Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Lutherse Kerk te koop.

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Breur
  started a topic Lutherse Kerk te koop.

  Lutherse Kerk te koop.

  In opdracht van de Evangelisch-Luthers Gemeente Zuid Limburg, bemiddelt REDRES.NL in de verkoop van het beeldbepalende en monumentale kerkgebouw (anno 1684) met tweetal bijbehorende woningen gelegen aan de Hondstraat 12 - 16, 6211 HX te Maastricht inclusief onderliggende kavel van circa 689 m2, door middel van een vrijwillige gesloten inschrijving.

  Het perceelnummer 3790 bestaat uit 3 objecten: de Lutherse kerk en een tweetal woningen.  Hondstraat 12 (woning)
  Entree via het kerkplein en de linkergevel van de woning. Hal met toilet, afgesloten deur naar kerkvergaderzaal, toegang tot de kelder en trap. Aan de voorzijde van de woning, op de begane grond is een (studeer)kamer gesitueerd. Via de trap naar verdieping met aan de voorzijde een kamer, in het midden een doorgang naar de keuken en aan de rechterkant de badkamer met toilet, wasbak en douche, aan de achterzijde van de woning een keuken. Vanuit deze keuken is er zicht op het dak met lichtkoepel van de kerkvergaderzaal. Trap naar de zolder met aan de voorzijde een open ruimte met keukenblokje en wasmachine aansluiting. Aan de achterzijde van de woning een masterbedroom.

  Bouwjaar: ca. 1935-1937
  Woonoppervlak: ca. 97 m2 (excl. kelder)
  Bestemming: Gemengd-1
  Hondstraat 14 (kerk)

  Lutherse KERK. Zaalkerk, blijkens gevelstenen uit ANNO 1684. Vensters met segmentboogomlijstingen van hardsteen, ingangsomlijsting met blokwerk, hoekblokken. Orgel met Hoofdwerk, Positief en vrij Pedaal, in 1861 gemaakt door Pereboom en Leyser. Bij de bouw werd gebruik gemaakt van een voorgaand orgel, in 1695 gebouwd door H. Metzeger en vergroot in 1762 door H. Moseler. (bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
  Entree via het kerkpleintje aan de Hondstraat. De entreehal in het midden van de voorgevel van het kerkgebouw geeft links toegang tot de garderobe, toiletten, invalidentoilet, rechtdoor toegang tot de kerkzaal, en rechts toegang tot de keuken. Vanuit de keuken is er een trap naar boven en toegang tot de vergaderzaal. De trap naar boven leidt naar het 1e oksaal/orgelgalerij en het orgel. Nog een trap naar boven leidt tot 2e oksaal en vandaaruit leidt een trap naar het dak van het kerkgebouw waar de schitterende kapconstructie zichtbaar is.
  De kerkzaal is heeft een voorgedeelte en een achtergedeelte, gescheiden door een houten wand tot ca. 2.30 m hoogte.

  Bouwjaar: 1684
  Woonoppervlak: BG ca. 241 m2 + ca. 30 m2 vergaderzaal
  Hoogte: ca. 12,18 m (hoogste punt)
  Lengte: ca. 19,79 m
  Breedte: ca. 12,30 m
  Diepte oksaal: ca. 3,75 m
  Status: rijksmonument
  Bestemming: Gemengd-1

  Hondstraat 16 (woning)
  Entree van de woning aan de voorzijde, hal met trap naar verdieping en kelder, toilet, aan de rechterkant van de hal over de gehele lengte van de woning de woonkamer. Aan eind van de hal is de keuken met toegang tot de achtertuin. Deze tuin loopt langs de linkergevel van het kerkgebouw, circa 15 meter lang.
  Trap naar verdieping met badkamer, twee slaapkamers en een kleine kamer. Via de eerste verdieping is toegang tot het balkon. Trap naar zolder: een grote en hoge ruimte.
  In het voorjaar 2013 is een nieuwe hoogrendement CV-ketel met warmtapwatervoorziening geplaatst.
  Bouwjaar: ca. 1935-1937
  Woonoppervlak: ca. 146 m2 (excl. kelder)
  Bestemming: Gemengd-1

