Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Groeven te Maastricht en omstreken.

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    De Koepetoekers.

    Elders kwam het woord Koepetoekers ter sprake. Mensen met een passie. Groeven en andere hobby's.

    Hun website is te vinden op http://dekoepetoekers.ning.com/

    Last edited by Breur; 21 december 2014, 18:32.

    Opmerking


    • #17
      Onbekendheid met het verborgen Maastricht en omstreken

      Mede dankzij hun werk krijgen wij visuele historie te zien van donker Maastricht. Handtekeningen, gereedschappen, voorwerpen, kleding, afbeeldingen van beelden en zelfs portretten van mensen maken zij zichtbaar.

      Opmerkelijk is dat voor vele Maastrichtenaren de groeven en kazematten verborgen blijven. Velen zijn er nooit geweest.

      Opmerking


      • #18
        Oorspronkelijk geplaatst door Breur Bekijk bericht
        Opmerkelijk is dat voor vele Maastrichtenaren de groeven en kazematten verborgen blijven. Velen zijn er nooit geweest.
        De foto's komen me bekend voor, kom er de laatste tijd regelmatig..
        Fallor ergo sum

        Opmerking


        • #19
          Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
          Behalve hoogtevrees, voel ik ook 'n zekere huivering voor ondergrondse gangen. Ik ben er dus ook nooit geweest.
          Vooral veel oefenen. 's Avonds het licht uitdoen en voorzichtig door het huis lopen. Gebruik geen zaklamp. De overburen zouden wel eens kunnen denken, een inbreker! Voor je het weet, word je aangehouden door mannen in het blauw, gefouilleerd, getyband en achter in een auto gesmeten. Het leuke is, dat de hele beurt kan meegenieten en de roddel van start gaat. Mocht het je overkomen, dan zal MO in ieder geval aandacht besteden aan het gebeurde.

          Opmerking


          • #20
            Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
            Was dat gangenstelsel nu verloren gewaand of meen ik het maar?
            Het was inderdaad verloren gewaand. Iedereen die bekend is met het ondergrondse wist dat het er ergens lag. Het was "open" tot ergens in de jaren '30 en stond bekend als d'n duvelenberg.

            Opmerking


            • #21
              Oorspronkelijk geplaatst door Rubke Bekijk bericht
              Een afvaardiging van MO (lees ondergetekende) was aanwezig bij de lezing.
              Kevin heeft een boeiend verhaal verteld over de door hun her-ontdekte groeve. In de 2 uur durende presentatie kwam de geschiedenis, ontdekking, de kartering en nog veel meer aan bod. Grappig is, dat ze hun onderzoek steeds s'nachts deden, om dan tegen daglicht weer eruit te komen, om zo niet ontdekt te worden en de groeve in orginele staat te houden.
              De ingang is voor de publicatie van hun boek, weer vakkundig dichtgemaakt zodat deze niet toegankelijk is voor vandalen.
              En vervolgens zet een van de initiatiefnemers het pagina groot in de krant zodat er hordes mensen compleet met picknickmanden, kinderen enz. op zoek gaan naar de "grot". Arme Kevin.

              Opmerking


              • #22
                Als ze opzoek gaan, betekent niet dat ze het ook vinden, ik ben daar zelf jaren geleden al eens geweest, maar heb het nooit terug gevonden.

                Opmerking


                • #23
                  Nou.... aangezien de ingang gewoon open en vlak naast het wandelpad lag moest je wel heel erg blind zijn om de ingang niet te vinden.

                  Ik denk dat je op een andere locatie bent geweest want deze was 10-tallen jaren dicht. De stoflagen bewezen dat.

                  Opmerking


                  • #24
                    Oorspronkelijk geplaatst door Robboxxx Bekijk bericht
                    Nou.... aangezien de ingang gewoon open en vlak naast het wandelpad lag moest je wel heel erg blind zijn om de ingang niet te vinden.

                    Ik denk dat je op een andere locatie bent geweest want deze was 10-tallen jaren dicht. De stoflagen bewezen dat.
                    heb de foto's ervan gezien tijdens de lezing..
                    hebben nog voor het nieuwe kruipgat gestaan maar uitgesteld vanwege tijdgebrek.
                    Fallor ergo sum

                    Opmerking


                    • #25
                      Ik ben één keer er door geweest om effe te kijken. Toen vond ik het welletjes. Misschien dat ik er nog eens doorheen kruip om er wat foto's te maken.

                      Opmerking


                      • #26
                        De Saurussen van Garcet

                        Eén van de negen mini-expo’s Maastricht. Het honderdste geboortejaar van Robert Garcet wordt gevierd met een negental mini-exposities, op plaatsen of bij instellingen die op de een of andere manier met het leven en werk van Garcet te maken hebben. Het Natuurhistorisch Museum Maastricht verwelkomt in deze kleine (!!) presentatie een paar highlights uit de bijzondere collectie fossiele “sauriërs” van Garcet.
                        Robert Garcet (1912-2001) was een buitengewoon creatief persoon, met zeer, zéér brede interesses. In ...het dagelijks leven was hij groeve-exploitant, maar hij werd hier in de regio en ver daarbuiten vooral bekend als amateur-wetenschapper, als schrijver, schilder, filosoof én fossielenverzamelaar.
                        Een belangrijk deel van Garcet’s werk kristalliseerde tot een soort Gesamtkunstwerk, de toren van zeven verdiepingen bij Eben Ezer die hij eigenhandig bouwde. Deze toren, geheel opgetrokken uit vuursteen, was bedoeld als een anarchistisch monument voor wereldvrede. Het bouwwerk verwijst in talloze details naar de apocalyps, naar de kerk, politiek, oorlog, vrede en mensenrechten — onderwerpen die Garcet vanuit vele invalshoeken bezighielden.
                        Omdat Garcet de vuursteen in zijn groeve handmatig exploiteerde, ontsnapte geen enkel fossiel aan zijn aandacht. De bijzondere collectie die hij op deze wijze in ruim een halve eeuw opbouwde, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van Garcet’s unieke kijk op de aardgeschiedenis.

