Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Soiron: bouwmeesters van Maastricht in de 18e eeuw

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • #16
    Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
    Goed dat je het even zegt, Ingrid, en goed idee om de informatie over de verschillende Soirons bij mekaar te houden en zonodig te updaten.

    Ik zie dat je de informatie over Matthias en zijn Hasseltse neef al hebt bijgewerkt met een aantal bouwprojecten. Zou je bij oom François (#2) nog willen vermelden dat die het kasteel Wickrath en de kerk van Odenkirchen heeft ontworpen? Vooral dat kasteel schijnt toch een heel project te zijn geweest (een hoofdgebouw en twee voorburchten - alleen die laatste bestaan nog). Dank!
    Is mij niet helemaal duidelijk. Ik vind veel info over de verschillende Soirons.
    Dit is er een
    (type hier soiron en je vind o.m info over een brug die door een van de Soirons is ontworpen.)
    Ik heb ook info over het bedrijf dat M Soiron (Mathias 1748-1834) runde in zijn tijd. Moet ik dat hier vermelden en wordt het door Ingrid M.H. Evers samengevoegd tot een verhaal ?
    Ik zag ook nog dat er een boek is over onbekende werken van M Soiron.'48-'34. Ga ik morgen in de bieb bekijken. Er is zoveel meer te vinden.
    Ik vind het leuk om data te verzamelen maar het is me nu even onduidelijk hoe deze data wordt omgezet tot informatie.

    Opmerking


    • #17
      Oorspronkelijk geplaatst door olijfje
      Ik denk dat Ingrid bedoelt dat telkens als ze meer informatie vindt over iets dat ze eerder ter sprake bracht, ze dat niet in 'n nieuwe reactie neerzet, maar het via de "Edit"knop toevoegt aan een eerdere post die dat onderwerp ook behandelde.
      Dat is mij wel duidelijk. Mijn vraag is; als ik hier info toevoeg wie verwerkt die data zodanig dat we een leesbaar, informatief en historisch verantwoord verhaal hebben ?
      Last edited by rikth; 19 januari 2011, 23:32.

      Opmerking


      • #18
        Oorspronkelijk geplaatst door rikth Bekijk bericht
        Ik vind het leuk om data te verzamelen maar het is me nu even onduidelijk hoe deze data wordt omgezet tot informatie.
        Ik denk inderdaad dat bedoeld wordt wat olijfje zegt: iedereen kan gewoon losse flarden informatie over de Soirons blijven posten en Ingrid verwerkt de hoofdzaken in de eerste 4 posts in dit draadje, waar geleidelijk een beknopt overzicht van drie generaties Soirons in Maastricht zal ontstaan.
        Oorspronkelijk geplaatst door rikth Bekijk bericht
        Ik heb ook info over het bedrijf dat M Soiron (Mathias 1748-1834) runde in zijn tijd. Moet ik dat hier vermelden en wordt het door Ingrid M.H. Evers samengevoegd tot een verhaal ?
        Zet maar neer! Ben benieuwd!

        Opmerking


        • #19
          François Soiron en Schloss Wickrath in Mönchengladbach

          Oorspronkelijk geplaatst door rikth Bekijk bericht
          Dit is er een (type hier soiron en je vind o.m info over een brug die door een van de Soirons is ontworpen.)
          En weer een mooie vondst, rikth! Ik vond dit fotootje, na wat zoeken:

          Is dit de door François Soiron ontworpen vijf-bogen-brug in Mönchengladbach? Zien we daar de Aw Brögk (met een beetje fantasie )?

          Hier nog een plattegrond van Schloss Wickrath. Ik denk dat de Karottebrücke de noordelijke toegangsbrug is.

          Op www.schloss-wickrath.de is te lezen dat tussen 1746 en 1772, na afbraak van het middeleeuwse kasteel Wickrath, een nieuw barokkasteel met een voorburcht en paviljoens naar ontwerp van de gebroeders Soiron werd gebouwd. Voor de aanleg van het park naar Frans voorbeeld werd het riviertje de Niers omgeleid. Geen gering project, dit petit-Versaille. Geen wonder dat de broers François en Matheius hier 26 jaar aan gewerkt hebben.

