Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Kommiezen en Grenskantoren

Sluiten
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • #91
  Een schietbaan in de berg lijkt best mogelijk. Misschien kan de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven ( www.sok.nl) u verder helpen?

  Aardig is, dat bij de door u gefotografeerde portretten de namen staan van de afgebeelden:
  1. Wim Metselaar van Neder Canne, getekend door A. Zeephat, 21-12-[19]38
  2. H. (?) Kraaijenbrink, kommies te Neder Canne, ge??nen ??-3-[19]38
  3. Kommies Feelders, 24-12-"38. AZ [= A. Zeephat]

  Zeephat was kennelijk geen slechte tekenaar. Alles bijeen genomen vermoed ik wel, dat het hier om Belgische kommiezen gaat en dat de schietbaan op Belgisch gebied lag.
  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 19 oktober 2019, 18:58. Reden: Correctie naam: Zeepnat = Zeephat

  Opmerking


  • #92
   Oorspronkelijk geplaatst door Guido Thijs Bekijk bericht
   (..) Schijnbaar hadden de douaniers ook een "schietbaan" in de berg, kort na de oorlog. Wie weet daar iets meer over ?
   Helaas weet ik niets van een "schietbaan in de berg". Ik ga er vanuit dat je daarmee een schietbaan in de Cannerberg bedoelt.
   Geheel onwaarschijnlijk hoeft dit niet te zijn, maar bedenk wel dat het dan een heel erg ongezonde situatie was. De kruitdampen konden immers nergens heen.
   In de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw was dit misschien geen punt. Tegenwoordig zou dit absoluut verboden zijn.

   Maar weet je zeker dat we hier spreken over een "Schietbaan in de berg" en niet over "een schietbaan OP de berg".
   Dat laatste was namelijk wel degelijk het geval op de Sint Pietersberg.
   Die schietbaan is nog tot pakweg 1990 in gebruik geweest.
   Formeel was het een schietbaan van defensie, maar de politie maakte er ook wel eens gebruik van. Dus het is aannemelijk dat de douane er ook gebruik van heeft gemaakt.

   De ingang van deze schietbaan lag aan de - heel toepasselijk - Schutterijweg, westelijk van de nog bestaande tennisbanen van de ENCI-personeelsvereniging.
   Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

   Opmerking


   • #93
    Dank voor de informatie, maar het betreft wel degelijk binnen in de Jezuïetenberg, een deel van de Boschberg, aansluitend aan de Cannerberg. De foto met het opschrift "Schietbaan" is wel degelijk daar gemaakt. Bij de stichting Jezuïetenberg is wel enige informatie aanwezig, onder andere van het opruimen van loden kogels op die locatie door een aantal mensen van de stichting. Maar of het inderdaad om geregelde oefeningen ging is niet duidelijk. Trouwens heeft U gelijk wat betreft kruitdampen en dergelijke meer. Als voormalig schietinstructeur ben ik daar zeer bewust van. De schietbaan op de berg is mij bekend.

    Opmerking


    • #94
     Als reactie op het bericht van mevr Evers vermeld ik graag dat de tekenaar, de heer Zeephat (met h) en zijn collega's wel degelijk Nederlandse douaniers waren (zie trouwens eerdere berichten in dit forum over de "kommiezen" van Neercanne.) Het geheel van deze ondergrond ligt wel degelijk op Nederlands grondgebied.

     Opmerking


     • #95
      Sorry hoor, dat ik de nationaliteit van de heren als Belgisch vermoedde. Ik had over 'jezuïetenberg' heen gelezen, die inderdaad op Nederlands gebied ligt, en was afgegaan op de vermelding bij de tekeningen: 'te Neder Canne'. En dat is al heel lang Belgisch gebied. Wel lees ik nu op Wikipedia dat ook in de jaren 1930 veel Nederlanders in Kanne woonden.

      Opmerking

      Bezig...
      X