  Voorwaarden inschrijving
  Belangstellenden dienen naast een bod, ook een principeplan / visie in te dienen omtrent het beoogde gebruik met een toelichting op de wijze van financiering. De indieners van de meest interessante plannen krijgen – indien gewenst - op verzoek van de verkoper de gelegenheid om het plan te presenteren en nader door te spreken. Het voorgenomen gebruik, de wijze van financiering en overige van belang zijnde bepalingen en voorwaarden zullen daarin onderwerp van gesprek zijn.
  Er kunnen biedingen worden gedaan op het gehele complex, op alleen de kerk, op een of beide woningen, of een combinatie van kerk en de woning Hondstraat 12. De woning(en) zullen echter niet worden verkocht aan een bieder indien niet tegelijkertijd ook de kerk (eventueel aan een andere bieder) kan worden verkocht. Andersom kan de verkoper wel besluiten om alleen de kerk te verkopen, zonder dat de woningen worden gegund.
  Indien sprake is van een bod onder voorbehoud dient dit voorbehoud concreet en objectief toetsbaar te worden beschreven, bijvoorbeeld onder voorbehoud van financiering, voorbehoud omgevingsvergunning of toestemming van de Raad van Toezicht. De gemaakte voorbehouden worden meegenomen in de beoordeling en afweging van de inschrijving. Tevens vernemen wij graag hoe de financiering wordt geregeld. Wij vragen een gedegen onderbouwing die getoetst zal worden. De kerkenraad zal uiteindelijk een besluit nemen aan welke partij(en) het object of de objecten wordt gegund en behoudt zich het recht voor om niet te gunnen.

  Planning
  1. Inschrijving loopt van 4 november 2013 tot en met 31 januari 2014
  2. Eerste kijkdag vrijdag 22 november 11h00 - 14h00
  3. Tweede kijkdag vrijdag 6 december van 11h00 - 14h00
  4. Einde inschrijving 31 januari 2014 16h00
  5. Gunningsprocedure door verkoper 31 januari tot en met 28 februari 2014
  6. Uiterlijk 28 februari 2014 bekendmaking
  7. Uiterlijk 14 maart 2014 waarborgsom 10% van de koopsom stellen
  8.Oplevering medio april 2014 of zoveel eerder of later als partijen overeenkomen.

  Kijkdagen
  Kijkdagen zijn gepland op vrijdag 22 november van 11h00 - 14h00 en vrijdag 6 december van 11h00 - 14h00. Hiervoor dient u zich van tevoren aan te melden via e-mail: info@redres.nl.
  Het is niet mogelijk om op voorhand individuele kijkafspraken te maken.
  Meer informatie en plattegronden? Vraag het digitale inschrijfdocument aan! | www.redres.nl


  Bron: http://www.redres.nl/erfgoedmakelaar.../#.UooGM093uUm
  Last edited by Breur; 18 november 2013, 12:32. Reden: redactie.

 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Toller Bekijk bericht
  De ingang van de kerk was een doorgang aan de Hondstraat, het huis van de predikant en de koster. Bij binnenkomst kwam men eerst op een kleine binnenplaats voordat men de kerk betrad. Op het binnenplaatsje stond de woning van de dominee.
  Toller heeft gelijk als hij de tekst op het ANWB-bordje ter discussie stelt. De Lutherse Kerk lag achter de huizen, maar dat maakte hem nog geen schuilkerk! Het kwam in Maastricht vaker voor dat kleinere kerken of kapellen niet rechtstreeks aan de straat lagen. Dat lag mede aan de diepte van de percelen. Een goed voorbeeld is de Sint Catharinakapel, waarvan de ingang achter de bebouwing van de Boschstraat heeft gelegen, in de Catharinagang. De Sint Vincentiuskapel is nog altijd slechts via een gang vanaf de Kesselskade bereikbaar.

