Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Urinoirs in Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Urinoirs en pissoirs: stiefkinderen van gemeentelijk beleid

    In 1945 waren er nog 15 openbare urinoirs in Maastricht, in 1971 nog slechts zeven (7). Toenmalig directeur Bouwzaken J.J. van de Venne had er zeven laten slopen en met de rest was ook niet erg gelukkig. Lees hier een artikel dat ook nog aardig is verlucht met tekeningetjes van de toen nog resterende openbare toiletten.

    In 1966 waren het er volgens een ingezonden brief [Leo Herberghs] in het Limburgs Dagblad slechts zes. In 1969 kwam er weer eentje bij (dus 7), hetgeen voorlopig zo bleef. Men gaf toe dat het er veel te weinig waren, maar zag anderzijds geen noodzaak tot prioriteit.

    Voor meer informatie inzake openbare toiletten zie hier.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 29 september 2013, 13:39.

    Leave a comment:


  • parel
    replied
    Dat is precies wat ik bedoel

    Leave a comment:


  • Toller
    replied
    Misschien dat onderstaande link licht op de zaak werpt

    https://maps.google.nl/maps?q=Brande...bp=12,180,,0,0

    Leave a comment:


  • Haas
    replied
    dus urineren naar alle windstreken?


    Die kruising, dat kan heel goed, ik ken de kruising an sich echter alleen zoals die er nu bij ligt, zij het met verkeerstechnische aanpassingen. De vraag is echter: waar kijken we nu tegenaan? Dat op de foto mogellijk de Highlander te zien is, dat is uit te sluiten, de foto is volgens mij genomen vanuit de plek waar nu Bakkerij Cornelissen gevestigd is, maar volgens mij meer naar het kruispunt toe. Dan kan het toch zijn, dat rechts de Elisabeth Strouvenlaan te zien is (hoewel die er in mijn beleving dus te ''recht'' bij ligt).


    Overigens lijkt het dat de foto ''gespiegeld'' weergegeven wordt. Kijk maar eens naar de plek van het verkeersbord, dat hoort daar niet......

    Leave a comment:


  • Toller
    replied
    Volgens een bron is het de kruising Hertogsingel met de Calvariestraat en het Brandenburgerplein. Is het mogelijk dat het urinoir in de middenberm van de Hertogsingel stond?

    Leave a comment:


  • Haas
    replied
    Het zou weleens kunnen kloppen wat Parel zegt, maar de belijning van de woningen op de foto komt volgens mij niet helemaal overeen met de plek die Parel beschrijft. Natuurlijk is er in de loop der jaren wel het nodige aan die buurt veranderd, maar vergelijk het eens met hoe die hoek er nu uit ziet. Vergeleken met wat er op de foto te zien is, lijkt me de gevel zoals die nu is een stuk breder dan op de foto.

    Toch denk ik dat we het ''ergens'' in die hoek moeten zoeken.


    Wat Clio zegt: dat viel me ook op, het loopt daar te ''recht'', en het pleintje op de foto ligt ''verkeerd''.......

    Leave a comment:


  • Clio
    replied
    urinoir op hoek Calvariestraat/Hertogsingel tegenover Brandenburgerplein

    Ik denk dat de dames gelijk hebben. Op bijgaande link is te zien dat op de eerste verdieping enkele vensters nog dezelfde indeling in drie ramen hebben, en op de begane grond zie je boven het rechtse venster nog een soortgelijk venster met bovenraam. Op de tweede etage is de indeling in drieën teruggebracht naar twee; het dakvenster is verdwenen.

    Maar die huizenrij op de achtergrond blijft me intrigeren. Als dit het pand van Home Service is op de hoek Hertogsingel/ Brandenburgerplein/ Elisabeth Strouvenlaan [het pand tegenover het café The Highlander], waar staan dan die huizen op de achtergrond? Dat kan gezien de zichthoek toch niet de Strouvenlaan zijn?
    Last edited by Clio; 6 juli 2013, 06:55. Reden: aanvulling Calvariestraat

    Leave a comment:


  • parel
    replied
    Dit lijkt verdomd veel op de hoek Hertogsingel komende vanaf het Cannerplein aan de linkerkant.
    Aan de stoplichten, in het huis is nu een verkoopzaak van gordijnen en zonwering.
    In deze tijd van de foto opnamen waren er nog geen verkeerslichten en is de Hertogsingel nog in de oude situatie, vroeger kon je heerlijk tussen de bomen doorlopen

    Leave a comment:


  • elletje
    replied
    Is dat niet de hoek van de Hertogsingel en Calvariestraat?

    Leave a comment:


  • Toller
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door SJEF † Bekijk bericht

    In het eerste artikel van Jef staat bovenstaande foto, maar geen verwijzing waar deze urinoir stond. Misschien iemand, die uitsluitsel kan geven?

