Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Sigarefebrik

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • Caesar
  started a topic Sigarefebrik

  Sigarefebrik

  DDL dinsdag, 19 april 2011
  Sigarefebrik

  De tabaksindustrie behoort tot de oudere nijverheid van Maastricht. Al in 1817 opent de familie Philips in de Wolfstraat een zaak waar snuiftabak wordt gemaakt Aan het roer staan twee broers: Joseph en Frederik. Ze zijn de derde en vijfde zoon van stamvader Benjamin Philips. Diens oudste zoon Léon sticht de Gloeilampenfabriek. Voor de tabaksfabricatie is de ruimte aan de Wolfstraat 15 al gauw te klein en de productie wordt voortgezet op nummer 17. Dat is het pand waar Dagblad De Limburger jarenlang haar hoofdzetel heeft gehad. De broers verruimen hun assortiment in de loop van de tijd met rooktabak, pruimtabak, sigaren en sigaretten. Joseph is degene die de tabak inkoopt. Hij reist daarvoor te paard naar Bremen.
  Hun jongere broer Alexander komt hen in de zaak helpen; hij ontwikkelt zich later tot de enige firmant. In 1916 richten de nazaten van de broers de commanditaire vennootschap Gebrs. Philips op. De C.V. verhuist in 1921 naar het nieuwe fabrieksgebouw aan de Tongerseweg. In de volksmond heet het gebouw de sigarefebrik al wordt er behalve de bekende Martinez-sigaar ook Maastrichts Zware Shag gemaakt. Net als de sigaren van de merken Hofnar, Ritmeester en later Velasquez. Er zijn ons geen studies bekend van de historie van de fabriek. Dat is een gemis, al geldt dat voor meer Maastrichtse industriële bedrijven. Voor historici van onze stad is hier een dankbare taak weggelegd. Enfin, in het archief van Centre Céramique is een prachtig gedenkboek te vinden. Het is uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de firma in 1917. In het boek doet H.C. Wins uitvoerig verslag van de vierdaagse festiviteiten. Zo vermeldt hij onder meer dat het personeel een loonsverhoging krijgt en op dinsdag na de jubileumfeesten mag genieten van een rustdag. Het motto van de feestdagen is: allen voor elkaar; geen strijd, maar samenwerking. Een hoogtepunt maakt de fabriek door in 1935 als die maar liefst 1050 personeelsleden telt. In 1962 komt er een fusie met de Velasques-fabriek van Meerveldhoven bij Eindhoven. De Philips Tabaksindustrie sluit in 1967 (na 150 jaar) de poort. Zo’n 170 medewerkers krijgen hun congé. De reden is niet het gebrek aan afzet maar wonderlijk genoeg het gebrek aan (geschoolde) arbeiders in Maastricht om de verdere mechanisering van het productieproces door te voeren. De productie wordt verplaatst naar Geel (België) en Meerveldhoven. Wat rest van deze oude industrie is een imposant gebouw aan Tongerseweg 57. Het mag inmiddels tot het industrieel-archeologisch erfgoed van onze stad worden gerekend. Voor de architectuur tekent een zekere Jack London (1872-1953) uit Hilversum over wie ons weinig bekend is. De sigarefebrik is ‘Carré Koopcenter’ geworden en biedt nu plaats aan winkelbedrijven als Jan Linders, Shoetime, Zeeman en Bristol, aan allerlei bedrijfjes en aan kringloopwinkels. In de zij muur van de grote toegangspoort is een bijzondere gevelsteen gemetseld met het opschrift ‘Als blijk van dankbaarheid is deze steen aangeboden aan de directie der NV Tabaksindustrie v/h Gebrs. Philips door de gezinnen waaraan in de bange oorlogsdagen bij luchtgevaar in de kelders der fabriek spontaan een veilige schuilplaats werd aangeboden (10 mei 1940 - 14 september 1944)’


  Reacties: isdatzoe@mgl.nl
  TON HAMELEERS EN
  ALDERT DREIMÃœLLER
  Last edited by Toller; 16 december 2014, 16:26.

 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Langs-de-weg-reclame is kennelijk al oud! Hier een prentbriefkaart met de molen te Hees, met een aanbeveling voor Philips Tabak.

  Leave a comment:


 • goofjohn
  replied
  Hallo, op mijn site heb ik mbv de informatie die Paul Berben me ter beschikking steld, een mooie samenvatting kunnen neerpennen.
  http://www.mestreechtersteerke.nl/paggebr.philips.htm

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  ja had het al in de gaten, blij dat ik ander werk doe

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  De achterliggende gedachte was de eentonigheid van het werk

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Over smaak valt niet te twisten Antonius. Mute knopje. Werkt niet bij mensen.

