Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Wehrmachtkommandantur in Maastricht en de Schutzgruppen

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Melden van mannelijke Rijksduitsers

  Tot mijn niet geringe verbazing kon ik geen enkele Duitse 'dienst' vinden in de telefoonboeken van 1940-1944, en dat geldt kennelijk voor heel Nederland. Toch moeten er brochures of boekjes met gegevens z\ijn geweest, al was het maar voor de Duitsers zelf.

  Voortbordurend op de term Ortskommandantur heb ik eens een beetje gedelpherd met 'Ortkommandantur prox Maastricht' (1940-1944) en dat leverde 34 artikelen op. En daarbij is het verhaal van de Rijksduitsers prominent te volgen! https://www.delpher.nl/nl/kranten/re...4%22)&coll=ddd
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 18 november 2018, 17:22.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  1914, detail 1.jpg

  Je hebt het helemaal goed, Pier! Volgens de stadsplattegronden van Baedeker uit het begin van de 20e eeuw liep de straat Sint Maartenspoort van de Maas tot aan de Wilhelminasingel, en het verlengde was de Sint Maartenslaan die op de Parallelweg uitkwam. De Zusters Franciscanessen van Heijthuizen - 'Klooster Sint Anna' - zaten op Sint Maartenspoort nr. 2. Het telefoonboek uit de jaren tot en met 1950 geeft geen nummer, maar de Piusalmanak uit 1957, die in mijn kast staat, wel! En dat gebouw heeft inmiddels al voor veel gediend, waaronder muziekschool.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 17 november 2018, 18:08.

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Wehrmachtkommandantur

  Oorspronkelijk geplaatst door Pier
  (..) Op de site van Ryckheyt, centrum voor regionale geschiedenis Nederland, onder nummer 062 HOENSBROEK 1940-1947, vind ik nog het navolgende.
  "In 1942 wordt op last van de Wehrmachtkommandantur te Maastricht de Schutzgruppe Hoensbroek in het patronaatsgebouw "Ons Huis" ingekwartierd. [NOTE Invnr.1275]"
  Waar was de Wehrmachtkommandantur in Maastricht eigenlijk gevestigd?

  Volgens Delpher was dat aan de St. Maartenspoort 2 te Maastricht, zoals uit onderstaand krantenartikel blijkt.

  540.jpg

  Als de Schutzgruppen (in (Zuid-)Limburg) gelieerd waren aan de Wehrmachtkommandantur in Maastricht zou het goed mogelijk zijn dat men zich daar heeft moeten melden.
  Maar, waar is de Sint Maartenspoort no. 2 ??
  Bij mijn weten bestaat die straatnaam niet (meer).

  Op de website http://www.wikiwand.com/nl/Bevrijdin...stricht_(1944) is te lezen dat de Ortskommandantur gevestigd was in het voormalige Franciscanessenklooster aan de Franciscus Romanusweg 90 te Maastricht waar thans een dependance van de Zuyd Hogeschool (conservatorium) is gevestigd.
  Mogelijk dat dit deel van de huidige Fransciscus Romanusweg vroeger St. Maartenspoort heette.

  Op Delpher is helaas zéér weinig terug te vinden over de Schutzgruppen.
  Bestanden bijvoegen

  Leave a comment:


 • Pier
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier
  (..) Mijn grootvader, die geboren en getogen is in Nederland, maar de Duitse nationaliteit had, moest zich ook in Maastricht komen melden.
  Hij moest juist onder de wapenen voor de Wehrmacht.
  Mijn grootvader was totaal niet bekend in Maastricht en uit de gesprekken die ik later met hem had, meen ik de concluderen dat hij zich moest melden "bij een groot klooster aan de Tongerseweg".
  Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers
  (..) Dat 'klooster' was de kweekschool van de broeders van de Beyart, waar vanaf 1909 onderwijzers werden opgeleid. Het was een internaat en er woonden naast leerlingen inderdaad ook broeders, die het onderwijs verzorgden. Als zodanig kun je dus ook spreken van een klooster. Vanaf 1937 werd in een door Alphons Boosten ontworpen vleugel ook technisch onderwijs gegeven.

  Het lijkt erop, dat dit niet het gebouw is geweest, waar de grootvader van Pier zich moest melden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het eerst op 7 februari 1941 in beslag genomen en wel door de SS.(...)
  Afgelopen dagen heb ik - vanwege omstandigheden - vele uren tijd gehad om met mijn moeder nogmaals de gebeurtenissen rond haar familie in - en vooral kort na - de 2de Wereldoorlog te bespreken.
  Uiteraard waren bovenstaande quotes onderdeel van onze gesprekken.

  Het is inderdaad niet met zekerheid te zeggen of mijn grootvader zich moest melden bij de Duitsers in de kweekschool van de broeders van de Beyart aan de Tongerseweg.
  Het kan inderdaad een andere locatie zijn geweest.
  Desalniettemin klopt het wel qua tijd.
  Mijn grootvader moest zich namelijk eind 1941/begin 1942 melden.
  Hij heeft toen een "opleiding" gekregen van 2-3 weken - onbekend welke organisatie die opleiding verzorgde - om lid te worden van de Schutzgruppe.
  Na 2-3 weken kon hij terug naar Kerkrade en was hij lid van de Schutzgruppe.

