Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Volkstelling van 1802

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Volkstelling van 1802

    Het jaar 1802 geeft duidelijk inzicht in de bewoning, van armen, wezen en gekken binnen het Jekerkwartier. In een relatief klein gebied waren drie weeshuizen, een gekkenhuis en een armenhuis gevestigd.
    De Zwingelput 4 spande de kroon. Het voormalig kerkelijk convent met tuin waarin een armenhuis was gevestigd werd bewoond door 105 paupers, onder het toeziend oog van een directeur.
    In de Leuregraaf 9 (Looiersgracht) was een gekkenhuis ondergebracht waar 35 gekken verbleven. Ook hier werd een directeur aangesteld.
    De wezen in de stad waren in een drietal weeshuizen ondergebracht, twee katholieke en een protestants tehuis. In het pand Bonnefantenbleek 1 en Lenkulenstraat 12 woonden respectievelijk 35 en 62 katholieke wezen. In het protestants weeshuis, de huidige toneelacademie, woonden 11 wezen. In alle gevallen waren het mannen, vrouwen, jongens en meisjes.
    Bron: Franse volkstelling van 1802
    Kompleminte

    Toller

  • #2
    Het verwerken van de Volkstelling 1802 levert steeds weer mooie pareltjes van ons verleden op, zoals het 'uitzendbureau' oude stijl in de 19e eeuw.

    De voorloper van het nu ons bekende uitzendbureau bestond al zeker twee eeuwen geleden of nog langer terug. In de St. Pieterstraat nr. 550 had in 1830 de weduwe Hanssen een kantoor. Hier bemiddelde zij tussen werkgever(s) en gezelschapsdame(s), gouvernante(s), secondante(s), winkeldochters, kantoor-bedienaars, kameniers, koks, keukenmeiden, knechts, meiden, handwerkers enz.
    Kompleminte

    Toller

    Opmerking

    Bezig...
    X