          Op deze pagina zijn een groot aantal foto's van de restanten van Schloss Wickrath en de kasteeltuinen te zien.
          Last edited by Toller; 16 december 2014, 17:29.

          Opmerking


          • #20
            Bundeling gegevens

            Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
            Ik denk inderdaad dat bedoeld wordt wat olijfje zegt: iedereen kan gewoon losse flarden informatie over de Soirons blijven posten en Ingrid verwerkt de hoofdzaken in de eerste 4 posts in dit draadje, waar geleidelijk een beknopt overzicht van drie generaties Soirons in Maastricht zal ontstaan.
            Dit was inderdaad wat mij voor ogen stond. We plaatsen allemaal 'losse flarden' en ik probeer dat hierboven in korte aanvullende notities enigszins overzichtelijk te houden. In de 'algemene overzichten' komen dan links naar de door El Loco genoemde 'losse flarden', want daar is de informatie over bepaalde werken dan uitgebreid te vinden.

            Eenvoudig zal het niet zijn, omdat de bronnen elkaar soms tegenspreken. En als het hier in dit hoge tempo doorgaat, zal ik ook wel eens achterop raken. (Er moet ergens ook nog gewerkt worden).
            Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 januari 2011, 14:59.

            Opmerking


            • #21
              Genealogie Soiron

              Pierre Coste, de samensteller van de genealogie Soiron op GeneaNet, heeft daarvoor gebruik gemaakt van de gegevens in De Limburgse Leeuw, een genealogisch tijdschrift dat in de jaren 1950-1960 is verschenen.

              Vanmiddag heb ik die gegevens eens in de bibliotheek gecontroleerd. Dit omdat ik ergens (niet op GeneaNet) iets had gelezen over de stamvader van de Maastrichtse en Hasseltse tak (de overgrootvader van onze Matthias). Dit zou ene Jacobus Soiron zijn die op 97-jarige leeftijd zou zijn overleden en op 6 juli 1762 in de St.-Catharinakerk werd begraven. Ik vond de manier waarop dit gegeven naar voren werd gebracht dermate vaag en onduidelijk, dat ik deze Jacobus hierboven (#1) niet eens vermeld heb. Ik wilde eerst eens zien wat er in De Limburgse Leeuw stond.

              Het eerste artikel over de architectenfamilie Soiron was van de hand van Jan Verzijl en dat deed mij meteen op mijn hoede zijn. Verzijl, op dat moment een van de redactieleden van De Limburgse Leeuw, deed ijverig bronnenonderzoek, maar verwierf zich daarbij een dubieuze reputatie. Op zijn Soiron-verhaal kreeg de redactie zoveel commentaar, dat zij zich genoodzaakt zag met vijf pagina's correcties en aanvullingen te komen.

              Uit het begraafregister blijkt dat Jacobus het zoontje is van de aannemer Matheus Soiron (1722-1781), Matthias' oom, en zijn vrouw Isabella Lucia Ernou. Het kind was negen weken oud toen het stierf. Verzijl vertaalde de omschrijving 'novem septimanarum' naar 97 jaar!

              Op basis van de voorhanden gegevens stelde de redactie voorzichtig 'dat zeer waarschijnlijk als ouders van de koopman en steenhouwer Matheus Soiron-Deplaye aangemerkt (moeten) worden Franck Soiron genoemd Mathieu Pire, en Andriette Perete (sive: Pire, Pirson etc.).' Vijftig jaar later is de samensteller van de genealogie op Geneanet het daar mee eens. Op deze Franck Mathieu Pierre Soiron doelt El Loco als hij schrijft
              Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
              Blijkbaar komt opa ook mee, want deze wordt in 1725 in Maastricht begraven.
              Tot mijn spijt kan ik dit niet beamen. El Loco baseert zich op GeneaNet, maar Pierre Coste heeft hier kennelijk een fout gemaakt. 37 jaar tussen overlijden en begraven is een beetje teveel van het goede. Het is dan ook de vraag of Franck Soiron in Maastricht heeft gewoond c.q. begraven werd.