  Leave a comment:


 • Toller
  replied
  De eerste steenlegging van de huidige Luthersekerk aan de Hondstraat vond plaats op 5 april 1684 door Hendrik Wolrad van Waldeck. De inzegening van de nieuwe kerk was op 29 oktober 1685. De eerste preek over Psalm 51.20 (bouw de muren van Jeruzalem) werd verzorgd door de Stolbergse predikant Thamerus. De kerk werd gebouwd op de plaats van een stal en plaats achter het woonhuis en in eigendom van ritmeester Birkeveld. De stal en plaats werden voor 1500 gulden Hollands verkocht aan de Lutherse gemeente "bey brennender Kertze". (Bax, Mei 1932, pp. 364,365 en 366)


  Kadasterkaart, detail, 1832

  Waarom werd de kerk daar gebouwd? Het was de enige plaats die de Lutherse gemeente kon kopen. De Nederlands Gereformeerden hielden alle opties tegen waar de Lutheranen hun kerk wilden bouwen. Uiteindelijk stelde de Lutheraan Birkeveld ruimte ter beschikking voor de bouw van de kerk.
  De ingang van de kerk was een doorgang aan de Hondstraat, het huis van de predikant en de koster. Bij binnenkomst kwam men eerst op een kleine binnenplaats voordat men de kerk betrad. Op het binnenplaatsje stond de woning van de dominee. Na het wegbreken van de beide woningen in 1938 kwam de kerk vrij te liggen. De gemeente Maastricht maakte hiervan gebruik om de Hondstraat te verbreden. Zij ruilden grond met de Lutherse gemeente en gaven geld om twee woningen te bouwen wederzijds naast de kerk. Van het geld werd ook de voorgevel van de kerk gerestaureerd. De monumentale poort die eerst toegang gaf tot de kleine binnenplaats werd herplaats op de Boschstraat 81-83. (Maastricht Silhouet, deel 72 De Luthersekerk, P.J.H. Ubachs en J. Fokkens, februari 2009, pp. 41,42 en 43)


  Door de Maastrichtenaren werd de kerk aangeduid als "schuilkerk", kennelijk omdat zij gebouwd was achter een hoge muur en dus niet zichtbaar was van de straat. Maar het was geen "schuilkerk". Een schuilkerk is namelijk is een van buiten niet als zodanig herkenbaar kerkgebouw zoals die ten tijde van de Republiek der Verenigde Nederlanden werden gebruikt door rooms-katholieken, oudkatholieken, remonstranten, lutheranen en doopsgezinden. [1] Een van de meest aansprekende schuilkerken is Ons' Lieve Heer op Solder in Amsterdam, een verbouwd huis tot kerk.

  Het ANWB bord naast de ingang, betaald uit het Zimmermansfonds, wekt ook de indruk dat er hier sprake is van een schuilkerk, de tekst luidt namelijk: "Evangelisch-Luthersekerk
  Gebouwd als schuilkerk in Klassictische stijl 1883-1884. Grotendeels bekostigd door Georg Frederik Prins van Waldeck militair gouverneur van Maastricht".

  www.wikipwdia.com

  Er is hier überhaupt geen sprake van een schuilkerk. De Lutherse eredienst was in Maastricht erkend en veel militairen van hoog tot laag waren lid van de Lutherse gemeente. Men hoefde niet te "schuilen". Het ANWB-bord tekstueel aan passen, is zeker aan te raden al is het alleen maar om de juiste historische weergave kenbaar te maken.!!

  [1] www.wikipedia.nl (vraagstelling schuilkerk wiki)
  Last edited by Toller; 2 maart 2016, 15:05. Reden: aanpassingen

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  De Lutherse kerk te Maastricht.

  De Lutherse kerk te Maastricht 2014. De panden zijn inmiddels verkocht.

