Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Urinoirs in Maastricht

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #16
  Ik hoop dat er geen mensen van de Sphinx op dit forum zitten ... Overigens heb ik me dat ding nog eens goed bekeken (iemand stuurde wat foto's door) en ik kom net als olijfje tot de conclusie dat ook de constructie niet deugt: er is geen afvoer? Dat wordt wat met al die regen!

  Eigenlijk doet me deze halve eierdop meer denken aan een hangende leunstoel uit de jaren 1960/1970. En dan is een 'eigendomsnaam' - net als bij een regisseursstoel - natuurlijk wel handig.
  Last edited by Clio; 1 november 2010, 17:15.

  Opmerking


  • #17
   Ik ben de ontwerper/bedenker van het d'Artagnan urinoir, ik respecteer de reacties die jullie op het beeld hebben. En dat vind ik verder ook niet van belang.

   Alleen heb ik een vraag aan Breur. U zegt:
   Wat dat bezeiken betreft door d'Artagnan en Louis XIV: dat is grote onzin en totaal onjuist.

   Dat kan u mening zijn, maar tijdens het beleg van Maastricht in 1673 zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Dat is niet onjuist maar een historisch bewezen feit. Mijn vraag is dan ook of u het goed vind dat een man die zoveel moorden op zijn geweten heeft, nu vereerd word met een beeld? Is het echt van belang dat dit soort mensen vereerd worden?

   Wat er op dit forum verder gezegd word over de esthetische kwaliteiten van het urinoir kan ik 100% respecteren, kritiek is altijd welkom.

   Met vriendelijke groet,

   Michiel Muyres

   Opmerking


   • #18
    Ook mij intrigeert de vraag naar de gebruikte bronnen. Ik heb de heer Muyres een p-mailtje gestuurd om inlichtingen. Wat betreft 'moorden': ook in vroeger eeuwen maakte men onderscheid tussen doodslag en moord en alles wat daartussen zit. Soldaten gevallen op het slagveld waren precies dat: gevallen, niet 'vermoord'.

    Opmerking


    • #19
     Oorspronkelijk geplaatst door MICHIEL MUYRES Bekijk bericht
     Wat er op dit forum verder gezegd word over de esthetische kwaliteiten van het urinoir kan ik 100% respecteren, kritiek is altijd welkom.
     Michiel, héél leuk dat je op dit forum reageert - en moedig bovendien, gezien ons (mijn) niet geheel prettige 'oordeel'. Ik wil je toch vooral feliciteren met je werk - ook al is het niet mijn ding. Je brengt in elk geval de tongen in beweging

     Hou ons op de hoogte van je volgende project. Misschien wordt dat (voor mij en voor anderen hier) een schot in de roos

     Opmerking


     • #20
      Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
      Michiel, héél leuk dat je op dit forum reageert - en moedig bovendien.
      Chapeau.

      Opmerking


      • #21
       Ik wil alle mensen die actief zijn op dit forum ten eerste alvast bedanken, voor de sportieve reacties. Ik beloof dat ik op de vragen die gesteld zijn dieper in zal gaan. Ik heb alleen niet altijd de tijd om actief te zijn op dit forum. Ondanks dat vind ik het zeer belangrijk dat nu dat ontwerp van mij geplaatst is, er ook over gepraat kan worden. Ik neem daarom ook elke reactie's serieus, en ik beloof ook dat ik op elke vraag die hier gesteld is antwoord ga gegeven. Ik heb er alleen even de tijd voor nodig.

       Met vriendelijke groet,

       Michiel Muyres

       Opmerking


       • #22
        Aller eerst wil ik jullie bedanken om jullie positieve reacties op mijn bericht. Ik heb dat beeld geplaatst in Maastricht en ik beloof jullie dat ik ook verder in ga op aan mij gestelde vragen. Ik vind het absoluut van belang dat er over gepraat kan worden. Ik heb er helaas alleen nog niet de tijd voor gevonden om een antwoord te hebben op elke vraag die me gesteld is na mijn laatste bericht. Ik zal de tijd nemen om elke reactie serieus te behandelen.