              Bronnen:
              Jan Verzijl, 'De architectenfamilie Soiron', in: De Limburgse Leeuw 11 (1963) 73-86.
              Redactie, 'Bijdrage Soiron', in: De Limburgse Leeuw 12 (1964) 93-97 (citaten op p. 93).
              Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 januari 2011, 10:52. Reden: inkorting

              Opmerking


              • #22
                Haus Schlickum, vermoedelijk van Matheius Soiron

                Na deze rechtzetting aangaande de 'stamvader' der Maastrichtse Soirons, nu weer een flard van mij.

                Dit 'gedrocht' zou ook door een Soiron ontworpen zijn:



                Haus Schlickum in Korschenbroich (tussen Neuss en Mönchengladbach). Bron foto's: www.haus-schlickum.de

                Van dezelfde website: "Nach einem Brand 1755 wurde das Herrenhaus im holländischen Barock-Stil neu Aufgebaut. Federführend war der Architekt Mathieu Soiron der auch Schloß Wickrath baute."

                Op WikiCommons nog meer foto's van Haus Schlickum.

                Vermoedelijk is dit dus een bouwwerk van de vader van Matthias, Matheius Soiron (1722-1781), die in die tijd, samen met zijn broer François, aan het nabijgelegen Schloss Wickrath werkte.

                Opmerking


                • #23
                  Jean François Soiron, in de Franse Tijd stadsarchitect

                  Wie bij de overheid wilde werken, moest in de Franse Tijd (1794-1814) een eed van haat aan het koningschap afleggen. Jean François Soiron, Matthias' neef uit Hasselt, legde op 22 januari 1796 die eed af.

                  Hij was op 26 december 1795 (5 Nivôse An 4) als architect benoemd bij de Dienst der Domeinen, met als standplaats Maastricht. Hij was de stadsbouwmeester, degene die voor de werken van de overheid verantwoordelijk was. Volgens onderstaande bron behield hij die functie tot aan het einde van de Franse Tijd, met uitzondering van de jaren 7-11 (september 1798-september 1803).

                  Dit laatste is in tegenspraak met posting #5 waar expliciet werd gesteld dat Jean François in 1799-1801 als zodanig in dienst was (HEM), dus net in de door Flament uitgesloten jaren. De bronnen van de HEM moeten daarom worden geverifieerd.

                  Bron:
                  A. Flament, 'Burgerlijke overheden en leden der rechtbank die op den 2e Pluviôse An 4 den eed van haat tegen het koningschap hebben afgelegd, met eenige bijzonderheden omtrent eenigen hunner', in: De Maasgouw 7 (1885) 1072.
                  Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 januari 2011, 14:48. Reden: redactie; aanvulling weblinks

                  Opmerking


                  • #24
                    Parochiekerk Schin op Geul

                    In 1762 werd de kerk wegens bouwvalligheid door de bisschop gesloten.
                    Daarna zou zij grotendeels zijn herbouwd op basis van plannen van

                    'Petrus Franciscus Deplaie, borger der stadt Maestricht, ende Jean Soiron, beijde architecten, aennemers en entrepreneurs, soo in steen- als houte kercke.'

                    Bron:
                    Limburg's Jaarboek 11 (1905) 220-221 (geen auteur).
                    Last edited by Ingrid M.H.Evers; 20 januari 2011, 16:09.

                    Opmerking


                    • #25
                      Bouwmeester, aannemer of koopman?

                      In posting #6 constateert El Loco:
                      Oorspronkelijk geplaatst door El Loco Bekijk bericht
                      Daarbij wordt Matheius Soiron op GeneaNet aangemerkt als 'entrepeneur', niet als 'architecte', zoals zoveel van zijn familieleden.
                      Ik heb de indruk gekregen dat de beroepsomschrijving afhankelijk is van de bron die men heeft gezien.

                      'Entrepreneur' is hier de Franse versie van 'aannemer'. Van Matheus, de eerste Maastrichtse Soiron en Matthias' grootvader, hebben we nog geen autonoom bouwkundig werk kunnen traceren. Hij wordt omschreven als steenhouwer en koopman in stenen (Limburgse Leeuw 12 (1964) 93; GeneaNet).

                      François en Matheius, de zonen van Matheus, worden afhankelijk van de gebruikte bron architect of bouwmeester genoemd. Dat geldt ook voor de zonen van Matheius, Matthias en de naar Venlo vertrokken Jean Louis. De Hasseltse neven zijn overal 'architect'.

