Aankondiging

Sluiten
No announcement yet.

Jaarboeken

Sluiten
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  • Jaarboeken

    In de boekwinkel " 't Ezelsoor" ( www.ezelsoor.nl ) kocht ik vandaag voor een zacht prijsje twee jaargangen van Maastricht, namelijk 1955 en 1958. In de eerste stak een schitterend handgeschreven kaartje van de Baron Michiels van Kessenich. De foto's zijn het overtuigende bewijs!!



    Kompleminte

    Toller

  • #2
    Schitterend!!!

    Rijst natuurlijk wel de vraag wat ik moet verstaan onder "Buitengewoon Geheim Kamerheer met kap en degen van Zijne Heiligheid de Paus" ??
    Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

    Opmerking


    • #3
      Ik denk dat uzze Ingrid Evers hier meer over kan vertellen
      Kompleminte

      Toller

      Opmerking


      • #4
        Wetende dat mevr. Evers het de laatste tijd erg druk heeft, heb ik ook maar eens op wikipedia gezocht.

        "Tot Geheimkamerheer met Kap en Degen konden niet alleen leden van de pauselijke adel, maar ook leden van buitenlandse adel benoemd worden en tot Erekamerheer met Kap en Degen zelfs leken van burgerlijke afkomst. Deze functies golden als hoogst mogelijke eer voor katholieke leken. De laatste Nederlander die deze eer ten deel viel was de vroegere burgemeester van Maastricht, mr. Willem baron Michiels van Kessenich (1902-1992)."

        (Wikipedia onderwerp Pauselijk Hof)
        Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

        Opmerking


        • #5
          Geheim Kamerheer.

          Uiteraard weet iedereen dat op het kerkhof van Sint Pieter een geheim kamerheer begraven werd ("met schop" ).



          Foto: Breur

          HIER RUST / MGR. JOZEF M.L. / KEULLER, / GEH. KAMERHEER / V.Z.H. DEN PAUS, / KANUNNIK EN OUD PROF. / A.H. GR.SEMINARIE / TE ROERMOND, / GEB. TE VENLO / 27 JAN 1852 / OVERL. TE MAASTRICHT / 28 JULI 1919

          Biografische gegevens in het gedenkboek Rolduc 1843-1943: Keuller was sinds 1897 docent moraaltheologie aan het Roermondse groot-seminarie, wat hij bleef tot 1918. In 1904 werd hij kanunnik en kreeg de eretitel van pauselijk geheim kamerheer. Hij was sinds 1905 de eerste secretaris van de St. Radboudstichting, die de oprichting van een katholieke universiteit moest voorbereiden. Deze grafplaat is ook afgebeeld in het boek van Huub Noten: Tuinen van Stilte met foto's van Paul Mellaart - Maastricht 1998.

          De plaat werd herontdekt in het gereedschapshok van het kerkhof te Sint Pieter en zal teruggeplaatst worden op het kerkhof..

          Opmerking

          Bezig...
          X