Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Timmerfabriek

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
    waarom niet? Ik moet ook flink dokken om 'n paar keer per week m'n moeder te helpen.
    Is wel off-topic
    Is daar geen korting op het parkeertarief voor te krijgen olijfje ?

    Opmerking


    • Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
      Je hebt gelijk, laten we maar snel terug naar de Timmerfabriek gaan
      Allez dan maar... Wat vinden jullie van de architectonische kwaliteit van het plan? In het Maastrichtse draadje op het Holland Hoogbouw Forum schreef iemand dat hij/zij de entree "echt om van te walgen" vindt. Misschien wat overdreven, maar ik vind de oplossing van die opengewerkte gevel van het Hennebiquegebouw ook wel erg simplistisch gevonden. Het gaat om het linker witte gebouw:

      Links: Hennebiquegebouw. Rechts: electriciteitscentrale

      En dit is dus het plan:


      De website van de architecten Verlaan en Bouwstra zegt er het volgende over:
      "De entree van het filmhuis, de keuken en de kantoren van het filmhuis worden ondergebracht in het aangrenzende ‘Hennebiquegebouw’ dat de drie hallen koppelt met de Timmerfabriek. In dit bestaande gebouw wordt een doorbraak gerealiseerd met een grote luie trap. Deze koppelt het Bassin aan de Binnencour, de centrale binnenplaats van het fabriekscomplex en vormt daarmee direct de hoofdentree van het totale Cultuurcluster."

      De manier waarop de filmzalen in de bestaande gebouwen zijn ingepast vind ik wel weer mooi:
      "Na een grondige restauratie en verbouwing zullen de drie bestaande hallen onderdak bieden aan het Maastrichtse filmhuis Lumière en een bijbehorende horecagelegenheid. De 6 filmzalen van het filmhuis, met een totale capaciteit van ruim 500 man, worden in de drie karakteristieke hallen geplaatst. De onderste drie worden deels in de grond gedrukt waardoor er meer ruimte ontstaat om de oude kapconstructies te blijven ervaren. Bovenop deze drie zalen ontstaat een doorlopende foyer die de drie hallen met elkaar koppelt. In de voormalige elektriciteitscentrale, de hal direct aan het bassin, staat een horecagelegenheid gepland met een terras aan het water. Deze horecagelegenheid biedt bezoekers de gelegenheid om tussen de oude ketels van de centrale te lunchen of te dineren, eventueel gecombineerd met een bezoek aan het filmhuis dat direct met de horeca verbonden is."
      De grootste filmzaal wordt overigens nieuw gebouwd, achter de bestaande ketelhuizen, maar wordt wel daarmee verbonden.

      Het door de gemeenteraad aangenomen plan voor de Timmerfabriek is een gezamenlijk ontwerp van Verlaan & Bouwstra en JHK Architecten. Het lukt mij niet om op die laatste website te komen. Hier nog wat foto's van de huidige toestand.
      Bestanden bijvoegen

      Opmerking


      • Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
        Misschien wat overdreven, maar ik vind de oplossing van die opengewerkte gevel van het Hennebiquegebouw ook wel erg simplistisch gevonden.
        Vind het zelf best aardig en dat idee met de bar in de elektriciteitscentrale klinkt ook helemaal niet slecht... in de zomer aan het water! Loat goan, loat goan.

        Waar komt die naam 'Hennebique' eigenlijk opeens vandaan? Nog nooit van gehoord.

        Klik net even op dat linkje van het Holland Hoogbouw Forum, Loco. Maar van binnen ziet het er op de rendering toch wel heel mooi uit! Ik word hoe langer hoe blijer!
        Last edited by burgemeester; 31 mei 2012, 22:40.

        Opmerking


        • Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
          Vind het zelf best aardig en dat idee met de bar in de elektriciteitscentrale klinkt ook helemaal niet slecht... in de zomer aan het water! Loat goan, loat goan.

          Waar komt die naam 'Hennebique' eigenlijk opeens vandaan? Nog nooit van gehoord.
          't Is ook niet zo slecht, dus gaan met die banaan, indeed.

          François Hennebique was een Franse constructeur en een pionier van de ontwikkeling van bouwsystemen met gewapend beton.