                      Waar het op neerkomt is, dat de bovengenoemde zonen en kleinzonen van Matheus allen bouwmeester waren of, als het een Franse bron betreft: architect. Deze omschrijving komt men tegen als bekend is dat zij een bepaald pand hebben ontworpen.

                      Daarnaast zijn de meesten ook aannemer, bijvoorbeeld voor de uitvoering van werkzaamheden aan de stadsmuren of vestingwerken (zie bv. hieronder).

                      Sommigen hebben ook nog een derde negotie, bijvoorbeeld een steenhouwerij met bijbehorende 'winkel'.
                      Last edited by Ingrid M.H.Evers; 21 januari 2011, 14:07.

                      Opmerking


                      • #26
                        De Soirons: aannemers van werkzaamheden voor de vesting

                        Louis J. Morreau schreef over de bemoeienissen van de Soirons met de vestingwerken. Zij traden daarbij op als aannemers. De plannen voor aanpassingen of uitbreidingen van de vestingwerken werden namelijk altijd gemaakt door gespecialiseerde vestingbouwkundigen, vaak van militaire kom af.

                        Morreau onderscheidt:

                        François Soiron, die vier projecten uitvoerde:

                        1766-1767: 'enveloppe' buiten de Lindenkruispoort; veranderingen Boschhoornwerk;
                        1767-1768: bemuren aardwerken in Bossche Fronten;
                        1768-1770: werken Wilhelmina en Tongeren; uitbreiding Waldeckbastion;
                        1768-1769: getenailleerde linie van vier aarden lunetten bij de Nieuwenhof; betere dekking Grote - en Zwarte Sluis.

                        Mattheus Soiron, aannemer van:

                        1770-1772: het bastion Nassau-Weilburg met couvreface; lunet St.-Pieter.

                        Matthias Soiron, aannemer van:

                        1788: afbraak bouwvallige muurtoren tussen Boschpoort en Biesenbastion en herstel stadsmuur.

                        Jean Louis Soiron (broer van Matthias), aannemer van:

                        1782: herstel 110 voet muurgedeelte linker Maasoever benoorden de brug;
                        1784: werk aan versterkingen tussen brug en Nieuwe Biesen vanwege ijsgang.

                        Mattheus Jacobus Soiron (Hasseltse tak), aannemer van:

                        1775-1777: uitvoering van door Dumoulin ontworpen bastions Prins Frederik en Stadhouder, en de couvrefacen Louise en Du Moulin.


                        Bron:
                        L.J. Morreau, 'De Soirons, aannemers van fortificatiewerkzaamheden te Maastricht in de 18e eeuw', in: De Limburgse Leeuw 12 (9164) 97-99.
                        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 22 januari 2011, 01:23. Reden: correctie Jean Louis Soiron

                        Opmerking


                        • #27
                          Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H. Evers
                          Met enig gedurfd knip- en plakwerk heb ik de postings 2 tot en met 5 in een nieuwe volgorde gezet. De verschillende generaties volgen elkaar nu logisch op.
                          Knap gedaan! Ik zie dat je Matheius er ook tussengemoffeld hebt (#3), heel goed, want die begint zo langzamerhand ook een heel oeuvre op te bouwen.

                          Hier nog wat losse flodders van mij:
                          • waarschijnlijk Matheius of François Soiron: Parochiekerk Ratheim, Hückelhoven-Ratheim (±1754). "Baumeister war Herr Soiron aus Maastricht." (bron: www.pfarre-ratheim.de)
                          • ?? Soiron (samen met ene Duckers/François Dukers?): verbouwing Schloss Borbeck in Essen, eigendom van de abdij van Essen (1744, 1764) . Bronnen: www.lwl.org (onduidelijk) en www.archieven.nl (archiefstuk 01.187C van de Vrije Rijksheerlijkheid Thorn in het RHCL).
                          • Matthias Jacobus Soiron: verbouwing en uitbreiding abdij Thorn (1776-1778 ), in opdracht van abdis Maria Cunigunde van Saksen, tevens abdis van Essen (zie hierboven!). Bronnen: dit internetbericht en deze tekst, p.205,211.