  Leave a comment:


 • Antonius
  replied
  Miljaar wat 'n irritant meziek...!

  verder dank voor de beelden van de cour

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  De voormalige Philips tabaksfabriek Tongerseweg Maastricht

  Last edited by Breur; 17 december 2014, 19:52.

  Leave a comment:


 • Breur
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door Harrie Boom Bekijk bericht
  Ik meende zelfs dat (wat de naam carre droeg) boven ook een naaiatelier was van de Wiener confectie (dus toch nog een beetje industrie). Naderhand is dit gedeelte als kringloopwinkel gebruikt om meubelen uit te stallen.
  Dat is juist.

  Leave a comment:


 • Harrie Boom
  replied
  Sigarefebrik

  Ik meende zelfs dat (wat de naam carre droeg) boven ook een naaiatelier was van de Wiener confectie (dus toch nog een beetje industrie). Naderhand is dit gedeelte als kringloopwinkel gebruikt om meubelen uit te stallen.

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door burgemeester Bekijk bericht
  Ik neem aan dat Wikipedia er dus naast zit.
  (...)
  Einduitslag! Wikipedia vs. De Limburger: 1 - 1.
  Wikipedia is inmiddels aangepast. Benieuwd of de gazet ook gaat rectificeren...

  Leave a comment:


 • burgemeester
  replied
  Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
  Interessant stukje, vooral de link met de Eindhovense Philipsen. Verwarrend is dat hierboven staat dat Joseph en Frederik de derde en vijfde zoon van stamvader Benjamin Philips zijn. Volgens Wikipedia zijn ze kleinzonen van Benjamin. Als dat laatste klopt, kunnen ze nooit de oprichters van het Maastrichtse bedrijf zijn geweest. Misschien zit Wikipedia ernaast?
  in 1765 werd Benjamin Philips geboren. Zijn eerste zoon was Lion (1794). Daarna volgden nog 11 (!) kinderen. Van deze 11 kinderen waren er 10 zonen; deze zouden allemaal de tabaksindustrie ingaan (ik neem aan dus ook naar Maastricht, dat past heel mooi. De namen worden niet genoemd maar dan zullen dat Joseph en Frederik zijn). De eerste zoon, Lion dus, trouwde met Sophie Presburg. Ook zij kregen 12 kinderen. Een daarvan was de Frederik Philips van de gloeilampenfabriek.

  Ik neem aan dat Wikipedia er dus naast zit.

  Bron: Anton Philips - de mens, de ondernemer, P.J. Bouman, 1956.

  (Terzijde: ik las dit boek tijden geleden en het is echt hilarisch. Hoewel Bouman Prof. dr. is is het boek een schaamteloze ode aan Anton Philips. Op enige objectiviteit valt de man niet te betrappen. Je lacht je af en toe kapot. Een aanrader!)

  Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
  Een andere discrepantie: in het stukje hierboven staat dat Léon Philips de gloeilampenfabriek stichtte. Volgens een Wikipedia-artikel over de beginjaren van het Philips-concern, was dat Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips.
  De gloeilampen fabriek 'Philips & Co' werd in 1891 opgericht door vader Frederik Philips (uit Zaltbommel, bankier & tabakshandelaar, zoon van Lion, kleinzoon van Benjamin) en zijn oudste zoon Gerard. Wikipedia klopt dus.

  Ik citeer even: 'Voor de financiering van zijn gloeilampenfabriekje klopte Gerard aan bij zijn vader Frederik, in 1830 geboren uit een geslacht van tabakshandelaren die uitgewaaierd was over steden als Aken, Luik, Boedapest, Maastricht, Veenendaal en Zaltbommel. Karl Marx, uit Trier, de geestelijk vader van het communisme was een verre neef en logeerde in zijn jonge jaren geregeld bij de familie'.

  Bron: De Aartsvaders, Wim Wennekes (2005).

  Einduitslag! Wikipedia vs. De Limburger: 1 - 1.
  Last edited by burgemeester; 20 april 2011, 17:22. Reden: fout ontdekt bij herlezing

  Leave a comment:


 • goofjohn
  replied
  bedankt

  Hallo Ceasar en El Loco, bedankt voor het plaatsen scheelt we alweer wat typwerk, nu ff knippen en plakken. Schitterend de link van de tabakafdelingen.

  Leave a comment:


 • Ingrid M.H.Evers
  replied
  Rubke staat voor niets: het is al voor de bakker. Goed idee overigens, Loco.

  Leave a comment:


 • El Loco
  replied
  Heb de vraag inmiddels aan Rubke doorgespeeld. Maar bedankt voor het proberen, olijfje!

  Leave a comment:

Bezig...
X