Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Sociale onrust in Maastricht vanaf 2011

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Sociale onrust in Maastricht vanaf 2011

    Ik geef toe dat ik enige tijd heb getwijfeld om deze thread te beginnen, maar de geschiedenis van morgen wordt vandaag gemaakt.
    Ik hoop dus dat het gerechtvaardigd is dat deze thread nu al onder het subforum 'Sociale geschiedenis' staat.

    In ieder geval was afgelopen zaterdag in Nederland voor het eerst een demonstratie in aansluiting op de "Occupy! Wallstreet" beweging die in augustus 2011 begon in New York.

    Maastricht was een van de steden waar deze beweging zich liet zien, zoals ook blijkt uit onderstaand voor krantenartikel uit Dagblad De Limburger


    L1 meldde gistermiddag het navolgende

    "In Heerlen en Maastricht zijn zaterdag Occupy-demonstraties gehouden. In Heerlen was er weinig interesse voor de actie. In Maastricht iets meer. De Occupy-demonstratie is een inmiddels wereldwijd protest tegen de hebzucht van de financiële sector. Die heeft de wereld in een economische crisis gestort, zo vinden de actievoerders.
    De demonstranten in Heerlen verzamelden zich bij het stadhuis. Ze hingen hun spandoeken onder meer over het standbeeld van de Mijnwerker dat daar staat.
    In Maastricht werd zaterdag de actie op de Markt gehouden. Over de hele wereld waren zaterdag soortgelijke demonstraties, in meer dan duizend steden. Het begin lag half september in New York, met de actie Occupy Wall Street. De protesten verspreidden zich snel over Noord-Amerika en daarna over de rest van de wereld
    ."

    Voor een sfeerimpressie, afkomstig van L1, klik hier.
    Je moet dan wel eerst door 10 seconde promotiefilm over Zuid-Limburg.
    (Ik heb overigens geen idee hoe lang deze filmreportage van L1 te zien zal zijn.)

    Mogelijk dat deze beweging de komende maanden een stille dood sterft, maar ik denk het persoonlijk niet.
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  • #2
    Ik denk dat veel mensen nu een kapstok hebben gevonden om hun onvrede te uiten, terecht of onterecht. Welke naam je er ook aangeeft, of je de "beweging" nu als occupy, nieuwe democratie, revolutie, een nieuwe lente of een andere variant benoemt, maakt eigenlijk niet uit.
    Ik herken uitspraken uit het communisme, socialisme en andere politieke of ideële stromingen.
    Politieke, godsdienstige en economische leiders blijken niet in staat te zijn tot tevredenheid van een ieder een staat of gemeenschap te leiden. Gevolg: vaak eerst alleen verbaal protest, later vaak uitmondend in fysiek geweld. De gevestigde waarden zullen altijd zich verzetten tegen nieuwe bemoeilingen of ermee aan de loop gaan.
    Hoe het afloopt: geen idee. Maar voorbij is de onrust volgens mij nog lang niet.

    Opmerking


    • #3
      Maar wat zullen wij hiervan in Maastricht merken?
      Maastricht staat niet echt bekend wanwege het actieve rebelse karakter.
      Maastricht is echter veranderd, uit de vesting gekropen.
      De provotijd verliep relatief mild in Maastricht en liet geen diepe sporen na in Maastricht. 2,4 procent van de Nederlanders is lid van een politieke partij. Ik ken het cijfer niet wat Maastricht betreft; ik schat dat Maastricht weer onder een gemiddelde scoort. Ik laat mij eventueel aangenaam verrassen.
      Maar dan: in Maastricht is armoede, vaker nog verborgen armoede constateerbaar, de kansen op echte arbeid zijn voor intreders en uitgestotenen slecht. Maastricht heeft-had een hoog ambitieniveau wat betreft herinrichting wijken, woning-/kantoor/hotelbouw. Dit alles is naar beneden bijgestemd.
      CH 2018: veel mensen vinden momenteel de voorbereidende activiteiten een vorm van geldverspilling. Een kerstmarkt organiseren in Maastricht is al een geweldige klus. Een betere betaalbare woning huren of betaalbaar kopen is voor velen een wensdroom. Genoemde en nog andere zaken die in de samenleving voelbaar zijn, moeten wetmatig tot onrust leiden, als niet iemand deze onrust kan formuleren en de daar gepaste reactie op gaat verstrekken. Ik zie het de huidige (lokale of breed europeaans) politiek of ander leiderschap niet doen.

