Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Sigarefebrik

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • El Loco
    replied
    Interessant stukje, vooral de link met de Eindhovense Philipsen. Verwarrend is dat hierboven staat dat Joseph en Frederik de derde en vijfde zoon van stamvader Benjamin Philips zijn. Volgens Wikipedia zijn ze kleinzonen van Benjamin. Als dat laatste klopt, kunnen ze nooit de oprichters van het Maastrichtse bedrijf zijn geweest. Misschien zit Wikipedia ernaast?

    Een andere discrepantie: in het stukje hierboven staat dat Léon Philips de gloeilampenfabriek stichtte. Volgens een Wikipedia-artikel over de beginjaren van het Philips-concern, was dat Gerard Philips samen met zijn vader Frederik Philips.

    Doorlezend op Wikipedia kom je allerlei interessante feiten tegen over de familie Philips, o.a. over de familieband tussen Lion Philips en Karl Marx. Zou dit verband houden met het feit dat Marx' zuster Sophie in Maastricht woonde? Ook interessant: de familie was oorspronkelijk Joods, maar in 1826 gingen Lion Philips en zijn vader Benjamin over naar de Nederlands Hervormde Kerk. Waren de Maastrichtse Philipsen hervormd?

    In dit proces (dat sleepte van 1828 tot 1839!) wordt trouwens gesproken over de gebroeders Philip en Joseph Philips, tabakshandelaren te Maastricht. Verwarrend...

    Hier nog een leuke link naar Philips produkten, o.a. Philips' Kwaliteits Pruimrollen en Zwaar Gesauste Maastrichtsche Pruimtabak.

    Leave a comment:


  • Caesar
    started a topic Sigarefebrik

    Sigarefebrik

    DDL dinsdag, 19 april 2011




    Sigarefebrik

    De tabaksindustrie behoort tot de oudere nijverheid van Maastricht. Al in 1817 opent de familie Philips in de Wolfstraat een zaak waar snuiftabak wordt gemaakt Aan het roer staan twee broers: Joseph en Frederik. Ze zijn de derde en vijfde zoon van stamvader Benjamin Philips. Diens oudste zoon Léon sticht de Gloeilampenfabriek. Voor de tabaksfabricatie is de ruimte aan de Wolfstraat 15 al gauw te klein en de productie wordt voortgezet op nummer 17. Dat is het pand waar Dagblad De Limburger jarenlang haar hoofdzetel heeft gehad. De broers verruimen hun assortiment in de loop van de tijd met rooktabak, pruimtabak, sigaren en sigaretten. Joseph is degene die de tabak inkoopt. Hij reist daarvoor te paard naar Bremen.
    Hun jongere broer Alexander komt hen in de zaak helpen; hij ontwikkelt zich later tot de enige firmant. In 1916 richten de nazaten van de broers de commanditaire vennootschap Gebrs. Philips op. De C.V. verhuist in 1921 naar het nieuwe fabrieksgebouw aan de Tongerseweg. In de volksmond heet het gebouw de sigarefebrik al wordt er behalve de bekende Martinez-sigaar ook Maastrichts Zware Shag gemaakt. Net als de sigaren van de merken Hofnar, Ritmeester en later Velasquez. Er zijn ons geen studies bekend van de historie van de fabriek. Dat is een gemis, al geldt dat voor meer Maastrichtse industriële bedrijven. Voor historici van onze stad is hier een dankbare taak weggelegd. Enfin, in het archief van Centre Céramique is een prachtig gedenkboek te vinden. Het is uitgegeven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de firma in 1917. In het boek doet H.C. Wins uitvoerig verslag van de vierdaagse festiviteiten. Zo vermeldt hij onder meer dat het personeel een loonsverhoging krijgt en op dinsdag na de jubileumfeesten mag genieten van een rustdag. Het motto van de feestdagen is: allen voor elkaar; geen strijd, maar samenwerking. Een hoogtepunt maakt de fabriek door in 1935 als die maar liefst 1050 personeelsleden telt. In 1962 komt er een fusie met de Velasques-fabriek van Meerveldhoven bij Eindhoven. De Philips Tabaksindustrie sluit in 1967 (na 150 jaar) de poort. Zo’n 170 medewerkers krijgen hun congé. De reden is niet het gebrek aan afzet maar wonderlijk genoeg het gebrek aan (geschoolde) arbeiders in Maastricht om de verdere mechanisering van het productieproces door te voeren. De productie wordt verplaatst naar Geel (België) en Meerveldhoven. Wat rest van deze oude industrie is een imposant gebouw aan Tongerseweg 57. Het mag inmiddels tot het industrieel-archeologisch erfgoed van onze stad worden gerekend. Voor de architectuur tekent een zekere Jack London (1872-1953) uit Hilversum over wie ons weinig bekend is. De sigarefebrik is ‘Carré Koopcenter’ geworden en biedt nu plaats aan winkelbedrijven als Jan Linders, Shoetime, Zeeman en Bristol, aan allerlei bedrijfjes en aan kringloopwinkels. In de zij muur van de grote toegangspoort is een bijzondere gevelsteen gemetseld met het opschrift ‘Als blijk van dankbaarheid is deze steen aangeboden aan de directie der NV Tabaksindustrie v/h Gebrs. Philips door de gezinnen waaraan in de bange oorlogsdagen bij luchtgevaar in de kelders der fabriek spontaan een veilige schuilplaats werd aangeboden (10 mei 1940 - 14 september 1944)’


    Reacties: isdatzoe@mgl.nl
    TON HAMELEERS EN
    ALDERT DREIMÜLLER
    Last edited by Toller; 16 december 2014, 17:26.
Bezig...
X