    Leave a comment:


  • Breur
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door MICHIEL MUYRES Bekijk bericht
    @ BREUR De VOC glorie waar ik het over had moet natuurlijk een beetje sarcastisch opgevat worden Ik had gehoopt dat dat duidelijk was.

    Met vriendelijke groet,

    Michiel Muyres
    Ik kan het hebben ! Geen probleem.
    Last edited by ; 18 november 2010, 18:21. Reden: citaat hersteld

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers Bekijk bericht
    Ik ben blij dat het daar de weinig inspirerende en kale 'entree' van het Aldenhofpark (vanuit de Tongersestraat) een béétje spannender maakt.
    Dat is zo. En veel mensen - en vooral toeristen - vinden het prachtig. Moet kunnen, moet kunnen!

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    replied
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    ik zat aan de verkeerde kant van de Prins Bisschopsingel te zoeken (waar die kitsch d'Artagnan van die Rus staat - sorry Ingrid, smaken mógen verschillen ).
    Natuurlijk, Loco!

    Mijn opmerking - dat ik niet rouwig ben dat dat beeld van T. daar staat - sloeg overigens niet zozeer op dat buitenmodels stukje heroïsche romantiek. Ik ben blij dat het daar de weinig inspirerende en kale 'entree' van het Aldenhofpark (vanuit de Tongersestraat) een béétje spannender maakt.

    Leave a comment:


  • El Loco
    replied
    Ik ben gisteren het beeld van Michiel Muyres ter plekke gaan bekijken en heb er wat extra foto's van gemaakt:


    Het eerste wat opgemerkt moet worden, is dat het beeld een stuk groter is dan gedacht. Dat betekent dat een aantal bezwaren die hier geuit zijn (onhygiënisch, want geen gat erin; had net zo goed een origineel Sphinx-exemplaar kunnen zijn) voorbarig waren: dit object lijkt op een pissoir, maar is toch duidelijk anders - door afmetingen, positionering (het beeld zit dermate hoog; je kunt niet eens op d'Artagnan spugen, mocht je dat willen) en materiaalkeuze (glasvezel met kunsthars?).

    Dan de esthetische kant. Ik was even helemaal vergeten waar het 'oude' d'Artagnan beeldje stond, dus ik zat aan de verkeerde kant van de Prins Bisschopsingel te zoeken (waar die kitsch d'Artagnan van die Rus staat - sorry Ingrid, smaken mógen verschillen ). Ik was dus nog aan het zoeken en het was dan ook enigszins een verrassing toen ik het beeld ineens zag staan, in het Waldeckpark dus, prima zichtbaar vanaf het Tongerseplein. Het was een grijze dag en het witte object stak wel erg mooi af tegen de donkere bosjes.

    Toch ook nog even een paar woorden over het idee erachter. Ik vind het idee te letterlijk en teveel 'van dik hout zaagt men planken'. De naam d'Artagnan in het pissoir vind ik overbodig. Het object hangt aan de voormalige sokkel van d'Artagnan, da's al duidelijk genoeg. De mening van de kunstenaar dat er op d'Artagnan gepist zou moeten worden, vind ik, nou ja, een mening... Ik sluit me aan bij wat anderen op dit forum al hebben betoogd: we zijn allemaal tegen bloedvergieten, dat beleg van 1673 is lang geleden, er speelden een heleboel ingewikkelde zaken mee, en ik kan me er dan ook niet over opwinden dat sommige mensen in Maastricht er trots op zijn deze veldheer voor de poorten van hun stad gesneuveld is.

    Ik was gisteren in het Bonnefanten en zag daar een expositie van 6 jonge kunstenaars, die de post-academische opleiding aan de Jan van Eyck volgen (zie hier voor een verslag). Op een plankje aan de muur stonden twee Duitse bierpullen, leeg, niks bijzonders aan te zien. Ernaast een tekst: two personalized beer pitchers of iets dergelijks. Ik keek en keek, maar er viel toch echt niks persoonlijks aan die bierpullen te zien. Totdat ik achter me een rek zag staan met daarin tientallen ansichtkaarten van het Oktoberfest. Pas toen daagde het bij mij. De kunstenaars, Nicholas Matranga en Wolfgang Fütterer, waren klaarblijkelijk een weekendje afgezakt naar München, hadden daar twee pullen uit een biertent weten mee te smokkelen, en het 'personalizeren' had dus bestaan uit het persoonlijk legen van die literglazen.

    Ik kan niet uitleggen waarom het idee van Matranga & Fütterer me wel aanspreekt en het idee van Michiel niet. Ik ben tenslotte geen kunstcriticus...

    Leave a comment:


  • SJEF †
    replied
    Verplaatste berichten

    De bijdragen die handelden over de historische aspecten van d'Artagnan zijn verplaatst naar een nieuw geopend onderwerp.
    Je kunt die lezen via:
    MestreechOnline - Forum Stad Maastricht > Mestreech / Maastricht > Geschiedenis Maastricht > d'Artagnan.
    Of door hier te klikken.

    Leave a comment:

Bezig...
X