      Opmerking


      • #4
        Oorspronkelijk geplaatst door klaas
        FW: Weg met de asociale bezuiniging ir! We komen
        in protest! Y;.
        dit wordt verspreid op hyves

        en ik kreeg hem op mijn i mail.

        Het rommelt dus echt..
        Wat een leuzelarei (die hyves inhoud).

        Opmerking


        • #5
          Oorspronkelijk geplaatst door klaas
          Dat mag dan wel zijn maar
          Het is toch een signaal.
          Dat schuif je toch niet zomaar opzij
          Het is een signaal, maar of de juiste antennes dit signaal opvangen is de vraag. De betreffende inhoud laat mij meer denken aan volkophitsers.

          Opmerking


          • #6
            Oorspronkelijk geplaatst door klaas
            Dit kabinet laat op schaamteloze wijze overduidelijk dátgene zien, wat velen al lang vermoeden: ER IS DEMOCRATIE. Democratie is een leugen!! (...) En daarom is het de hoogste tijd voor een revolutie. Dit woord klinkt in de oren van veel mensen als iets wat uitsluitend mogelijk zou zijn in landen als Egypte en Libië. De tijden dat stemmen nog iets uithaalde, zijn voorbij. (...) De tijden dat een kabinet zich nog iets aantrok van het: volk en hun vertegenwoordigers, zijn voorbij! Extreme omstandigheden, vragen om extreme maatregelen. (...) Wij, het volk, hebben de keuze: Ons land kapót laten maken, of als één man opstaan en dit niet tolereren!! EENDRACHT MAAKT MACHT!! We zijn er klaar mee!
            Gevaarlijke volksmennerij. Opdonderen met die onzin. (Klaas, dank voor het plaatsen. Dit moet te vuur en te zwaard bestreden worden).

            Ik las deze week het briljante boek van Sebastian Haffner: 'Het verhaal van een Duitser 1914-1933'. Het boek schreef Haffner in 1939. Wie wil lezen waar bovenstaande lulkoek toe kan leiden raad ik dit boek van harte aan. Wat zeg ik: het zou verplichte literatuur moeten zijn!

            Opmerking


            • #7
              Het probleem is dat er hele volsksstammen zijn (hoewel: ze zijn niet zo omvangrijk als sommigen de massa willen doen geloven), die serieus denken dat 1 (niet met name te noemen persoon) de problemen wel even kan oplossen.

              Over wie ik het heb, kan ieder weldenkend mens wel raden.

              Deze person heeft misschien op sommige punten wel gelijk, maar het zijn de punten die andere partijen OOK hoog in hun vaandel hebben staan.

              Op enige inhoudelijkheid, bruikbare en acceptabele oplossingen voor de problemen, heb ik het heerschap nog niet kunnen betrappen.

              Wanneer je namelijk denkt de wijsheid in pacht te hebben, dan heb je ook de grootheid om rechtstreekse regeringsverantwoordelijkheid te nemen
              I am not a complete idiot. Some parts are missing

              Opmerking


              • #8
                Een centraal punt van Occupy is toch wel het aankaarten van bonussen en excessen ("graaicultuur") in het bankwezen.

                Ik zie geen direct verband met Maastricht, maar Maastricht is geen eiland. De stad is verbonden met een wereld waarin dit soort zaken wel aan de orde zijn. Dus het raakt Maastricht wel, en dan is de Markt of het Vrijthof toch wat meer in de buurt dan het Beursplein of de Dam!?

                Persoonlijk heb ik meer vraagtekens bij het voortbestaan van het huidige economische systeem, omdat de monetaire instellingen van onder andere de Europese Unie en de VS steeds "gekker" moeten doen om grote economische neergang maar te voorkomen. En die Westers-wereldwijde economische crisis zou natuurlijk ook Maastricht fel raken.

                Overigens zijn/waren het in Maastricht vooral internationale studenten die actief waren onder de noemer Occupy, gemiddelde leeftijd 25 tot 30. In Heerlen zijn ze ook bezig, en daar gaat het om "autochtone Limburgers", doorsnee leeftijd 50, voor zover die (daar) bestaan.

                In Luik is er nog geen sprake van Occupy-activiteiten. Dat valt me op omdat die stad vanzelfsprekend sociaal-economische problemen kent en veel groter is dan Maastricht. Maar dat zal komen omdat in Belgie in zijn algemeenheid minder Occupy-activiteit te bespeuren is. Toch geldt ook daar: voor wie in Luik woont is Place Saint Lambert toch net even wat dichterbij als een protestplaats in de Europese hoofdstad Brussel.
                Last edited by Roserije; 20 oktober 2011, 22:17.