                          Opmerking


                          • #28
                            Schloss Borbeck, Essen


                            Schloss Borbeck was het buitenverblijf van de adellijke abdissen van de abdij van Essen. Het huidige achttiende eeuwse voorkomen zou het resultaat zijn van twee verbouwingen in 1744 en 1764 door ene Soiron en Duckers (elders Dukers genoemd). Over deze Soiron en Dukers vond ik nog het volgende:
                            SOIRON (Mathieu-Jacques), — architecte, à Maestricht, fut, en 1776, chargé de faire subir aux bâtiments de l'abbaye de Thorn, différentes modifications; mais on cessa bientôt de remployer, peu satisfait que l'on fut de ses travaux et de sa manière d'agir : ce renvoi fit naître un procès qui ne se termina qu'en 1780.
                            DUKERS (François), — architecte de la cour épiscopale de Liège, passa un contrat, le 1" octobre 1781, avec la princesse Cunégonde de Saxe, abbesse de Thorn, pour la construction d'un nouveau quartier à bâtir dans ce monastère, déjà si vaste qu'on le surnommait le palais abbatial de Thorn, et ce pour la somme de 28,000 florins de Hollande. Les travaux ne furent commencés qu'en 1785. La même année, Dukers fut envoyé par la princesse pour visiter les bâtiments abbatiaux d'Essen et de Borbeck, dont elle avait aussi la direction. Il resta depuis lors l'architecte du noble chapitre, qui l'employait encore en 1788. Dans une lettre qui lui fut écrite, le 15 mai 1784, la princesse étant alors au château de Kerlich, on lit qu'elle « n'aime pas beaucoup des peintures médiocres, ainsi qu'il n'y a point de «question de placer les tableaux » que Dukers avait apportés de Paris. Elle fil faire beaucoup de changements au palais, non-seulement à ses appartements mais à ceux de l'évéque de Liège, les enrichit d'objets d'art, ordonna de renouveler en marbre le pavement de l'église, etc.

                            Bron: een curieus lijstje van architecten, door ene Alexandre Pinchart, in: Messager des sciences historiques, des arts et de la bibliographie de Belgique (1851), p.211
                            Dukers lijkt, volgens bovenstaande tekst, in de jaren '80 van de 18e eeuw vooral bij de inrichting van Schloss Borbeck betrokken te zijn geweest. Dan zouden de verbouwingen van 1744 en 1764 misschien op naam van François en Matheius Soiron geschreven kunnen worden. Die waren immers in die contreien (Schloss Wickrath, Haus Schlickum, kerk Odenkirchen) al druk aan het werk.

                            Edit: Hoe langer ik zoek, hoe minder waarschijnlijk het wordt dat een Soiron daadwerkelijk aan Schloss Borbeck heeft gebouwd. O.a. door de late datering (1770-1788 ) van dit 'bewijsstuk': 01.187C 'Dossier relatif aux travaux d'embellissement et autres, effectués au palais abbatial et au chateau Borbeck (Prusse), par les architectes Soiron et Duckers. (Avec plans)' in het RHCL. Die late datering, in combinatie met het gegeven dat de nieuwbouwplannen van de laatste vorstin-abdis van Essen, Maria Cunigunde van Saksen, nooit werden uitgevoerd, maakt het onwaarschijnlijk dat Soiron en Duckers met hun plannen voor Schloss Borbeck ooit verder zijn gekomen dan de ontwerpfase.
                            Last edited by El Loco; 20 januari 2011, 18:15. Reden: Borbeck waarschijnlijk niet door Soiron gebouwd...

                            Opmerking


                            • #29
                              Soiron is een veelvuldig bezoeker van de mergelgrotten rond maastricht. In de groeven Caestert, ternaaien boven en ternaaien beneden kom je zijn opschriften regelmatig tegen. Wat hij daar deed is helaas niet bekent.

                              Opmerking


                              • #30
                                Alleen opschriften of ook tekeningen? Er waren nogal wat Soirons in Maastricht in de 18e/19e eeuw, maar het zou best kunnen dat sommige Soirons als bouwmeesters ook betrokken waren bij de mergelwinning in Caestert en Ternaaijen, en dan zouden die opschriften daarop betrekking kunnen hebben. Maar het kan natuurlijk ook gewoon toeval zijn.

                                Opmerking

                                Bezig...
                                X