  Wat betekende het lidmaatschap van de Schutzgruppe??
  In de herinneringen van mijn moeder, toen 12 jaar oud, stelde dat niet zo veel voor. Ze vergelijkt het nu met "Daar komen de schutters (Dad's army)".
  Als je gaat googlen op "Schutzgruppe" blijkt dat een "Schutzgruppe" kennelijk een belangrjke chemische verbinding/groep is en is er nauwelijks iets te vinden over het begrip "Schutzgruppe" in relatie tot de 2de W.O.
  Toch heb ik enkele kleine aantekeningen gevonden.

  In HET LAND VAN HERLE, nummer 3 (2013) staat op blz. 98 de passage
  "(...) Op weg naar huis, omstreeks 23.00 uur, werd Crijns op de Voskuilenweg door vier Landwachters c.q. geüniformeerde
  leden van Schutzgruppe Meezenbroek aangehouden. Crijns had allerlei belastende papieren bij zich: adressenboekje, distributiebescheiden,
  personeelsbewijzen. Hij raakte in paniek en trachtte te vluchten terwijl er op hem geschoten werd. Tevergeefs. (...) "

  Op de site van Ryckheyt, centrum voor regionale geschiedenis Nederland, onder nummer 062 HOENSBROEK 1940-1947, vind ik nog het navolgende.
  "In 1942 wordt op last van de Wehrmachtkommandantur te Maastricht de Schutzgruppe Hoensbroek in het patronaatsgebouw "Ons Huis" ingekwartierd. [NOTE Invnr.1275]"

  Hieruit blijkt dus wel een link tussen de Wehrmachtkommandantur te Maastricht en de, of tenminste één, Schutzgruppe in het huidige Parkstad (Zuid-Oost Zuid-Limburg).

  Overigens werd mijn grootvader in juli 1943 alsnog opgeroepen voor de Wehrmacht en kwam hij o.a. in (de slag om) Monte Cassino terecht.
  Dat jaar was ook het begin van een circa 15 jaar durende "reis" van het Duits/Nederlandse gezin met 4 hele jonge kinderen tussen de 1 en 13 jaar, heen en weer geworpen tussen (on)officiële Nederlandse en Duitse autoriteiten, in een zeer verdeeld en strikt gescheiden Nederlandse/ Duitse (Engelse Zone) grensgebied.

  Een aparte tijd die wij ons nu (gelukkig) niet meer kunnen voorstellen.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  De kweekschool aan de Tongerseweg

  Oorspronkelijk geplaatst door Pier
  Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
  Mijn grootvader, die geboren en getogen is in Nederland, maar de Duitse nationaliteit had, moest zich ook in Maastricht komen melden. Hij moest juist onder de wapenen voor de Wehrmacht. Mijn grootvader was totaal niet bekend in Maastricht en uit de gesprekken die ik later met hem had, meen ik te concluderen dat hij zich moest melden "bij een groot klooster aan de Tongerseweg". Volgens mij was dat het oude Bonnefantenklooster/school aan de Tongerseweg. Ik heb echter momenteel geen enkele objectieve bewijzen dat de Duitsers dat gebouw in (de eerste maanden in) gebruik hebben genomen cq gehad.
  Dat 'klooster' was de kweekschool van de broeders van de Beyart, waar vanaf 1909 onderwijzers werden opgeleid. Het was een internaat en er woonden naast leerlingen inderdaad ook broeders, die het onderwijs verzorgden. Als zodanig kun je dus ook spreken van een klooster. Vanaf 1937 werd in een door Alphons Boosten ontworpen vleugel ook technisch onderwijs gegeven.

  Het lijkt erop, dat dit niet het gebouw is geweest, waar de grootvader van Pier zich moest melden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het eerst op 7 februari 1941 in beslag genomen en wel door de SS. Dat was een onderdeel van een strafmaatregel ten gevolge van de in de rooms-katholieke kerken afgekondigde brief van het Nederlands episcopaat over de NSB en het verboden lidmaatschap daarvan. De Organisation Todt bracht er in de jaren 1943-1944 ruim 1.400 arbeiders onder, die een spoorlijn moesten aanleggen van het goederenstation Boschpoort, via de Hertogsingel, naar de Kannerberg. Elders op deze website zijn daar pagina's aan gewijd.

  Na de Bevrijding diende het gebouw nog enkele maanden als onderdak voor Amerikaanse legeronderdelen (oktober 1944-december 1944). Het kweekschoolonderwijs werd in januari 1945 hervat. De broeders en leerlingen waren al die tijd elders in de stad ondergebracht, onder meer in een provisorische slaapzaal in het Staargebouw.


  Bron: Ubachs/Evers, Historische Encyclopedie Maastricht (2005), lemma kweekschool, waarin verwezen wordt naar Silhouetje nr. 40: Serge Langeweg, Wolder.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 14 november 2018, 14:17.

  Leave a comment:

Bezig...
X