  Last edited by Breur; 17 december 2014, 10:08.

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Concurrentie op zich is goed, maar architectuur is geen handelswaar, ondanks wat men ons wilde doen geloven de voorbije 30 jaar.

  Het siert de Provincie en de Gemeente mochten ze daar middelen voor kunnen vrijmaken.

  Als men nog eens terug denkt aan die Bouwcrisis in 1982 dan is 0:0 (dus de boel draaiende houden zonder winst) de slimste oplossing.
  je kunt het ook als 1:1 zien
  Zo'n concept en houding ten aanzien van het instant houden van gebouwen met een meerwaarde overwegen de mensen die de financiële middelen hebben echter niet.
  Nog niet.

  Als een bedrijf OF organisatie een huisvesting nodig heeft, rinkelen de kassa's bij heel veel andere mensen. (winstoogmerk, terugverdienen, dat wat ze geleend hebben)
  Hoe doen die Non-Profit Organisaties dat dan, die al decennia overleven?

  Och ja stom van mij, de Profit (engels voor profijt > winst) vertegenwoordigd het vermogen te kunnen blijven groeien. Mocht dat wenselijk zijn.

  Zelfs een Museum is Profijt gericht georiënteerd.
  (vaste lasten + aankoop van objecten <> entreeprijs) te simpel, ik weet het!
  Het object moet niet enkel een functie hebben maar ook een off spin om te kunnen overleven.

  Dat is misschien een virtuele waardering en waarde van de functie / bestemming.

  Ondanks de Internet Bubble (zeepbel) toen het nog vers en heel erg nieuw was is hier in de Lutherse Kerk een virtuele waarde mogelijk met genoeg off spin.

  dat lijkt op religieus besef en wat past beter?

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Waar Nieuw en Oud Raken

  De provincie en Gemeente Maastricht zouden kunnen bijdragen in het behoud van deze locatie als gebouw met meerwaarde. En de bestemming: een echt Maastrichts Museum! . Ik ken ook nog wel een architect welke "Waar Nieuw en Oud Raken, een pleidooi voor houdbare moderniteit in architectuur" hoog in het vaandel draagt. Concurrentie Antonius !

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  dat kan natuurlijk iemand in het verkeerde keelgat schieten
  zo was echter de eerste reactie niet bedoeld!

  maar wat is de situatie

  veel eigenaren of beleggers hebben heel wat aan vastgoed (her en der staan) waar niets zinvols meer mee te doen is (mits men aanpast en veranderd)
  dat "denkt men" als eigenaar belegger

  de reactie was bedoeld voor de eigenaar om te heroverwegen wat men met een eigen Bestand aan Vastgoed objecten / dus locaties kan genereren.

  daar is noodzaak en "als het effe kan zonder die winsten die men van voor de vastgoed crisis kende"

  het moet verder gaan
  het moet opnieuw en aangepast gebruikt kunnen worden "ook in de toekomst"

  dat kan zelfs met de meest energie inefficiënte gebouwen
  door slimme en innovatieve techniek

  sculpting existing architecture : mijn nieuw concept
  niet dat van de rijksbouwmeester Frits van dongen die enkel de nieuwbouw becommentarieerde

  zowaar ook gebruik van materiaal en dus hergebruik van gebouwen is slimmer dan slopen.
  sloop is meestal duurder en veel complexer als we de echte milieu kosten erop toepassen

  dat wisten we in 1995 ook al toen er een berekeningsmethode formeel werd geintroduceerd door de RGD (rijksgebouwendienst) maar wegens de winst bij nieuwbouw interesseerde het niemand.

  wat zeg ik, het interesseert nog steeds niemand

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  689 m2
  1 euro per m2

  ik bied 689 euro.

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Ja Ton. De reactie is afkomstig van Ton Reijnaerts en die weet waar hij over schrijft. Cultureel erfgoed in stormachtige tijden :(

  Leave a comment:

Bezig...
X