Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Zuid Limburg onder de rook van Luik

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Zuid Limburg onder de rook van Luik

    Vakbondshistorische Vereniging VHV



    Zuid Limburg onder de rook van Luik:


    Twee eeuwen arbeidsmarktbewegingen in de Euregio Maas Rijn: hoe verder?



    Plaats: Museumcafé Ipanema te Maastricht *)



    Tijdstip: 27 oktober 10.30 uur



    10.30 – 10.40 uur Welkomstwoord door VHV voorzitter Jaap van der Linden

    10.40 – 11.00 uur ‘Arbeidsbewegingen aan de grens: grensoverschrijdende invloeden op het ontstaan van de arbeidersbeweging in Limburg’.**)
    Inleiding door prof. dr. Ad Knotter, SHCL (Sociaal Historisch Centrum Limburg) en Universiteit Maastricht.

    11.00 – 11.15 uur Film: ‘Luik de dans en de arbeid, het vuur en zijn schoonheid’.

    11.15 – 12.30 uur ‘Liège: la terre promise? ‘(Luik: het beloofde land?)
    Inleiding door mevr. Leen Roels van de Erfgoedcel ‘Mijn Erfgoed’ Genk, gevolgd door discussie.

    12.30 – 13.30 uur Lunch

    13.45 – 14.30 uur ‘Durfarbeiders. Limburgse grensarbeiders in de Luikse kolenmijnen na 1945’.
    Inleiding door dr. Willibrord Rutten, SHCL.

    14.30 – 15.30 uur Ronde tafel gesprek over de arbeidsmarkt en economie in de Euregio Maas Rijn met Monika Imgold (CSC Belgique); Geert van Autenboer (ABVV België); Claus Benz (DGB Duitsland) en Stefan Kupers (adviseur internationalisering (Provincie Limburg NL) o.l.v. Ger Essers (FNV Nederland)

    15.30 uur Afronding, waarna u nog een drankje wordt aangeboden.

    Aanmelden bij janssen.mat@home.nl. Deelname is gratis!


    *) Museumcafé Ipanema, Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht http://ipanema.nl/info. Ingang
    Maaszijde van Bonnefantenmuseum. U loopt vanaf het NS Station in een kleine 10 minuten naar het
    museum. Openbaar vervoer ca 5 minuten vanaf NS station met buslijnen 1, 3, 50, 53, 54, 57 => halte
    Bonnefantenmuseum

    **) Na 1 oktober treft u op de website van de VHV www.vakbondshistorie.nl informatie aan over de
    inleiders en een tekst over de sociaaleconomische achtergronden van Wallonië.


    Over de sprekers


    Prof. Ad Knotter
    Prof. Ad Knotter (1952) is sinds 1998 directeur van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg (SHCL) en bijzonder hoogleraar in de vergelijkende regionale geschiedenis, in het bijzonder die van Limburg en aangrenzende regio’s. Hij studeerde sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (1971-1978 ) en promoveerde aldaar in 1991 cum laude op een proefschrift getiteld ‘Economische transformatie en stedelijke arbeidsmarkt. Amsterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw’.
    Op het SHCL leidt hij een onderzoekprogramma ‘historische grensstudies’, met verschillende projecten waarin diverse onderzoekers participeren, mede in samenwerking met hoogleraren aan universiteiten in Duitsland en België. Hij is betrokken bij internationale samenwerkingsprojecten op het gebied van de vergelijkende studie van mijnbouwgebieden (CHARME: Comparative Historical Analysis of Regional Mining Economies) en grensregio’s (EuroCORECODE-project ‘The (de)construction of borders and unfamiliarity in the European Union’). Hij publiceerde o.a ‘Arbeidsmigranten en grensarbeiders. Vergelijkende perspectieven op de mijnarbeidsmarkten in het Belgisch-Nederlands-Duitse grensgebied in de twintigste eeuw’, themanummer Tijdschrift voor Sociale en Economische geschiedenis 5/3 (2008 ). Daarin: ‘Inleiding: Arbeidsmigranten en grensarbeiders. Vergelijkende perspectieven op de mijnarbeidsmarkten in het Belgisch-Duits-Nederlandse grensgebied in de twintigste eeuw’, 2-29.
    'Paradoxen van de grens. Ongelijke ontwikkeling, grensoverschrijdende mobiliteit en de vergelijkende geschiedenis van de Euregio Maas-Rijn', Studies over de sociaal-economische geschiedenis van Limburg/Jaarboek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg XLVI (2001) 159-174; in het Engels verschenen als: 'The border paradox. Uneven development, cross-border mobility, and the comparative history of the Euregio Meuse-Rhine', grenzenLos3 (2004) 34-44, en in: Fédéralisme Régionalisme (2002-2003): Mobilité et identités dans l'Eurégio Meuse-Rhin, 49-60.

    Dr. Willibrord Rutten
    Dr. Willibrord Rutten (1955) is hoofd onderzoek van het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg. Hij studeerde sociaal-economische geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en is gepromoveerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. In het kader van het SHCL-onderzoeksprogramma Historische Grensstudies doet hij onderzoek naar werken over de grens en trouwen over de grens. Cross-overs met Wallonië fascineren hem het meest. Relevante publicaties: ‘Buitenbeentjes. Nederlandse kompels in de Luikse kolenmijnen na de Tweede Wereldoorlog' in: Studies over de sociaal-economische geschiedenis, LVI (2011) p. 3-53; ‘Werken over de taalgrens: het verhaal van een Maastrichtse grensarbeider’, in: R. Hackeng ed., Groot verhalenboek van Maastricht, Walburg Pers: Zutphen, 2011, p. 192-199; ‘Bevolkingsdaling in Wallonië. De demografische voorsprong van de Walen’ in: Studies over de sociaal-economische geschiedenis, LIV (2009) p. 37-57.‘Twee nationaliteiten op één kussen. Huwelijk en partnerkeuze in de Zuid-Limburgse grensstreek (negentiende en twintigste eeuw)’, in: Genegenheid en gelegenheid. Twee eeuwen partnerkeuze en huwelijk, Jan Kok & Marco H.D. van Leeuwen eds., Amsterdam: Aksant, 2005, p. 159-180 en ‘Cross-border mobility in the Limburg-Liège area (19th and early 20th centuries)’, in: Fédéralisme Régionalisme, Marco Martiniello ed. (2002-2003) p. 33-48.

    Leen Roels
    Leen Roels is coördinator van de Erfgoedcel ‘’Mijn-Erfgoed’’ in Belgisch Limburg. Deze cel werd in 2007 opgericht bij het afsluiten van een erfgoedconvenant met de Vlaamse Gemeenschap en de Projectvereniging Mijnstreek. De cel is opgericht om een duurzaam erfgoedbeleid uit te werken, in
    samenwerking met de lokale besturen en andere actoren. Leen Roels (1981) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Gent. Binnenkort zal zij promoveren bij de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Zij doet in het kader van het programma: Mining Labour Markets in the Euregio Meuse-Rhine in the 20th Century onderzoek naar de arbeidsmarkt voor mijnwerkers in het Luikse bekken. Zij publiceerde o.m. ’Buitenlandse arbeiders in de Luikse steenkolenmijnen, 1900-1974’ in het Tijdschrift voor Sociale en Economische Geschiedenis nr. 3 (2008 ).

    Bron: http://www.demijnen.nl/
    Last edited by Breur; 7 oktober 2012, 18:21.
Bezig...
X