        Met vriendelijke groet,

        Michiel Muyres

        Opmerking


        • #23
         Beste Olijfje,

         Ik neem aan dat u beseft dat die reactie niet door mij was geplaatst, echter ben ik er wel bij geweest dat moet ik toegeven. Ik was de betreffende avond met een aantal vrienden in de kroeg geweest en na afloop had ik nog iemand uitgenodigd bij mij thuis, ik had de reacties op mijn werk laten zien. Van het 1 kwam het ander. Ik heb Maastrichtaktueel vriendelijk verzocht de reacties te verwijderen, het waren er 2. Mestreechonline heeft ook een dergelijke genante mail ontvangen. Mijn bedoeling is dit niet geweest.

         Ik vind de kritiek juist interessant, en ga daar over graag in discussie. Eerder had ik hier een vraag gesteld gericht aan Breur, daarop zijn een aantal reacties gekomen.

         Dat Europa inderdaad volstaat met beelden van mensen die het misschien niet verdienen is correct en dat besefte ik mij ook al voordat ik het urinoir had ontworpen. Ik ben ook niet van mening dat al die beelden verwijderd moeten worden, ik denk wel dat er best wel eens nagedacht mag worden over het gegeven dat het misschien beter is om andere mensen die echt iets goeds hebben nagelaten aan de wereld te eren. Ik kreeg nu de kans om op deze plek daar iets mee te doen. Op die andere plekken in Europa waar beelden staan van andere "helden" uit de geschiedenis krijg ik de kans natuurlijk niet. Vandaar dat ik de kans op deze plek aangegrepen heb. Over mijn andere projecten kan ik alleen melden dat ik normaal gesproken eigenlijk alleen bezig ben met het maken/ontwerpen in 2d en dat dit 3d beeld een uitzondering was.

         Met vriendelijke groet,

         Michiel Muyres

         Opmerking


         • #24
          Beste Michiel,

          Ik hoop dat je ook nog komt met de bronnen waarop je je oordeel over d'Artagnan hebt gebaseerd? Niet erg als het even duurt, maar ik ben er toch wel erg benieuwd naar.

          Groeten,
          Ingrid M.H. Evers

          Opmerking


          • #25
           Oorspronkelijk geplaatst door MICHIEL MUYRES Bekijk bericht
           Ik neem aan dat u beseft dat die reactie niet door mij was geplaatst, echter ben ik er wel bij geweest dat moet ik toegeven. Ik was de betreffende avond met een aantal vrienden in de kroeg geweest en na afloop had ik nog iemand uitgenodigd bij mij thuis, ik had de reacties op mijn werk laten zien. Van het 1 kwam het ander.
           Michiel, dat dacht ik al. Jouw syntax steekt toch net iets beter in elkaar dan die van je vriend(in). Ik ga deze week nog je werk bekijken en zal daarna een beter gefundeerde mening geven.

           Opmerking


           • #26
            Moeten we dit doen ? Michiel heeft dit benaderd vanuit zijn idee van dat moment en uitgebeeld zoals hij dat gedaan heeft.
            Waarom willen wij hem van dat idee afbrengen ? Kunst en feitelijkheid zijn twee andere dingen. Laat het met rust. Kijk erna, voel erbij wat je wilt maar laat het zijn zoals hij dit vond op het moment dat hij dit maakte.

            Opmerking


            • #27
             @ rikth, ik vind het geen enkel probleem, ik ben van mening dat een kunstenaar vaker in discussie zou moeten gaan met de mensen die kritisch reageren op zijn werk. Let wel op! Ik zie mijzelf beslist niet als kunstenaar, ik ben slechts een student. De discussie die rondom een werk bestaat, en de mensen die daar door de kunstenaar bij betrokken worden, maken een werk juist interessant! En door dergelijke discussies word de kunst misschien ook nog eens van zijn vuile elitaire voetstuk getrokken, waardoor het ooit misschien nog eens iets word dat voor iedereen bedoeld is. Het geen ik op dit moment zeker niet het geval vind, en waarvan ik wel vind dat het zou moeten gebeuren.

