Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Franciscus Overmeer – Het verhaal van een weggevoerde

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Franciscus Overmeer – Het verhaal van een weggevoerde

  Ik kwam op de site "Historiek" een artikel tegen van ene Franciscus Overmeer, gewoond hebbende aan de Witmakersstraat nr. 9 in Maastricht (tegenwoordig een rijksmonument).
  Hij was met zijn kersverse vrouw Maria Kerkhofs op huwelijksreis in Arnhem, toen daar een geallieerd bombardement losbarstte. De bewoners van Arnhem werden geëvacueerd en Frans en Maria kwamen in Putten (Gelderland) terecht.
  Op 1 oktober 1944 was er een razzia in Putten en Frans werd, omdat hij zijn persoonsbewijs niet bij zich had en niet kon aantonen dat hij niet uit Putten kwam, weggevoerd.
  Lees meer op onderstaande link:

  https://historiek.net/verhaal-van-ee...putten/103045/

  't Sjoenste wat Slivvenier aon 'ne mins kin geve
  is es Mestreechteneer te mage leve ...

 • #2
  Wat een dramatisch verhaal. Eerst jaren wachten om te huwen, in de hoop dat de oorlog snel zal zijn afgelopen. Dan trouwen op de dag dat in Maastricht het mis gerekende Engelse bombardement op de spoorbrug meer dan honderd burgerdoden eist en 1500 mensen dakloos maakt. Vervolgens een oorlogshuwelijksreisje naar familie in Arnhem en daar dan terecht komen in het bombardement op Arnhem van Een brug te ver. Te voet met alle andere inwoners de stad moeten verlaten en ingekwartierd worden bij gastvrije mensen in Putten. En dan met zevenhonderd andere mannen en jongens als represaille-maatregel op transport gezet worden naar Neuengamme, terwijl niemand van de betrokkenen op dat moment eigenlijk weet waarom! Wat hadden zij gedaan?

  Zes weken duurde het huwelijk van de 25-jarige Maria Overmeer-Kerckhoffs. Het duurde jaren voordat ze wist wat er van haar echtgenoot was geworden. Ik hoop dat de naoorlogse tijd van wederopbouw een beetje genadig voor haar is geweest.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 18 mei 2019, 10:57.

  Opmerking

  Bezig...
  X