                        Meer informatie over de andere acht exposities, die ingaan op Garcet als schrijver, beeldend kunstenaar en groeve-exploitant: http://www.musee-du-silex.be/

                        Opmerking


                        • #27
                          Lezing: Het onderaards en bovengronds landschap van Caestert

                          Op woensdag 26 september om 20.15 uur geeft Kevin Amendt een lezing over ‘Het onderaards en bovengronds landschap van Caestert‘. De lezing maakt onderdeel uit van de lezingenreeks georganiseerd door Stichting Oud Sint Pieter en Stichting Buurtplatform Sint Pieter, Villapark & Jekerdal.


                          Locatie: Stay Okay, Maasboulevard 101 te Maastricht.


                          Een bijzonder gedeelte van de Sint Pietersberg ligt net over de grens in België en is bekend onder de naam ‘het plateau van Caestert’. Tussen de steile Maasdal- en glooiende Jekerdalhelling treffen we een prachtig gebied aan. Waardevol en bijzonder is de natuur, de historie, het onderaards en bovengronds landschap.
                          Het is mede door toedoen van de mens dat het landschap van Caestert zo bijzonder is. Een van de bijzonderheden is de eeuwenlange ontginning van mergelsteen, dat hier al zeker sinds de 13de eeuw plaatsvond. In de steile Maasdalhelling treffen we de sprookjesachtige ingangspartijen en kleinschalige dagbouwgroeven aan, waarmee de mens als het ware het landschap heeft gevormd. Spectaculair zijn de kleine tot zeer uitgestrekte onderaardse gangenstelsels, bekend als de mergelgroeven of grotten. Door instortingen van deze onderaardse gangen ontstonden grote kuilen oftewel verzakkingen op het plateau, ook dit is een verandering in het landschap door menselijke (onderaardse) activiteit. De mens vond zijn voordeel in het landschap dat de natuur aanbood en de natuur op zijn buurt vond haar balans in het door de mens aangepaste landschap. Resultaat is een gebied dat in veel opzichten hoogst interessant is en voor de bezoeker een lust voor het oog.
                          Ook de van nature steile Maasdalhelling, de mergelrotswand, in Klein-Ternaaien heeft door de tijd heen veranderingen ondergaan. Gedurende de periode van actieve mergelontginningen (middeleeuwen tot jaren 1930) zijn er allerlei gleuven, plateaus en bouwsels aangebracht in en nabij de helling om de mergel de steile helling af richting de Maas te vervoeren. Een deel van de helling is teruggezet of afgegraven om onbekende redenen.
                          Een nog steeds actueel onderwerp is helaas ook de bedreiging van Caestert. De vrees voor afgraving is momenteel gelukkig verdwenen. Nu is het vandalisme en verloedering wat dit gebied schaadt. Het onderwerp dat de meeste media aandacht trekt is het verval van de boerderij van Caestert. Daarnaast verdwijnt de authenticiteit van de onderaardse mergelgroeven steeds meer door vernielingen of ‘goedbedoelde’ aanpassingen.
                          In het voorjaar van 2009 werd een gangenstelsel toegevoegd aan het arsenaal van mergelgroeven te Caestert. Er werd een tot dan toe afgesloten en onbekend gangenstelsel ontdekt. Het vormde vroeger één geheel met Ternaaien Boven en kreeg de naam Ternaaien Midden. Onderaardse mergelgroeven zoals Ternaaien Midden kunnen in de vergetelheid raken door instorting of dichtvallen van de ingang. Momenteel vinden nog karteringswerkzaamheden plaats om een juiste plattegrond te verkrijgen van Ternaaien Midden en Ternaaien Boven.
                          De lezing door Kevin Amendt neemt het publiek mee naar de bijzondere plaatsen op en in het plateau van Caestert. Bewust is gekozen om niet een totaal beeld te geven van de historie en bijzonderheden. De opzet is om een aantal bijzonderheden uit te lichten. De lezing in zijn geheel geeft vooral een beeld van de invloed die de mens had op de vorming van het landschap te Caestert.
                          www.buurtplatform.nl
                          www.oudsintpieter.com

                          Opmerking


                          • #28
                            Het onderaards en bovengronds landschap van Caestert

                            Woensdag 26 september 2012 hield Kevin Amendt een lezing over 'Het onderaards en bovengronds landschap van Caestert'. Enkele foto's gemaakt door Jan Dauphin tijdens de lezing:

                            Opmerking


                            • #29
                              Mergelgroeve de Schark geopend

                              MAASTRICHT – Gouverneur Theo Bovens heeft vanmiddag (28 september 2012) de historische mergelgroeve de Schark geopend. De inmiddels grondig gerestaureerde groeve in het onderaards gangenstelsel van de Sint Pietersberg is vooral bekend vanwege het feit dat in de kerstnacht 1944, veel Amerikaanse soldaten hun laatste mis bijwoonden voordat ze naar het Ardennen-offensief vertrokken.



                              Les meer op: http://maastricht.dichtbij.nl/cultuu...-groeve-schark

                              Opmerking


                              • #30
                                Dagblad De Limburger:

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X