Aankondiging

Sluiten

Vrienden van 2017

Stelt U onze activiteiten op prijs? Word dan vriend van Stichting MestreechOnline voor het jaar 2017. Een vrijwillige bijdrage is altijd welkom.
Bankgegevens: Stichting MestreechOnline: IBAN : NL73 ABNA 0615 0242 54 BIC : ABNANL2A
Meer lezen
Minder zien

Het 'Gat van Lichtenberg'

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Het 'Gat van Lichtenberg'

  Op het zeventiende-eeuwse kamerscherm dat in 1908 werd aangekocht door Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap. Het wordt nu al weer tien jaar tentoongesteld in het Limburgs Museum te Venlo. Een kleurenafbeelding van de voorzijde is te vinden op een website van Breur Henket: https://www.google.nl/search?q=kamer...l4K7aWU9a2AjtM.

  Een van de twaalf schilderijen van de voorkant van het scherm laat zien "'t Gat van Lichtenburgh". Het toont een weg die onder een 'rotspoort' door in zuidelijke richting verder loopt. BIjgaand een zwart-wit foto die te vinden is op de website van de Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie te Den Haag: https://rkd.nl/nl/explore/images/rec...query=&start=8. Dit is een schildering uit circa 1685, naar een tekening van Valentijn Klotz uit circa 1670 op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed: http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl...&rows=1&page=5.

  Duidelijk is, dat reeds in de zeventiende eeuw een weg op Sint Pieter ergens door een uitloper van de Sint Pietersberg liep. We kennen een oude prentbriefkaart waarop een dergelijke weg te zien is. Rond 1900 ontstond namelijk de zogenaamde Wilhelminaweg. https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...=thumbs&order= en https://www.delcampe.nl/nl/verzameli...419855436.html.

  Bekend is dat deze werd aangelegd door ene Crets, die een open mergelgroeve exploiteerde. Maar het is niet duidelijk in hoeverre dat een geheel nieuwe weg was, of dat Crets bijvoorbeeld een oud pad verhardde en fatsoeneerde, of in elk geval een deel daarvan benutte. Persoonlijk denk ik, dat het laatste het geval was. Wie kan mij vertellen of het bij 't gat van Lichtenburgh en de doorgang in de Wilhelminaweg om een en dezelfde opening gaat, of dat er meerdere openingen-met-weg zijn geweest?

  PS. Sorry dat ik alleen weblinks heb toegevoegd en dan ook nog meteen in de tekst. Het lukte mij niet ook maar een foto of url te uploaden.
  Last edited by Ingrid M.H. Evers; 15 februari 2017, 09:00.
Bezig...
X