Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

doodleger

Sluiten
X
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

 • doodleger

  doodleger.jpg op een oude kaart van 1600 staat er vlak bij nekum een huis wat doodleger heette....het is er nu niet meer...heeft iemand een idee wat een doodleger is?

 • #2
  Volgens mij een plek waar het water doodloopt op een ondoordringbare grondsoort.
  De leefs mer eine kier .

  Opmerking


  • #3
   lijkt me sterk...aangezien daar helemaal geen water is of loopt ...en het huis de weg lijkt te blokkeren?

   Opmerking


   • #4

    Opmerking


    • #5
     Een Broeck is drassig. Zou het niet kunnen zijn dat het huis op een droge plek werd gebouwd? Ik roep maar wat...
     De leefs mer eine kier .

     Opmerking


     • #6
      Het is jammer dat we op de foto niet wat meer van de omgeving kunnen zien. Breur heeft natuurlijk gelijk: 'broe(c)k' wijst op moerassig land. Ook is het wat boud om te stellen dat ergens geen water kan lopen als je een kaart uit 'rond 1600' bekijkt met de ogen van 2018. Al het laag gelegen land links en rechts van de Jeker was vier eeuwen geleden moerasland en leverancier van biezen en riet voor dakbedekking, vakwerkbouw, hoedenfabricage en wat al niet.. Van de stad tot aan de Sint Servaasbron heette het gebied links van de Jeker het Sint Servaasbroek. Mogelijk liep dat zelfs nog verder door, ik heb geen naslagwerken bij de hand. En de Jeker heeft ook wel andere waterlopen gehad dan de huidige.

      Omdat het hierboven geplaatste detail van de kaart wat weinig van de omgeving laat zien, valt er niets te zeggen over de relatie van een toenmalige weg of huis tot de huidige verbindingen en bebouwingen. De Historische Encyclopedie Maastricht vermeldt twee trefwoorden voor Nekum: de hoeve Nekum en de twee Nekummer molens. Als 'Doot-Leger' inderdaad verwijst naar een huis, zoals plokkkker meent, zou het misschien de hoeve Nekum kunnen zijn: een weerbare hoeve omringd met grachten ter verdediging en drainage. Op een prent uit 1632 wordt dit pand echter vermeld als het Huis te Neckum. Meer gegevens in de Monumenten voor Geschiedenis en Kunst, Maastricht deel II (1974), p. 751.
      Last edited by Ingrid M.H.Evers; 12 februari 2018, 09:10. Reden: correctie: 'fontein' moet 'bron' zijn.

      Opmerking


      • #7
       Dood-leger of DoodLager?

       Het woord 'Doot-Leger' is niet terug te vinden in de verzamelingen woordenboeken die gedigitaliseerd zijn op de website www.dbnl.org. Ook het Middeleeuws Woordenboek van Verdam (dat elders op het internet te vinden is), noemt het woord niet. Ik bedacht dat het woord een verbastering zou kunnen zijn en zocht daarom op 'dootlager'. Het blijkt dat een dergelijk toponiem bestaat in Brommelen onder Geulle. Het komt voor in een van de door Mathias Kemp opgetekende sagen en legenden uit Limburg. Het blijkt de naam te zijn van een moeras: http://www.dbnl.org/arch/kemp005limb...5limb01_01.pdf.

       Die gelijkenis is wel opvallend, lijkt me. Zouden er in de omgeving van Maastricht nog meer toponiemen te vinden zijn met een verwante naam? Misschien dat Van de Venne in de Geschiedenis van Heer er iets over zegt?

       Blijft natuurlijk de vraag wat precies de betekenis van zo'n woord is en waar het vandaan komt. Kan iemand eens kijken in het Mestreechs woordenboek, of daar iets te vinden is wat erop lijkt?

       Opmerking


       • #8
        'Dootleger' blijkt als toponiem voor te komen op meer plaatsen in Zuid-Limburg. Ik zou wat meer willen zien van de omgeving van foto 2, want ik vraag me af of het hier wel echt om een huis gaat dat zo wordt genoemd.

        Intussen hieronder een link naar de Codex van prof. Schreinemakers: Nederlands-Limburgse toponiemen in de Codex van A ...
        http://www.academia.edu/.../Nederlan...odex_van_A._Sc...
        "De term 'dood' wordt in Nederlandse toponiemen vaak voor grond met stilstaand water gebruikt, die meestal drassig en moerassig is. Op enkele plekken in Limburg (nl. in Heerlen, Heerlerheide, Oirsbeek en Vaals) komt de naam Doodlege of Doodleger voor in precies die betekenis: 'drassig terrein met stilstaand water'."
        Het woord 'doodlege' schijnt de Limburgse variant te zijn van het Vlaamse en Brabantse 'dood-lage' of 'doolaag': moerassige grond.

        En als je met die woorden googelt, gecombineerd met 'betekenis', krijg je ineens nog meer treffers: https://www.google.nl/search?ei=BsGA....0.DmC0KoXjikA

        Er blijkt zelfs een relatie te zijn met de naam van het bekende café aan de Mergelweg: Dollaert.
        Last edited by Ingrid M.H.Evers; 11 februari 2018, 23:24.

        Opmerking


        • #9
         de exacte locatie is tussen nekum en de sint servaes fontein precies in het midden de weg heeft nog dezelfde knik.cannerweg.....een droge plek zonder water 50°49'52.19"N 5°40'14.11"O

         Opmerking


         • #10
          Oorspronkelijk geplaatst door plokkkker Bekijk bericht
          een droge plek zonder water
          Een droge plek NU zonder water.

          Opmerking


          • #11
           Oorspronkelijk geplaatst door Ingrid M.H.Evers Bekijk bericht
           Een droge plek NU zonder water.
           op geen enkele kaart van toen tot nu is er iets veranderd...de kaart is van 1776. https://atlas.odzob.nl/erfgoed/ ik sluit niet uit dat wat u zegt ook zo is maar het blijft vreemd dat het een bouwsel op de weg is..en niet aan de weg> exact tussen de st barbara fontein en de st. servaes fontein.

           Opmerking

           Bezig...
           X