Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Het Begaarden/ of bogaardenklooster

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • hermanw
    replied
    Publications 1907

    Een beschrijving uit de Publications van 1907:

    In 1268 evenwel traden zij toe tot den derden regel van St. Franciscus van Assisiƫ en stichtten er naast hunne woning, die aan de zuidzijde der Witmakerstraat lag, ter hoogte waar thans de Heer Ernest HoUman woont, eene bidkapel aan St. Bartholomeus toe- gewijd, waartoe het kapittel van O. L. Vrouw hun een terrein afstond. Dat terrein strekte zich uit tot aan de Heyenstraat. De kapel, lang circa 16 M., breed 6 M. was in den vorm van een kruis gebouwd en zooals gebruikelijk, met het koor naar het Oosten (hier de Heyenstraat) gekeerd. Van deze straat was het koor ongeveer 10 M. verwijderd, terwijl de noordwestelijke hoek der kapel op circa 22 M. afstand der Witmakerstraat lag. De Jeker begrensde het klooster aan de west- en zuidzijden.

    ---------------------
    Hier wordt verwezen naar de plek 'waar thans de Heer Ernest HoUman woont'. Ik vermoed dat in de naam een scanfout zit en dat het Hoffman moet zijn. Dit "thans" is dus 1907, is Ernest Hoffman te vinden in het belastingboekje 1906?

    Uit dezelfde Publications komt nog de volgende passage:

    De goederen der Begaarden worden in 1403 (N** 1048 D) genoemd bij gelegenheid van de overdracht eener jaarlijksche erfrente uit het erf van Lodewych van Mere, zijnde vyf huys ruerens nevelt eyn gelegen opden Oerde vander Witmekerstra te ende der Heydestrate, reinende in de eerstgenoemde straat aan een goed der Begaarden en in de Heyenstraat aan het huis van wijlen Jan van Mere.
    Last edited by hermanw; 18 maart 2012, 14:18. Reden: Naam Houman/Hoffman en aanvulling passage

    Leave a comment:


  • hermanw
    replied
    Begaardenklooster

    In 2009 heeft het LGOG een lezing verzorgd over 'Middeleeuwse handschriften uit het Maastrichtse Begaardenklooster'. Een verslag daarvan is hier te vinden. Bij deze lezing zijn enkele presentaties gebruikt, waarbij in deel 1 (pdf bestand, 17 pagina's, het stuk over de ligging begint op pagina 4) een aanduiding van de ligging van het klooster is gegeven.

    Leave a comment:


  • Ingrid M.H.Evers
    started a topic Het Begaarden/ of bogaardenklooster

    Het Begaarden/ of bogaardenklooster

    Het begaardenklooster is een van de minst bekende in de stad. Begaarden, in Maastricht beter bekend als bogaarden, vormden midden dertiende eeuw mannengemeenschappen die vergelijkbaar waren met de (vrouwelijke) begijnen. De leden leidden een leven dat het midden hield tussen dat van leken en van ordegeestelijken. De in Maastricht zo bekende cellenbroeders hadden vergelijkbare opvattingen als de begaarden.

    De Maastrichtse begaarden/bogaarden voorzagen in hun levensonderhoud met weven en bedelen. Het vervaardigen en verhandelen van textiel leidde tot voortdurende conflicten met de textielambachten. De kloosterlingen werden daarom onderworpen aan de gildenbepalingen: beperking van het aantal weefgetouwen, inspectie van het produkt door stedelijke keurmeesters. Na het aannemen van de regel van de derde orde van Franciscus (1359), waarna zij plechtige geloften aflegden, poogden zij los te komen van hun oorspronkelijke band met de lakenwevers. Dit lukte pas helemaal in de zeventiende eeuw. De begaarden stonden toen bekend om hun boekbinderij. Zij zijn de bewaarders geweest van tal van manuscripten, o.a. van de Servaaslegende.



    De begaarden/bogaarden hebben niets te maken met de Bogaardenstraat, behalve dat deze naar hen is vernoemd. Hun klooster stond in de Witmakersstraat. Er hebben meerdere kloosters in de Witmakerstraat gestaan. Weet iemand waar precies dat van de begaarden stond? En was dat aan de noord- of aan de zuidzijde van de straat?

    Literatuur
    Ubachs/Evers, Historische Encyclopedie Maastricht, Maastricht 2005.
    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 18 maart 2012, 10:38.
Bezig...
X