Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Badhuis aan de Bogaardenstraat 38

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Badhuis aan de Bogaardenstraat 38

    De raadsbesluiten van 23 maart en 14 mei 1886 geven de notaris Nierstrasz de opdracht een notariƫle akte op te maken waarbij de gemeente een terrein overdraagt aan de N.V. Maastrichtsche Badhuis Maatschappij te Maastricht, deel uitmakend van het Bogaardenplein. De overdracht kost de N.V. jaarlijks een vaste rente van Fl. 10,=, zij hebben het recht de rente af te kopen tegen een bedrag van Fl. 4500,=, uiterlijke betalingstermijn is 31 december 1915.

    Op 14 mei 1886 wordt door de N.V. Maastrichtsche Badhuis Maatschappij te Maastricht een badhuis geopend aan de Bogaardenstraat 38 te Maastricht. Naast het badhuis op huisnummer 36 bevond zich het woonhuis van de badmeester.


    Achterzijde van het badhuis, met links het woonhuis van de badmeester

    In het verslag van de Raadsvergadering van 15 november 1912 vraagt de N.V. om kwijtschelding van de Fl. 4500,= om in de gelegenheid te zijn noodzakelijke vernieuwingen in het badhuis aan te brengen. De Raad beslist uiteindelijk dat het geld niet wordt kwijtgescholden maar dat de termijn wordt vooruitgeschoven naar 31 december 1925.

    Dan wordt er op 31 december 1915 een brief van de N.V. gestuurde naar B&W van Maastricht. In deze brief zegt het bestuur dat zij opdracht hebben gekregen van de Algemene Vergadering van 4 september de N.V. te liquideren. Tevens biedt de N.V. het badhuis en de woning aan de gemeente aan voor de somma van Fl. 5000,=. De inventaris wordt geschat op Fl. 600,=.

    Kort na de liquidatie van de N.V. op 13 november 1918 koopt de gemeente Maastricht voor ruim 11.000 gulden het badhuis met woning gevestigd in het pand Bogaardenstraat 38 van de N.V. Maastrichtsche Badhuis maatschappij.

    Het bedrag wordt uitbetaald aan de bestuursleden:
    Victor Leon Albert Grossier, van beroep apotheker, voorzitter
    Victor Leon Marie Schols, van beroep koopman, secretaris
    Lambertus Fredericus Benjamin Eduard Henteius, rentenier, penningmeester
    Maria Fredericus Josephus Corten, van beroep wijnhandelaar, bestuurslid



    Bron: RHCL, map raadsbesluiten gemeenteraad Maastricht aangaande bad- en zweminrichtingen
    Kompleminte

    Toller

  • #2
    De invloed van lid en stadsarchitect Brender a Brandis

    Leuk thread

    In de Historische Encyclopedie Maastricht (HEM, Ubachs/Evers 2005) staat onder "badhuis" nog een leuk stukje over de invloed die het lid en tevens stadsarchitect Brender a Brandis had op dit badhuis.

    Ik zou dit hier natuurlijk kunnen plaatsen, maar dat laat ik voorlopig even zitten. Mogelijk dat mevr. Ingrid Evers er zelf iets over kwijt wil.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking

    Bezig...
    X