             @ Ingrid M.H. Evers, de literaire bronnen die ik geraadpleegd heb, hebben niet meteen te maken met het beleg van Maastricht. Ik heb een boek gelezen over Lodewijk de 14de, zeg maar de baas van d'Artagnan. Dit was een man die alleen maar aan zijn eigen hebzucht dacht,zijn lekker luxe leven vooral voort wou zetten, en zijn paleisje Versailles uit wou breiden, daarvoor heeft hij vaker op gruwelijke wijze het beetje bezit dat het Franse volk had afgepakt. Ook was hij opzoek naar andere rijke gebieden om zijn rijk uit te breiden. Ik ben van mening dat daar geen enkel ideaal achter zat, om bijvoorbeeld volkeren te helpen van een zogenaamde bezetter af te komen.

             Dat boek hete:

             Lodewijk de 14de- De zonnekoning en zijn hof te Versailles.
             Geschreven door: Andre Maurois

             Verder moet ik bekennen dat ik een aantal bronnen via internet heb gevolgd onder andere Wikipedia.

             Maar omdat ik in dat boek niet echt een heel positief beeld van Lodewijk en consorten heb gekregen, en ook door dingen die ik in algemenere geschiedenis boeken over deze man en zijn leger heb gelezen, en verder de discussies die ik met mensen heb gevoerd. Ben ik tot de conclusie gekomen dat de verering van d'Artagnan niet echt rechtvaardig is.

             Opmerking


             • #28
              Michiel, welkom op dit forum. Een forum bestaat bij gratie van discussie, en die heb je hier al opgewekt. Dat is natuurlijk geweldig!

              Ik durf het bijna niet te zeggen.... Maar ik vind dat ideetje van je best aardig.... Ik hou wel van zo`n stunt in de publieke ruimte. Ook moet ik eerlijk bekennen dat ik de uitvoering wat minder vind. Ik had gewoon een Sphinx-urinoir gepakt (had je, naast een mooiere pot, en passant de Regoutkes ook nog even bezeikt, wat volgens mij wel past binnen je morele strijd - en jaja, ik weet dat dit historisch ook niet 100 % correct is, maar we zijn hier bezig met kunst, niet met wetenschappelijke geschiedschrijving).

              De opmerkingen van Breur, SJEF en Ingrid Evers zijn natuurlijk terecht. Maar ik kan me vanuit hedendaags perspectief ook wel voorstellen dat je zegt: ik moet die D`Artagnan niet, want hij heeft mensen over de kling gejaagd. Of dat dan soldaten of burgers waren, of het er 100 of 1000 waren, maakt allemaal niet uit. Als je een pacifist bent, dan kan ik deze redenering compleet volgen.

              Wat wordt het volgende urinoir? Op het Binnenhof waar je het cultuurbeleid van de nieuwe regering afzeikt? Ik zie al een mooi ontwerp voor me....

              Ideetje voor een slogan: "ik schijt op het cultuurbeleid'
              Last edited by burgemeester; 9 november 2010, 08:48. Reden: toevoeging

              Opmerking


              • #29
               Oorspronkelijk geplaatst door MICHIEL MUYRES Bekijk bericht
               Ik neem daarom ook elke reactie's serieus, en ik beloof ook dat ik op elke vraag die hier gesteld is antwoord ga gegeven. Ik heb er alleen even de tijd voor nodig.
               En die heb je niet als je op de ABK zit?

               Opmerking


               • #30
                Oorspronkelijk geplaatst door MICHIEL MUYRES Bekijk bericht
                ik denk wel dat er best wel eens nagedacht mag worden over het gegeven dat het misschien beter is om andere mensen die echt iets goeds hebben nagelaten aan de wereld te eren.
                Aha, ik wil best wel postuum, of liever nog bij leven model staan !
                De leefs mer eine kier .

                Opmerking

                Bezig...
                X