          De volgende beschrijving van het Hennebiquegebouw, hier kistenmakerij en zagerij genoemd, is overgenomen uit het cultuurhistorisch rapport van Res Nova, behorende bij de gemeentelijke inventarisatie Timmerfabriek uit 2010:
          OMSCHRIJVING
          De kistenmakerij en zagerij uit 1911 is tussen het kantoor en de elektrische centrale gebouwd. De gewapend betonnen constructie is aan de zuidgevel goed zichtbaar. Het uiterst zakelijke karakter van het gebouw vertaalt zich in een strenge indeling die primair bepaald is door de afstand tussen de diverse kolommen en balken, maar gelijktijdig rekening houdt met de geleding van de toonzaal links. De muren zijn dichtgezet met op elkaar gestapelde vierkanten blokken, het metselwerk had geen dragende functie. De gevel is opgedeeld in vier traveeën, waarbij de meest oostelijke travee qua breedte afwijkt van de overigen. De kozijnen zijn samengesteld uit smalle stalen profielen. De dakrand is van onafgewerkt beton. De vensters op de eerste verdieping zijn rechthoekig. In tegenstelling tot de één jaar eerder gebouwde machinehal is hier geen enkel decoratief ornament op de gevel aangebracht. Ingeklemd tussen twee representatieve volumes, is de architectonische uitstraling hier gereduceerd tot een abstract spel van horizontale en verticale lijnen dat gedicteerd wordt door de constructie. Het interieur wordt gekenmerkt door de ruwe afwerking van de betonconstructie. Alles is bloot gelaten en niet verborgen achter een stuc- en verflaag. De wisselwerking tussen organische analogie, decorum en rationeel bouwen heeft juist in relatie tot de beide flankerende gebouwen een duidelijk stempel op de kistenmakerij en zagerij gedrukt. Het gebouw stond in open verbinding met het in 1905 gebouwde kantoor. Aan de oostzijde reikte echter alleen het souterrain tot aan de machinehal van de elektrische centrale, waarschijnlijk vanwege de ‘tunnel’ die vanaf de machinehal naar de overzijde van de Boschstraat liep. De bovenliggende verdiepingen zijn in de jaren dertig geplaatst. Dit verklaart de discrepantie tussen de drie westelijke traveeën en de meest oostelijke. De reden voor deze toevoeging is vanuit de kistenmakerij niet zichtbaar. Zij gaat schuil achter een vuurbestendige muur (zij heeft dus waarschijnlijk iets te maken met de naastgelegen machinehal). De twee rolpoorten in het souterrain vervangen de oorspronkelijke houten dubbele deuren. De kistenmakerij en zagerij geldt als een zeer vroeg voorbeeld van zowel betonbouw in het algemeen als meer specifiek de toepassing van het Hennebique systeem. Het gebouw is op nationaal niveau zeldzaam en is regionaal gezien het oudste voorbeeld van het monolithische constructiesysteem van Hennebique dat hier op zeer ranke wijze is toegepast. De belevingswaarde in deze hal is zeer gaaf gebleven.

          WAARDERING
          Het bouwwerk is “dominant†gewaardeerd vanwege zijn ruimtelijk-historische samenhang, architectuurhistorische en cultuurhistorische waarden en meer in het bijzonder omdat:
          • Het gebouw deel uit maakt van een negentiende-eeuwse industrieel gebied.
          • Het een zeer vroeg voorbeeld bevat van een betonconstructie die ook aan de gevel zichtbaar is;
          • Het een zeer vroeg voorbeeld van een toepassing van het systeem Hennebique is. Deze is tevens op een uiterst ranke manier uitgevoerd.
          • De gebouwen betekenis hebben voor de plaatselijke geschiedenis als voorbeeld van een type bebouwing behorende bij het fabriekscomplex.

          RICHTLIJNEN
          Zie toelichting
          • Voor de algemene richtlijnen voor dominante en kenmerkende bouwwerken, alsmede de waardevolle cultuurhistorische elementen, zie paragraaf 2.1 van dit rapport.
          • In de kistenmakerij zal in de toekomstige plannen de entree tot de binnenplaats worden gerealiseerd. In tegenstelling tot de richtlijnen op pagina 57 van deel 1a, Prima Vista zijn bij het plaatsen van de entreepartij de twee meest westelijke traveeën gekozen. Dit heeft als reden om de latere invulling uit de jaren dertig te handhaven en om daarmee de bouwgeschiedenis afleesbaar te houden. Bovendien ontstaat hier de mogelijkheid om in de toekomst een muziekhal te vestigen.
          • Ruwe afwerking betonconstructie in grote hal zoveel mogelijk intact laten
          • Bouwsporen van aanpalende gebouwen in het zicht laten
          • Bij eventuele verbinding met het magazijn de locatie van het vroegere boogvenster als uitgangspunt voor doorgang nemen.

          Opmerking


          • Muziekgieterij verhuist naar Timmerfabriek

            De Muziekgieterij verhuist in het najaar naar de Timmerfabriek in Maastricht. Het poppodium kan daar maximaal 3 jaar blijven totdat er een nieuwe vaste locatie voor de Muziekgieterij is gevonden.
            Dat heeft cultuurwethouder Jacques Costongs (PvdA) zojuist aan de Maastrichtse gemeenteraad bekendgemaakt. De capaciteit van de Muziekgieterij zal op de tijdelijke locatie verdubbelen; er kunnen 500 mensen naar een concert kijken. De repetitieruimtes en opnamestudio verhuizen niet mee naar de nieuwe locatie; deze blijven op de oude locatie aan de Bankastraat.

            (Bron: MaastrichtAktueel, 27-6-2012)
            Prima oplossing toch? Misschien bevalt het wel zozeer dat ze er willen blijven. Wordt het meteen een stuk makkelijker voor de gemeente om de exploitatie van de Timmerfabriek rond te krijgen.

            Opmerking


            • ‘Staar’ verhuist naar muziekschool Kumulus

              Dagblad De Limburger 26 juni 2012:

              ‘Staar’ verhuist naar muziekschool Kumulus
              WYCK Groepsgewijs in diverse lokalen oefenen
              door onze verslaggeefster

              MAASTRICHT – Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar houdt haar repetities vanaf 13 augustus in de muziekschool van Kumulus in Wyck.

              Daarmee komt een eind aan het jarenlange verblijf van de ‘Staar’ in de Augustijnerkerk aan de Kesselskade. Het gebouw d’n Awwestiene blijft wel eigendom van de Maastrichtse zangvereniging. De muziekschool biedt meer ruimtelijke faciliteiten. Zo kan daar groepsgewijs in verschillende lokalen tegelijk worden gerepeteerd, zo laat de Staar weten. De repetities, elke maandag en donderdag van 20.00 tot 22.00 uur, zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Meer informatie: www.mastreechterstaar.nl

              Opmerking

              Bezig...
              X