Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Kamer van Koophandel in (Zuid-)Limburg - Maastricht

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Kamer van Koophandel in (Zuid-)Limburg - Maastricht

    (Oorspronkelijk door mij geplaatst op 26 juni 2011, te 14.47 uur.
    Door een technische fout op de site Mestreechonline ging de tekst echter op 25 juli 2011 verloren. Opnieuw geplaatst op 28 juli 2011)

    Elders op dit forum meldt Rubke al de verhuising van de KVK Maastricht die voor morgen, maandag 27 juni 2011, gepland staat.

    Hier in het kort een overzicht van de bewogen (verhuis)geschiedenis van de KvK in Maastricht.

    Op 24 mei 1804 werd op initiatief van Napoleon Bonaparte de Kamer van Koophandel in Limburg opgericht.
    Op advies van de perfect van het Departement Nedermaas vervaardigde Napoleon op 2 april 1804 een decreet uit voor een “Raadgevende Kamer” in Maastricht, Hasselt, Vaals en Venlo.

    In 1815 nam Koning Willem I de ingestelde “Raadgevende Kamer” over en kwam met een Koninklijk besluit (KB ) voor het bestaansrecht van de “Kamers van Koophandel en Fabryken”.

    Op 1 januari 1912 werd de Kamer van Koophandel en Fabrieken in Heerlen opgericht
    In 1920 werd de KvK in Vaals opgeheven.

    Helaas heb ik niet weten te achterhalen waar de eerste Kamer van Koophandel(en Fabryken), kortweg de KvK, in Maastricht was gevestigd, vermoedelijk op het Stadhuis in Maastricht, maar tot 1934 was de KvK in Maastricht gevestigd in het Dinghuis op de hoek Grote en Kleine Staat.

    In 1934 verhuist de KvK naar het gebouw van de Leo-stichting aan de Bredestraat.
    In 1941 verhuist de KvK naar het Vrijthof 12 te Maastricht.

    In de bezettingstijd, en wel op 1 april 1942, besluit de Secretaris-Generaal van Handel, Nijverheid en Scheepsvaart dat er nog maar 11 provinciale Kamers van Koophandel en Fabrieken zullen zijn en dat hun werkgebied samenvalt met de provincies.
    De kamer zetelt in Limburg dus in Maastricht.
    Er worden wel plaatselijke kantoren geopend in Roermond, Venlo en Heerlen.

    Direct na de oorlog begint de KvK ook met het opzetten van een Handelsregister. Al op 8 mei 1945 schrijft zich in Maastricht het allereerste bedrijf in.
    Het is de Vof TECO Electro uit Gronsveld.
    Dit bedrijf bestaat nog steeds. (zie HIER)

    In 1963 komt de nieuwe Wet op de Kamers van Koophandel en Fabrieken. Deze wet beëindigd de Provinciale structuur. De lokale kantoren worden weer volwaardige KvK's.

    Voor de economie in (Zuid-)Limburg zijn wellicht vele momenten van groot belang geweest.
    Het kan echter niet ontkent worden dat de laatste 40 jaar de economie in Zuid-Limburg enorm aan verandering onderhevig was ten gevolgde van de mijnsluitingen in de Oostelijke- en Westelijke Mijnstreek.
    Op 13 december 1974 verlaat het laatste kolentransport het terrein van de Oranje-Nassaumijn I in Heerlen. De allerlaatste wagon met steenkool verlaat op 20 december 1974 de mijn Julia in Eygelshoven.


    (foto afkomstig van de website http://rotterdampoetrylakes3.blogspo...-de-julia.html)

    Mede om de (Zuid-)Limburgse economie, na deze ingrijpende economische beslissing of misschien wel economische noodzaak, verder te ontwikkelen installeert op 1 mei 1975 de minister van Economische Zaken, Ruud Lubbers, de NV Industriebank LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering) in Maastricht.

    Op 14 augustus 1981 verhuist de KvK naar Het Bat 1-2-3 te Maastricht, zeg maar de panden op de hoek met de (Kleine) Stokstraat. Op 27 oktober 1981 wordt het pand aan Het Bat feestelijk geopend.

