht en hebben hun leven gelaten in Maastricht en Zuid-Limburg.

  Leave a comment:


 • Jef-VMG
  replied
  Inventarisatie van oorlogsgraven

  Voor oorlogsgraven in Maastricht,
  kijk ook eens op

  http://maastrichtsegevelstenen.nl/oorlog.htm
  Aanvulling en correcties zijn welkom.
  Last edited by Jef-VMG; 13 augustus 2013, 10:39.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Wall of Missing - Muur der Vermisten

  Velen onder ons zijn bekend met de militaire begraafplaats te Margraten. De rijen witte kruisen vormen een grafisch beeld dat menigeen in het geheugen is gegrift.

  Niet iedereen realiseert zich dat van honderden soldaten de stoffelijke resten nooit zijn teruggevonden. Hun namen staat weliswaar gebeiteld op de muren die het atrium omzomen, maar dat is het enige wat hen is gebleven: een naam op de muur. Langs de vijver lopend naar de eigenlijke begraafplaats, blijven die namen voor velen onbewust onopgemerkt.

  Dat men op 'Margraten' een graf kan adopteren, is genoegzaam bekend, maar er is een wachtlijst. Vandaar dat men sinds enkele jaren ook iemand kan adopteren die vermeld staat op de Muur der Vermisten. Deze soldaten zijn verdwenen tijdens de oorlogshandelingen. Het is mogelijk dat zij hier of daar begraven werden zonder dat hun tijdelijke laatste rustplaats werd gedocumenteerd. Sommigen zijn letterlijk verdwenen.
  Een heel enkele keer wordt er toch nog weer iemand geïdentificeerd, maar de Wall of Missing is de laatste 'rustplaats' geworden voor velen.

  Wie belangstelling heeft voor een adoptie, kan hier terecht. Adoptie kost eenmalig slechts € 5, maar er wordt wel van de adoptant verwacht dat hij/zij enkele keren per jaar het 'graf' bezoekt.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 december 2012, 08:57. Reden: aanpassing

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Poppy Day (klaproosdag): 11 november

  Op 11 november 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Op die dag werd het Staakt het Vuren van kracht. Omdat Nederland buiten die strijd is gebleven, wordt er over het algemeen weinig aandacht aan geschonken. Men constateert in Maastricht dat het weer 'Belgendag' is, maar weinigen weten waaróm al die Belgen vrij hebben.

  Toch is er in Maastricht een stichting actief, die jaarlijks in tegenwoordigheid van gemeentelijke autoriteiten, belangstellenden en harmonie omstreeks elf uur 's ochtends een korte plechtigheid organiseert op de Algemene Begraafplaats, waar - zoals hierboven al vermeld - enkele tientallen militaire graven liggen, waaronder enige uit de Eerste Wereldoorlog.

  Elk jaar zien we op 11 november op TV weer de Engelse herdenkingen waarbij de deelnemers, het publiek en de presentatoren met kunstklaprozen (poppies) opgespeld lopen. Elf november is poppy day. Honderden grafkransen met poppies worden meegedragen en bij monumenten neergelegd. Waarom?

  De klaproos is sinds 1922 het symbool voor de Engelse en Gemene Best-militairen (m/v), die dienden en vielen in de strijd. In eerste instantie gold deze herdenking de Engelse jongens en mannen die tijdens de Eerste Wereldoorlog vielen op de akkers van België en Noord-Frankrijk. De klaproos bloeide en bloeit welig op deze uitgestrekte velden. Het is treffend symbool voor de honderdduizenden Engelse militairen die hier hun leven lieten.

  Inmiddels geldt de herdenking álle militairen, ook diegenen die in de Tweede Wereldoorlog en latere gewapende conflicten sneuvelden.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 10 december 2012, 11:24. Reden: aanvulling

  Leave a comment:

Bezig...
X