                Opmerking


                • #9
                  Ik volg de debatten op de verschillende facebook pagina's en ga vanmiddag deelnemen op het Vrijthof. Wat me opvalt is dat de Maastrichtse pagina op facebook niet alleen een stuk groter is (2-3x zoveel deelnemers) maar ook veel internationaler gericht. De Limburgse pagina is zo goed als alleen maar op het Nederlandse Occupy gebeuren gericht. Ook taalverschillen. De Limburgse pagina puur in het Nederlands, de Maastrichtse al maandenlang een mengelmoes van Nederlands, Frans en vooral Engels. Maandenlang? Ja, het is een rechtstreekse voortzetting van protesten in Maastricht ter solidariteit met de Spaanse protesten, van het voorjaar. Ik zou zeggen dat de Maastrichtse groep veel meer beinvloed is door Brussel en de andere Limburgse groepen door Amsterdam.

                  Opmerking


                  • #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door Ivo M Bekijk bericht
                    Ik volg de debatten op de verschillende facebook pagina's en ga vanmiddag deelnemen op het Vrijthof. Wat me opvalt is dat de Maastrichtse pagina op facebook niet alleen een stuk groter is (2-3x zoveel deelnemers) maar ook veel internationaler gericht. De Limburgse pagina is zo goed als alleen maar op het Nederlandse Occupy gebeuren gericht. Ook taalverschillen. De Limburgse pagina puur in het Nederlands, de Maastrichtse al maandenlang een mengelmoes van Nederlands, Frans en vooral Engels. Maandenlang? Ja, het is een rechtstreekse voortzetting van protesten in Maastricht ter solidariteit met de Spaanse protesten, van het voorjaar. Ik zou zeggen dat de Maastrichtse groep veel meer beinvloed is door Brussel en de andere Limburgse groepen door Amsterdam.
                    Ik ben niet zo van het "Facebooken".
                    Dus nu je het over de Maastrichtse facebook pagina hebt, is het wellicht handig dat je even een link geeft.
                    Of kan ik het alleen maar volgen als ik zelf facebook heb?
                    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

                    Opmerking


                    • #11
                      Oorspronkelijk geplaatst door Pier Bekijk bericht
                      Ik ben niet zo van het "Facebooken".
                      Dus nu je het over de Maastrichtse facebook pagina hebt, is het wellicht handig dat je even een link geeft.
                      Of kan ik het alleen maar volgen als ik zelf facebook heb?
                      Ik denk dat je het alleen maar kunt volgen als je zelf facebook hebt. Wellicht zelfs alleen als je voor die pagina uitgenodigd bent (pm aan mij is genoeg).

                      Maastrichtse pagina:
                      https://www.facebook.com/groups/222814774413074/

                      Limburgse pagina:

                      https://www.facebook.com/groups/266752716696660/

                      Opmerking


                      • #12
                        Je moet in ieder geval een geregistreerd gebruiker zijn....

                        Opmerking


                        • #14
                          Ik heb alle door Ivo M. aangegeven filmpjes bekeken.
                          Ik kan er niets uit distilleren. Geldsysteem afschaffen, een beschaafde wereld, love and peace enz. Het blijft voor mij een warrig geheel.
                          Een revolutie preken? Een revolutie heeft nog nooit voortgebracht wat van te voren was bedacht. Achteraf blijkt alles zeer bloedig te zijn verlopen en vervallen de nieuwe leiders in datgene waarvoor zei de revolutie zijn begonnen. Of nog erger.
                          Algemene onvrede: een bekend maatschappelijk gegeven in de historie. Beter is te kijken hoe toen problemen zijn opgelost en dat dan te transponeren naar moderne opvattingen. En trouwens velen hebben een stem uitgebracht op politieke partijen, Europa etc. Dus zelf de richting aangegeven. Heeft iedereen liggen te maffen?
                          Bovendien zijn mensen individualisten en moeilijk te socialiseren. Criticasters genoeg, opbouwers: met een loep te zoeken.

                          Opmerking


                          • #15
                            Een beweging in opbouw ziet er van buitenaf altijd wat chaotisch uit. Dat is ook niet erg, er moet zich nog het een en ander uitkristalliseren. Gisteren zijn de eerste stappen naar wat structuur gezet. Handen en voeten zal die structuur de komende weken krijgen.

                            [ame]http://www.youtube.com/watch?v=e8-yp-QqpSU[/ame]

                            De bijeenkomst was deze keer vooral in de volkskeuken, onderdeel van het Landbouwbelang.

                            Opmerking

                            Bezig...
                            X