    In 1985 wordt de nieuwe Wet op het Handelsregister van kracht. Dit betekent dat alle BV's, NV's, coöperatieve verenigingen en onderlinge waarborgmaatschappijen voortaan hun jaarrekening bij het handelregister van de Kvk's moeten inleveren. In Maastricht alleen al betekent dit dat zo'n 1600 bedrijven hun jaarrekening moeten inleveren. Dat is een forse uitbreiding, omdat voorheen slechts 20 NV's, 5 BV's en 22 coöperaties die verplichting hadden.
    De ondernemingen hebben voorts vanaf 1985 de verplichting om hun handelregisternummer te vermelden in alle brieven, rekeningen, orders en offertes.

    In oktober 1985 honoreert Gedeputeerde Staten in Limburg en initiatief van de KvK in Maastricht om bij de vier Limburgse KvK's één loket in te richten voor de begeleiding van nieuwe starters

    Op 10 april 1992 verhuist de KvK weer eens. Het nieuwe onderkomen is vanaf die datum gevestigd in een nieuw kantoorgebouw aan de Maasboulevard 5 te Maastricht.

    In 1992 worden ook de plannen bezegeld om de KvK's in Heerlen en Maastricht weer samen te voegen.
    Op 1 januari 1995 fuseren de KvK's van Maastricht en Heerlen weer naar één KvK, gevestigd in Maastricht.
    In Heerlen kan men wel nog naar een spreekuur gaan.

    In 1995 gaat de KvK in Maastricht, i.s.m. TV-Gazet, voor het eerst Online.
    Via internet kunnen ondernemers nu, als ze beschikken over en wachtwoord, 24 uur per dag het Handelsregister raadplegen.
    Dit systeem wordt vervolgens door het gezamenlijk automatiseringsbedrijf van de landelijke KvK's overgenomen en verder ontwikkelt.
    Kon in 1974 vanuit Zuid-Limburg, zonder tussenkomst van een telefoniste, nog niet gebeld worden met het buitenland (zie hier), 21 jaar later wijst Maastricht op internet de rest van Nederland de weg.
    Sterker nog. In hetzelfde jaar (1995) vestigt Libertel (tegenwoordig overgenomen door Vodafoon), de eerste echte concurrent van KPN Telecom, zich in Maastricht.

    Lang zal de KvK niet gevestigd blijven aan de Maasboulevard in Maastricht.
    In 1999 begint men namelijk aan de bouw van een nieuwe "Ondernemingshuis" bij De Geusselt, zoals men dat noemt. De bouw is in oktober 2000 klaar en de KvK neemt haar intrek in dit gebouw. Het gebouw wordt op 6 december 2000 officieel geopend door burgemeester Philip Houben van Maastricht.
    Het juiste adres is dan Pierre de Coubertinweg 5 te 6225 XT Maastricht.

    Op 2 januari 2001 opent de KvK een full-servicevestiging in Sittard. Deze vestiging wordt echter op 1 januari 2004 alweer gesloten.

    Ruim 7 jaar later verhuist de Zuid-Limburgse KvK dus in zijn geheel (tijdelijk) naar het Ondernemershuis Westelijke Mijnstreek aan de Mercator 3 in Sittard. De locaties in Roermond en Venlo wijzigen voorlopig niet.

    In 2012 is de "definitieve" verhuizing naar één Limburgse KvK in Roermond gepland.
    Dan vestigt de KvK zich uiteindelijk in het Ursulinenklooster aan de Steegstraat in het centrum van Roermond. Aan het nieuwe hoofdkantoor wordt nu flink gebouwd.
    Het correspondentieadres van de Limburgse KvK is: Postbus 1910 te 5900 BX Venlo.

    Deze geschiedenis lezende rijst bij mij de vraag hoe lang het duurt voor de KvK weer terug is in Maastricht.......

    (Bron: 200 jaar Kamer van Koophandel; Ondernemen in Zuid-Limburg. Eindredactie Huub Hovens, ISBN 70807-76-9.
    Na 2003 diverse internetsites, waaronder www.kvk.nl)
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

  • #2
    (Oorspronkelijk door Ingrid M.H. Evers geplaatst op 26 juni 2011 te 14.48 uur)

    Mooi overzicht, Pier. Je vraagt je af hoe het personeel dat allemaal ervaart en of het de moeite waard is de dozen überhaupt uit te pakken...
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking

    Bezig...
    X